Επικαιρότητα

Travel.gr: Σαββατοκύριακο στην Ερμούπολη

Κοινωνία 16/05/2022 11:24
Travel.gr: Σαββατοκύριακο στην Ερμούπολη

Δεν είναι ένα τυπικό κυκλαδίτικο νησί και η Ερμούπολη δεν μια συνηθισμένη χώρα. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων μετρά πάνω από 12.000 κατοίκους και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος.

Δε θα δείτε εδώ λευκά σπιτάκια και γαλάζια ξωκλήσια αλλά αμέτρητα αρχοντικά νεοκλασικού ρομαντισμού, χτισμένα τα περισσότερα τον 19ο αιώνα, όταν η πόλη ήταν σημαντικό λιμάνι, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ερμούπολη το 1856 είναι η δεύτερη πόλη σε πληθυσμό μετά την Αθήνα, ενώ εδώ ανοίγει το 1844 το πρώτο της υποκατάστημα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Μια βόλτα στην Ερμούπολη είναι στην ουσία ένα ταξίδι σε αυτό το πλούσιο παρελθόν της πόλης με τα μεγάλα επιτεύγματα και την οικονομική άνθηση. Ξεκινήστε από την μεγάλη πλατεία Μιαούλη όπου βρίσκεται το Δημαρχείο, ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια του νησιού. Έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, εγκαινιάστηκε το 1898 και ενσωματώνει πολλά ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία. Λίγο πιο πίσω βρίσκεται το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» χτισμένο από Ιταλούς το 1864. Το μεγαλοπρεπές θέατρο φιλοξενεί σήμερα θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Αν προχωρήσετε λίγο ακόμα στα στενά σοκάκια της Ερμούπολης, θα βρείτε τον δρόμο σας για τον Άγιο Νικόλαο, τον πολιούχο της πόλης και έναν από τους ωραιότερους ναούς των Κυκλάδων.

Αξίζει να έρθετε σε μια λειτουργία για να περιεργαστείτε το εσωτερικό του ναού αλλά και να ακούσετε την 25μελή Πολυφωνική Χορωδία του Αγίου Νικολάου. Από εδώ και πιο πέρα ξεκινάει η συνοικία Βαπόρια, η πιο αριστοκρατική του νησιού ήδη από τον 19ο αιώνα. Μεγάλα καπετανόσπιτα, σπίτια λαξευμένα πάνω στα βράχια πάνω από τη θάλασσα και μια μικρή πλαζ, τα Αστέρια, για βουτιές.

Από την άλλη μεριά της πόλης, κοντά στο Νεώριο, αξίζει να επισκεφθείτε το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης (Γεωργίου Παπανδρέου 11, Ερμούπολη, Τηλ. 22810 84762, ανοιχτά καθημερινά 10:00-15:30 εκτός Τετάρτης, Σάββατα ανοιχτά και το απόγευμα 18:00-20:00) για να δείτε το πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν της πόλης: μηχανήματα, εργαλεία, μακέτες πλοίων που ναυπηγήθηκαν στο νησί και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στη Σύρο τη δεκαετία του ‘70".

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο άρθρο του travel.gr για την Ερμούπολη, ενώ δίνονται και "οδηγίες" για φαγητό και ποτό.

Πηγή:travel.gr