Γνώμες

O Ιανουάριος είναι παγκόσμια αφιερωμένος στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Γνώμες 22/01/2015 19:33
O Ιανουάριος είναι παγκόσμια αφιερωμένος στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Παπ-τεστ , προφυλακτικό & εμβόλιο : ασπίδες της γυναίκας κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Με αφορμή ότι ο Ιανουάριος είναι παγκόσμια αφιερωμένος στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δίνεται μια ακόμη ευκαιρία να θυμηθούμε  να προστατέψουμε  τη γυναικεία  φύση μέσα από την πρόληψη  αυτό το δώρο της φύσης που κυοφορεί τη ζωή, τη μήτρα . 

Η  πρόληψη εξακολουθεί να είναι η καλύτερη θεραπεία και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει ονοματεπώνυμο: Παπ-Τεστ, το γνωστό τεστ Παπανικολάου.  Καλοήθεις παθήσεις, όπως φλεγμονές (τραχηλίτιδες), φυματίωση ή κονδυλώματα, προκαλούν αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Γι' αυτό όλες οι γυναίκες, με την έναρξη των ερωτικών τους επαφών, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν  Pap-test, εξέταση χαμηλού κόστους μέσω της οποίας εντοπίζονται – αν υπάρχουν-  καρκινικά κύτταρα. Η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς αν διαγνωστεί δυσπλασία ή προκαρκινική αλλοίωση, η γυναίκα έχει την δυνατότητα  να επέμβει  πρόωρα και αποτελεσματικά  καθώς η εξέλιξή των παραπάνω σε διηθητικό καρκίνο απαιτεί χρόνια. 

Στο 95 % των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας ανιχνεύεται η λοίμωξη από τον ιό HPV, που μεταδίδεται σεξουαλικά. Επιδημιολογικά δεδομένα έχουν τεκμηριώσει την αιτιολογική συσχέτιση του ιού HPV με την καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας. Από τα πολλά στελέχη του ιού, τριάντα  περίπου, υπολογίζεται ότι μπορεί να προσβάλουν το γεννητικό σύστημα, ωστόσο μόνο  η παρουσία του ιού δεν οδηγεί απαραίτητα σε ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου. Οι παράγοντες  που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της μόλυνσης από τον ιό είναι πολλοί και έχουν σχέση με τον ίδιο τον ιό, τη γενετική προδιάθεση  κάθε ατόμου και με περιβαλλοντικούς παράγοντες.  H ταυτόχρονη λήψη αντισυλληπτικών, το κάπνισμα και η ανοσοκαταστολή επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα αυτοϊασης.

Εμβόλιο και νέες μέθοδοι

Ελπιδοφόρα για τη μείωση της συχνότητας μετάδοσης του ιού είναι και τα προγράμματα εμβολιασμού, σε αγόρια και κορίτσια 7 – 15 ετών και γυναίκες 16 – 26 ετών.  

Αν και το εμβόλιο προσφέρει στοχευμένη πρόληψη ωστόσο καθοριστική  είναι η «υγιής» σεξουαλική συμπεριφορά με τη χρήση προφυλακτικού και ο τακτικός προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος, καθώς τα πρώιμα στάδια της νόσου δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τοπικά προχωρημένη νόσος είναι δυνητικά ιάσιμη  κατά 70% με ακτινο-χημειοθεραπεία. Στη μάχη μας το βασικότερο όπλο εξακολουθεί να είναι η πρόληψη καθώς το  50% των καρκίνων τραχήλου μήτρας συναντάται σε ασθενείς που δεν έκαναν ποτέ έλεγχο. Η πρόληψη σώζει ζωές. Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, ας πάρουμε τα μέτρα μας.

Σκοπός ,Μέθοδος ,Τρόπος , Στόχος ΥΠΑΡΧΟΥΝ ένα νέο σύστημα πρόληψης για το τόπο μας δομείται και θεμελιώνεται- συμφώνα με αυτά που έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς-   ενσαρκώνεται οσονούπω.

Το μόνο που έμεινε  και είναι χειρότερο από το καρκίνο , καταστρέφει ότι αναγεννάτε και ενσαρκώνεται είναι  Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ μας και η καλύτερη θεραπεία όλον είναι να  συνειδητοποιήσουμε  ότι αδιαφορούμε.

Με εκτίμηση

Χρήστος Ν. Φραγκόπουλος

Ιατρός  Κυτταρολόγος