Επικαιρότητα

Με βάρκα....την ελπίδα

Κοινωνία 02/03/2015 14:28
Με βάρκα....την ελπίδα

Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί  η συνάντηση των εργαζομένων του Νεωρίου με τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Nίκο Συρμαλένιο και Αντώνη Συρίγο, σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση  μετά τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στις καταβολές των μισθών των εργαζομένων.

Οι βουλευτές συναντήθηκαν και με τη διοίκηση του ναυπηγείου, κ.κ. Κοκκάλα και Στεφάνου, οι οποίοι, για πρώτη φορά, μετά από αίτημα των βουλευτών, αποδέχθηκε οι δημοσιογράφοι να παρακολουθήσουν τη συζήτηση.

Από τη μεν πρώτη συνάντηση, αυτή με τους εργαζομένους, ως συμπέρασμα βγαίνει η αγανάκτηση και οργή για τα όσα συμβαίνουν, αλλά και ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.

Από τη δεύτερη συνάντηση, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ένας επιχειρηματικός σχεδιασμός για το που βαδίζει το Νεώριο, αλλά θα συνεχίσει να βαδίζει στα τυφλά, ευελπιστώντας ότι θα έρθουν καράβια στο ναυπηγείο.

"Να δεσμευτεί η διοίκηση εάν θέλει το ναυπηγείο και κάτω από ποιο καθεστώς"

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εργαζομένων με τους βουλευτές των Κυκλάδων, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από τα τελευταία γεγονότα.

Οι εργαζόμενοι εξοργισμένοι τόνιζαν με κάθε ύφος, ότι η εμπιστοσύνη προς την εταιρία έχει χαθεί, δηλώνοντας ότι "παρ' όλη την πείνα μας βρισκόμασταν στο πλάι του ναυπηγείου, αλλά πλέον αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι να διασφαλιστούμε και εμείς. Δεν πληρωνόμαστε εμείς, δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις του Νεωρίου, που πάνε τα λεφτά;".

"Αυτό που προέχει είναι η καταβολή των δεδουλευμένων"

Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, αναφέρθηκαν στις τροπολογίες που πέρασαν από τη βουλή την προηγούμενη χρονική διοίκηση, σημειώνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου και πάλι το Νεώριο να ενταχθεί στο καθεστώς των 100 δόσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με γνώμονα πάντα να εξασφαλιστούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Ο κ. Συρμαλένιος αναπτύσσοντας τον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο πλάνο που υπάρχει για τον Ενιαίο Ναυπηγοεπισκευαστικό Φορέα, στον οποίο θα ενταχθεί και το Νεώριο. 

Και ο Αντώνης Συρίγος μιλώντας τόνισε ότι η τροπολογία για την ένταξη του Νεωρίου στις 100 δόσεις θα γίνει μόνο και μόνο για τη διασφάλιση των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι από την πλευρά της διοίκησης θα πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα.

Καμία ουσιαστική δέσμευση από τη διοίκηση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση του ναυπηγείου, όπου για πρώτη φορά παρακολούθησαν οι δημοσιογράφοι μετά από αίτημα των βουλευτών, δεν βγήκε καμία ουσιαστική απόφαση, αφού τόσο ο κ. Κοκκάλας, όσο και ο κ. Στεφάνου δεν μπόρεσαν να καταθέσουν διαβεβαιώσεις σχετικά με το μέλλον του Νεωρίου, αλλά και για τον μελλοντικό σχεδιασμό. 

Επίσης, αναπάντητο άφησαν ουσιαστικά το ερώτημα γιατί η διοίκηση δεν πλήρωσε τις ρυθμίσεις προς το ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξει η κατάθεση των τραπεζικών λογαριασμών. Το μόνο που είπαν είναι ότι το κενό παρουσιάστηκε γιατί η διοίκηση αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στους εργαζόμενους και έπειτα στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της επιχείρησης.

Ο κ. Κοκκάλας σημείωσε ότι η πτώση του τζίρου του ναυπηγείου προήλθε από την κακή οικονομική συγκυρία, τόσο στη χώρα, όσο και στην κρίση που σημειώθηκε στη ναυτιλιακή αγορά.

Σημείωσε δε, ότι είναι αισιόδοξος ότι το 2015 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για το ναυπηγείο, ζητώντας παράλληλα η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα με την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών, εντάσσοντας το Νεώριο στην τροπολογία των 100 δόσεων, διότι σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, το ναυπηγείο θα οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Ο κ. Κοκκάλας στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία παρόμοια κατάσχεση σε λογαριασμούς άλλων επιχειρήσεων, όπως είναι ο Σκαραμαγκάς, ο οποίος οφείλει πολλά εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο.