Ανακοινώσεις

Οι Ουκρανοί «κέρδισαν τη μάχη στο Χάρκοβο»

Κόσμος 14/05/2022 13:00
Οι Ουκρανοί «κέρδισαν τη μάχη στο Χάρκοβο»

Η Ρωσία «πάγωσε» τις εξαγωγές ρεύματος στη Φινλανδία

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

«Οι κάτοικοι του Χαρκόβου επιστρέφουν στα σπίτια τους»

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC, o κυβερνήτης της επαρχίας του Χαρκόβου ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να απωθούν τους Ρώσους από την περιοχή και πως οι κάτοικοι αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο, ο ίδιος απηύθυνε προειδοποίηση προς τους πολίτες ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη, τονίζοντας, μάλιστα, ότι ο ρωσικός στρατός έχει ναρκοθετήσει την περιοχή και καλώντας τους να σκεφτούν την ασφάλειά τους, πριν αποφασίσουν να επιστρέψουν.

Νωρίτερα, ανάλυση του αμερικανικού Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου ανέφερε πως η Ουκρανία «πιθανώς κέρδισε τη μάχη στο Χάρκοβο», προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να περικυκλώσουν την περιοχή, πόσω μάλλον να την καταλάβουν, όπως συνέβη και στην επιχείρηση κατάληψης του Κιέβου, τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Συνόδος ΝΑΤΟ: Η «Στρατηγική Αντίληψη» και η επόμενη ημέρα

Στην διήμερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που φιλοξενείται από τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και στην οποία θα μετάσχει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, εκτός της παρουσίας Σουηδίας και Φινλανδίας, αναμένεται να αρχίσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την Στρατηγική Αντίληψη, το κατευθυντήριο έγγραφο της Συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια.

Η Στρατηγική Αντίληψη αναμένεται να παρέχει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας διευκρίνισης του τρόπου περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη και, για πρώτη φορά, καθοδήγηση όσον αφορά την Κίνα.

Το τελικό προσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες του NATO στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής τους που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Το θέμα του τρόπου ανταπόκρισης στις συνέπειες του ρωσικού πολέμου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα στη βόρεια Γερμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο, προειδοποίησε κατά μιας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Βρετανία τάχθηκε κατά την σύνοδο υπέρ της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι σχεδιάζει να χορηγήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιπρόσθετη βοήθεια 500 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Προς προσάρτηση της Χερσώνας η Ρωσία - Για επικείμενο «στημένο δημοψήφισμα» μιλά η Βρετανία

Η πολιτικοστρατιωτική διοίκηση που επιβλήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Χερσώνας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Ρωσία να την περιλάβει στην Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Αν η Ρωσία διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα στην Χερσώνα για την ένταξή της στην Ρωσική Ομοσπονδία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Μόσχα θα χειραγωγήσει τα αποτελέσματα για να δείξει σαφή πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από την Ουκρανία, αναφέρει σε τακτική της ενημέρωση μέσω Twitter η Βρετανία.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα ότι η αντιπρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα) Άννα Κουζνετσόβα επισκέφθηκε την κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις Χερσώνα στην Ουκρανία για να συζητήσει για τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Σποραδικά έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες αναφορές για επισκέψεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην γειτονική της χώρα.

Η Κουζνετσόβα, αντιπρόεδρος της Δούμας, συζήτησε για την παροχή τροφίμων όπως και ιατρικών ή άλλων προϊόντων που χρειάζονται για τα παιδιά, πρόσθεσε το RIA.

"Είμαστε εδώ έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια όλων των ειδών", δήλωσε η Κουζνετσόβα.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρίνισε πότε έγινε η επίσκεψη αυτή και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την είδηση αυτή.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη περιοχή στην Ουκρανία που πιθανολογείται ότι μπορεί να προσαρτηθεί, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας τον Απρίλιο ότι οι δυνάμεις της την έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους. Στην περιοχή αυτή σημειώνονται σποραδικά αντιρωσικές διαμαρτυρίες.

Η Χερσώνα, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη-λιμάνι, προσφέρει ένα μέρος της χερσαίας σύνδεσης ανάμεσα στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, και περιοχών που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι εναπόκειται στους κατοίκους που ζουν στην περιοχή να αποφασίσουν αν θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία.

