Επικαιρότητα

Στήριξη των γιατρών των απομακρυσμένων περιοχών

Πολιτική 02/03/2015 14:59
Στήριξη των γιατρών των απομακρυσμένων περιοχών

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, την παροχή κινήτρων για την κάλυψη κενών θέσεων επικουρικών γιατρών στις άγονες, προβληματικές και απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.


Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια θα παρέχει αποζημίωση στους επικουρικούς γιατρούς που θα υπηρετήσουν στις παραπάνω περιοχές της Περιφέρειας με το ποσό των 450 ευρώ ανά γιατρό μηνιαίως για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας τους με ανώτερο διάστημα την τριετία.

Η απόφαση αφορά τον ανώτατο αριθμό των 60 επικουρικών γιατρών που προκύπτει από την αύξηση κατά 10 επί των αναγκών που σήμερα καταγράφει η 2η Υ.Π.Ε. Πειραιώς και Αιγαίου, προκειμένου να καλυφθούν και θέσεις επικουρικών γιατρών σε νησιά που η σημερινή αποτύπωση της 2ης Υ.Π.Ε. Πειραιώς και Αιγαίου δεν προβλέπει.

Το θέμα εισηγήθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος Νικόλαος Καραμαρίτης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια επεξεργάζεται εδώ και καιρό τον τρόπο που μπορεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει οικονομικά εκεί όπου υπάρχουν κενές θέσεις ιατρών, θεσπίζοντας ενδεικτικά βοήθημα στέγης και σίτισης των ιατρών που καλύπτουν κενές θέσεις στα ιατρεία των μικρών νησιών.

Τα ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας θα υποδείξει το ΥΠΕΚΑ και το ύψος του βοηθήματος ορίστηκε στα 450,00€ τον μήνα.

Ο αριθμός των ιατρών που θα λάβουν το βοήθημα, έχει οριστεί σε πρώτη φάση στους 40. “Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας και τον νέο Υπουργό, ο οποίος είναι έτοιμος να βοηθήσει σε κάθε κατεύθυνση. Από κει ξεκινάμε έχοντας ιδέες και πάνω από όλα την θέληση να παλέψουμε μαζί με εσάς για ένα καλύτερο αύριο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμαρίτης χαρακτήρισε ημιτελή και πρόχειρη τη λίστα της 2ης Υ.Π.Ε., που μοιράστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, η οποία παρουσιάζει τις θέσεις των επικουρικών γιατρών, διευκρινίζοντας ότι περιμένει τις προτάσεις των συμβούλων προκειμένου να συμπεριληφθούν στην επίσημη πρόταση που θα κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά στο νομό Κυκλάδων, η λίστα της Υ.Π.Ε. περιλάμβανε 33 θέσεις επικουρικών θέσεων, κατανεμημένες ως εξής: 2 στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, 1 στο Π.Π.Ι. Ανάφης, 1 στο Π.Π.Ι. Θηρασιάς, 1 στο Π.Π.Ι. Φολεγάνδρου, 1 στο Π.Π.Ι. Σικίνου, 3 στο Κ.Υ. Ίου, 1 στο Π.Ι. Ίου, 2 στο Π.Π.Ι. Κιμώλου, 1 στο Π.Π.Ι. Αντιπάρου, 1 στο Π.Π.Ι. Κέας, 1 στο Π.Π.Ι. Δρυοπίδας Κύθνου, 1 στο Π.Π.Ι. Σερίφου, 1 στο Π.Π.Ι. Σίφνου, 3 στο Κ.Υ. Αμοργού, 1 στο Π.Π.Ι. Σχοινούσας, 1 στο Π.Π.Ι. Δονούσας, 1 στο Π.Π.Ι. Ηρακλειάς, 1 στο Π.Π.Ι. Κουφονησίων, 3 στο Κ.Υ. Άνδρου, 3 στο Κ.Υ. Τήνου, 3 στο Κ.Υ. Μήλου.

