Επικαιρότητα

Ιερουσαλήμ: Επίθεση σε συναγωγή – Τουλάχιστον 7 νεκροί (video - ρεπορτάζ)

Κόσμος 28/01/2023 12:27
Ιερουσαλήμ: Επίθεση σε συναγωγή – Τουλάχιστον 7 νεκροί (video - ρεπορτάζ)

Τουλάχιστον επτά νεκρούς άφησε πίσω της η επίθεση με πυρά σε συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ενώ άλλοι 10 τραυματίστηκαν

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» στη συναγωγή της Νέβε Γιαακόβ, την οποία οι Ισραηλινοί θεωρούν συνοικία της Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν την περιοχή αυτή ως κατεχόμενο έδαφος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που προσαρτήθηκε παράνομα από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.

Η επίθεση σημειώνεται μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στη συναγωγή είχε ξεκινήσει η προσευχή για την έναρξη του Σαββάτου (Σαμπάτ) όταν ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ, γύρω στις 20.30 το βράδυ.

Η εν λόγω επίθεση εγείρει προβληματισμούς σχετικά με την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, μια μέρα μετά την πιο αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια.

Στα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται πολλά από τα θύματα, ξαπλωμένα στον δρόμο έξω από τη συναγωγή και διασώστες που προσπαθούν να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» ανέφερε η αστυνομία. Δεν έχει διευκρινιστεί αν στον απολογισμό των επτά νεκρών περιλαμβάνεται και ο δράστης.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στη συναγωγή, η οποία σημειώθηκε την ώρα που οι πιστοί παρακολουθούσαν μια τελετή για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χάζεμ Κάσεμ είπε στο πρακτορείο Reuters: «Η επιχείρηση αυτή είναι μια απάντηση στο έγκλημα που διαπράχθηκε από τον κατακτητή στην Τζενίν και μια φυσική αντίδραση στις εγκληματικές ενέργειές του». Ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε επίσης την επίθεση, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος ήταν ένας Παλαιστίνιος κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, 21 ετών, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί όταν προσπάθησε να διαφύγει με αυτοκίνητο. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Η σημερινή επίθεση στη συναγωγή σημειώνεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την προγραμματισμένη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την επίθεση, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα του Μπλίνκεν.

Καταδικάζουν ΗΠΑ, ΟΗΕ και Βρετανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας να παράσχουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ μετά την επίθεση σε συναγωγή, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, όπου σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη στυγερή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε απόψε σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ και είμαστε σοκαρισμένοι από την απώλεια ζωών. Η επίθεση, κατά τραγικό τρόπο, σημειώθηκε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όταν σε όλον τον κόσμο τιμάται η μνήμη εκείνων που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Την επίθεση, που συνέπεσε με τη Διεθνή Ημέρα, καταδίκασαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Γκουτέρες σημείωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και ζήτησε από όλους «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις

Για μια «φρικτή επίθεση» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας την καταδίκη του για το εν λόγω περιστατικό.

Επίσης, τονίζει πως τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις με στόχο αμάχους σε χώρους λατρείας είναι απαράδεκτες και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Όπως μεταδόθηκε, ένας ένοπλος σκότωσε τουλάχιστον επτά ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 10 σε συναγωγή στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης έφτασε γύρω στις 20:15, τοπική ώρα, και άνοιξε πυρ έξω από τη συναγωγή, προτού να πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών. Στα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται πολλά από τα θύματα, ξαπλωμένα στον δρόμο έξω από τη συναγωγή και διασώστες που προσπαθούν να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Πηγή: ΑΜΠΕ