Ανακοινώσεις

Ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ουκρανικός, λένε οι ΗΠΑ

Κόσμος 15/11/2022 20:58
Ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ουκρανικός, λένε οι ΗΠΑ

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Δύο ρώσικοι πύραυλοι που θα χτυπούσαν στόχους στην Ουκρανία έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας το βράδυ της Τρίτης, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

 

To Visegrad24 αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Μοραβιέτσκι και ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα συγκάλεσαν εκτάκτως το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ζήτησε την επίκληση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει τη διαβούλευση των μελών της Συμμαχίας.

Τα μέλη της Συμμαχίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, έπειτα από αίτημα της Πολωνίας, για το ζήτημα των πυραύλων και στο πλαίσιο του αιτήματος ενεργοποίησης του Άρθρου 4.

Παράλληλα, η Βαρσοβία θέτει τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση επιφυλακής μετά το περιστατικό της πτώσης δύο -πιθανόν ρωσικών- πυραύλων στο έδαφός της, με αποτελεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την επίκληση του Αρθρου 4 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το Άρθρο προβλέπει ότι τα μέλη θα συμβουλεύονται το ένα το άλλο σε περίπτωση απειλής της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ανεξαρτησίας ή της ασφάλειας ενός κράτους-μέλους.

Είναι μια κίνηση από τη Συμμαχία περισσότερο ήπια από αυτή της επίκλησης του Άρθρου 5 για την αμυντική συνδρομή, αν ένα μέλος δεχτεί επίθεση.