ΝΑΤΟ: Κρίσιμες συνομιλίες στο Βερολίνο για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας

Στη σημερινή άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, με τη συμμετοχή Φινλανδίας και Σουηδίας να σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία προς ενδεχόμενη ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία. Συνεχίζει τις απειλές η Μόσχα, «παζάρια» Ερντογάν με αποδέκτη τις ΗΠΑ.

ΝΑΤΟ: Κρίσιμες συνομιλίες στο Βερολίνο για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας10:23

Ουκρανός στρατηγός: «Σημείο καμπής τα μέσα Αυγούστου» - Ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους

Ο πόλεμος θα φτάσει σε σημείο «καμπής» στα μέσα Αυγούστου και θα τελείωσει προς τα τέλη του έτους, ανέφερε στο Sky News ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Κίριλο Μπουντάνοφ.

Ρωσία για Φινλανδία - Σουηδία: «Αν το ΝΑΤΟ αναπτύξει πυρηνικά στα σύνορά μας, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα»

Νέες απειλές απέναντι στο ενδεχόμενο ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εκτόξευσε το Σάββατο η Ρωσία, λίγο πριν από την άτυπο Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο χώρες.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Μόσχα «δεν έχει εχθρικές βλέψεις απέναντι σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη», ωστόσο πρόθεσε ότι η απάντηση του Κρεμλίνου θα εξαρτηθεί από τις υποδομές που θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ στις δύο χώρες.

«Εάν αναπτύξουν πυρηνικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά μας, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Σφοδρές μάχες και σήμερα στο Ντονμπάς

Ιδιαίτερα σφοδρές μάχες μαίνονται στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της χωρίς να σημειώνει σημαντική πρόοδο.

«Γίνονται σφοδρές μάχες στα σύνορα με την περιοχή του Ντονέτσκ, κοντά στην Ποπάσνα», σχολίασε χθες, Παρασκευή, το βράδυ στο Facebook ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Λουχάνσκ, γνωστοποιώντας πολλές απώλειες σε υλικό και σε προσωπικό στην ρωσική πλευρά.

Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι η πιο σημαντική δραστηριοποίηση αυτή την στιγμή των ρωσικών δυνάμεων σημειώνεται στο Ντονμπάς. «Και, βασικά, συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι οι Ρώσοι δεν σημειώνουν σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

«Το ουκρανικό πυροβολικό αντικρούει τις ρωσικές προσπάθειες να κερδίσουν έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών τους για να διασχίσουν τον ποταμό Ντονέτς (...), γεγονός το οποίο πλήττει την ικανότητά τους να στείλουν σημαντικές ενισχύσεις στο βόρειο τμήμα του Ντονμπάς», συνέχισε η ίδια πηγή.

Εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού αποκάλυψε σήμερα το πρωί ότι οι Ρώσοι «δεν έχουν σταματήσει την επίθεσή τους στην ανατολική επιχειρησιακή ζώνη. Ο στρατός συνεχίζει τα πυραυλικά πλήγματά του σε βιομηχανικές υποδομές και τα πυρά του σε στόχους αμάχων σε όλη την Ουκρανία».

Το ίδιο το γενικό επιτελείο σε καθημερινή πρωινή ενημέρωσή του ανέφερε ότι στην περιοχή του Ντονέτσκ και της Ταβρίγια, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε «οβίδες, πυροβολικό, εκτοξευτήρες ρουκετών και αεροπορικά μέσα για να καταφέρει ένα μέγιστο ζημιών στον ουκρανικό στρατό», βάζοντας στόχο το προσωπικό, οχυρώσεις και κτίρια».

Δέκα ρωσικές επιθέσεις απωθήθηκαν σε ένα 24ωρο γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, σημείωσε.

Κρίσιμη συνάντηση Σουηδίας - Φινλανδίας με ΝΑΤΟ στο Βερολίνο

Σουηδία και Φινλανδία θα συμμετάσχουν αργότερα σήμερα στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, με φόντο το ενδεχόμενο ένταξής τους στη Συμμαχία.

Ήδη, το Ελσίνκι έχει ταχθεί και επίσημα υπέρ της ένταξης, ενώ αναμένεται σε ανάλογη κίνηση να προβεί και η Στοκχόλμη.