Η εισήγηση του θέματος

“Αγαπητοί συνάδελφοι το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί όλους εμάς, που ζούμε σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα, δεν είναι άλλο από το θέμα της νησιωτικότητας και των παροχών υγείας, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του τόπου μας και τη μείωση της απομόνωσης σε σχέση με τον χερσαίο κορμό της χώρας.

Τα νησιά ορίζονται διεθνώς ως ειδικές γεωγραφικές περιοχές, στις οποίες οι παροχές ιατρικής φροντίδας υψηλής ποιότητας καθορίζουν την ευημερία και την κοινωνική ανάπτυξη, διευρύνουν και αμβλύνουν την απομόνωση και άρουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Η πολιτεία πρέπει να κατοχυρώσει και να υποστηρίξει το δικαίωμα των νησιωτών στην υγεία, πράγμα που δεν έπραξε ποτέ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Έχουν γραφτεί χιλιάδες επιστολές και ατελείωτες ώρες συζητήσεων με την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Υγείας επί χρόνια, το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κανείς δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να καταλάβει ότι τα νησιά μας έχουν ιδιαιτερότητες, με πλήθος δυσκολιών και προβλημάτων, που επιβραδύνουν την ανάπτυξη τους. Η έκταση τους σε σχέση με τις Ηπειρωτικές περιοχές έχει σαν αποτέλεσμα ελάχιστους φυσικούς πόρους, μικρές αγορές και ανυπαρξία οικονομιών κλίμακας. Επίσης η απόσταση από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων καθώς και το υψηλό κόστος των μεταφορών, καταδικάζει τα νησιά μας στην απομόνωση. Ο τουρισμός και μόνο δεν μπορεί να ισοσταθμίσει τα μειονεκτήματα του χώρου .

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντική η αναγνώριση της έννοιας «νησί» ως ξεχωριστό φαινόμενο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σχεδίαση και εφαρμογή διαθρωτικών πολιτικών στην υγεία, που να διαφοροποιούνται από τις συνήθεις περιφερειακές πολιτικές που εφαρμόζονται στον Ηπειρωτικό κορμό.

Δεν θέλει και πολύ να καταλάβει ο καθένας μας ότι ο ιατρός θα προτιμήσει να πάει στην Θήβα ή στην Λειβαδιά παρά να πάει στους Λειψούς, αφού η αποζημίωση παραμένει ίδια. Όλα αυτά τα χρόνια ο τόπος μας αδικείται αφού τα λόγια παραμένουν λόγια και τίποτα δεν αλλάζει.

Μήπως λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι ήρθε η ώρα η αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της, μήπως το να βρίσκουμε προφάσεις διαφόρων ειδών μας κατατάσσει και εμάς στην κατηγορία αυτών που αδιαφορούν ;

Αυτή η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης προσωπικά έχει αποφασίσει να παλέψει να διαθέσει πόρους στο μέτρο των δυνατοτήτων του και πάνω από αυτό, για την παροχή της δυνατότητας στους νησιώτες μας να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο, την υγεία.

Έχουμε ξεκινήσει από καιρό να εργαζόμαστε για τον τρόπο που μπορεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει οικονομικά εκεί όπου υπάρχουν κενές θέσεις ιατρών, θεσπίζοντας ενδεικτικά βοήθημα στέγης και σίτισης των ιατρών που καλύπτουν κενές θέσεις στα ιατρεία των μικρών νησιών μας.

Τα ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας θα υποδείξει το ΥΠΕΚΑ και το ύψος του βοηθήματος ορίστηκε στα 450,00€ τον μήνα.

Ο αριθμός των ιατρών που θα λάβουν το βοήθημα, έχει οριστεί σε πρώτη φάση στους 40. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας και τον νέο Υπουργό, ο οποίος είναι έτοιμος να βοηθήσει σε κάθε κατεύθυνση. Από κει ξεκινάμε έχοντας ιδέες και πάνω από όλα την θέληση να παλέψουμε μαζί με εσάς για ένα καλύτερο αύριο”.