Πάντως, η κίνηση της Φινλανδίας έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στη Μόσχα, που έχει εκτοξεύσει αλλεπάλληλες απειλές, ενώ διεμήνυσε ότι από σήμερα θα διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη χώρα. Από την πλευρά της, η φινλανδική κυβέρνηση απάντησε ότι είναι έτοιμη για οποιαδήποτε ρωσική απειλή, ακόμη και στρατιωτικού χαρακτήρα.

Παρούσα στη Σύνοδο θα είναι και η Τουρκία, η οποία δια στόματος Ερντογάν, χθες, εξέφρασε αρνητική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο ένταξης των δύο χωρών.

Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Η Ουκρανία «πιθανόν έχει κερδίσει τη μάχη του Χαρκόβου», υποστηρίζει το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν τους Ρώσους από το να περικυκλώσουν, πόσω μάλλον να καταλάβουν την πόλη.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του βρετανικού υπ. Αμυνας, επίσης, οι Ουκρανοί απώθησαν αλλεπάλληλες προσπάθειες των Ρώσων να διασχίσουν έναν ποταμό κομβικής σημασίας στο Ντονμπάς.
Η Μόσχα ανέφερε χθες ότι θα «μπλοκάρει» τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία από σήμερα, στον απόηχο της πρόθεσης του Ελσίνκι, που εκφράστηκε και επίσημα την Πέμπτη, για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την στήριξή τους στην ένταξη, ενώ ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις για την αρνητική στάση της Τουρκίας, την οποία γνωστοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. H Άγκυρα είναι το μοναδικό μέλος της Συμμαχίας που έχει εκφράσει διαφωνία στο ενδεχόμενο ένταξης των δύο χωρών. Ως γνωστόν, για είσοδο ενός νέου μέλους στη Συμμαχία, απαιτείται ομοφωνία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε κατά το τελευταίο του διάγγελμα ότι «έχουν ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις» για την απομάκρυνση των βαριά τραυματισμένων και των γιατρών που παραμένουν στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέφερε την πρότασή του για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι «είμαι έτοιμος να συζητήσω μαζί του, αλλά μόνο με αυτόν, χωρίς διαμεσολαβητές».
Χθες ξεκίνησε στο Κίεβο η πρώτη δίκη Ρώσου στρατιώτη για εγκλήματα πολέμου, που αφορά κατηγορίες για δολοφονία ενός άμαχου 62χρονου Ουκρανού, κοντά στο Σούμι. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.
Η πρώτη επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σοϊγκού μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δεν έλυσε κανένα «ακανθώδες πρόβλημα», δήλωσε το Πεντάγωνο.
Ο «πρόεδρος» της αποσχισθείσας από τη Γεωργία επαρχίας της Νότιας Οσετίας ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα στις 17 Ιουλίου με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία.

«Οι Ουκρανοί κερδίζουν τη μάχη στο Χάρκοβο»

Η Ουκρανία «πιθανώς έχει κερδίσει τη μάχη του Χαρκόβου» αναφέρει σε ανάλυση του το Iνστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War), ένα αμερικανικό think tank.

Όπως τονίζεται, οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν τους Ρώσους από το να περικυκλώσουν τις γραμμές τους, πόσω μάλλον να καταλάβουν το Χάρκοβο και στη συνέχεια τους απώθησαν από την πόλη, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και στο Κίεβο.

Οι Ρώσοι «γενικά δεν επιχείρησαν να διατηρήσουν τα εδάφη τους απέναντι στις ουκρανικές αντεπιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων», αναφέρεται ακόμη.

Ζελένσκι: «Σύνθετες συνομιλίες» για την εκκένωση του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Κατά το βραδινό διάγγελμά του, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στη Μαριούπολη, τονίζοντας ότι έχουν εκκινήσει «ιδιαίτερα σύνθετες διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση των επιχειρήσεων εκκένωσης, που αφορά τους βαριά τραυματίες και τους γιατρούς» του εργοστασίου Αζοφστάλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός τραυματιών παραμένει στις εγκαταστάσεις.

«Κάνουμε τα πάντα για απομακρύνουμε το σύνολο των εγκλωβισμένων, όλους τους μαχητές μας», πρόσθεσε.