Επικαιρότητα

Πολιτική, τουρισμός, ανάπτυξη της Σύρου, κοινωνική προσφορά

Κοινωνία 20/12/2014 16:45
Πολιτική, τουρισμός, ανάπτυξη της Σύρου, κοινωνική προσφορά
Για όλους και για όλα μιλά στο syrostoday.gr, ο πολιτευτής της ΝΔ Γιώργος Βακόνδιος, στη συνέντευξη που παραχώρησε.
Μιλά για την πρόωρη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι καταστροφική για τη χώρα.
Παράλληλα αναφέρεται στον τουρισμό της Σύρου και για το πως αυτός μπορεί να αποδώσει θετικά, ενώ απαντά και στα επικριτικά σχόλια σε ότι αφορά την προσφορά του σε κοινωνικούς φορείς της Σύρου,.
Τέλος, δηλώνει ανοιχτός και θετικός σε υποψηφιότητά του με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό.

- Υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μία πολιτική εξέλιξη, αυτή της πρόωρης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία εξέλιξη που πιθανολογεί ότι θα πάμε και σε πρόωρες εθνικές εκλογές τους πρώτους μήνες του 2015.
“Καταρχάς να σημειώσω ότι εάν πάμε σε πρόωρες εκλογές, αυτό το ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για τη χώρα, καταστροφικό για την αγορά, καταστροφικό για όλους μας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών. Σε αυτό το δίμηνο το πιθανότερο που θα συμβεί είναι να χάσουμε τον προσανατολισμό μας σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα. Το πιθανότερο είναι να έχουμε και άλλη υστέρηση εσόδων του δημοσίου και βεβαίως εκεί που υπήρχε μία μεγάλη διαμάχη με την Τρόικα για το δημοσιονομικό κενό, αυτό το κενό όχι μόνο θα πιστοποιηθεί, αλλά ενδεχομένως και να μεγαλώσει. Άρα, καλώς έγινε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής δεδομένου ότι οι αγορές είχαν αγριέψει, οι επενδυτές είχαν παγώσει και έπρεπε να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα, διότι έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και λαϊκισμού, αλλά από την άλλη πλευρά πέραν της προεδρικής εκλογής οδηγηθούμε και σε εθνικές εκλογές, θεωρώ ότι θα είναι καταστροφικό”.

- Όμως κ. Βακόνδιε υπάρχει και η άλλη πλευρά που λέει ότι ενώ ο Πρωθυπουργός μας έλεγε ότι φεύγουμε από το μνημόνιο και ότι μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης, ξαφνικά βλέπουμε ένα “αλισβερίσι” με email μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, με επιπρόσθετα μέτρα, αλλά και με παράταση του μνημονίου. Τελικά αυτή την εξέλιξη την γνώριζε η κυβέρνηση και έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; 
“Η δική μου ανάγνωση είναι λίγο διαφορετική. Καταρχάς να πούμε για την ανάπτυξη. Κανείς δεν αμφισβητεί, ούτε και η Τρόικα, ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδος είναι τα καλύτερα, από οποιασδήποτε χώρα της ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ποσοστό του ΑΕΠ, έχουμε για πρώτη φορά τα τελευταία δύο τρίμηνα αύξηση του ακαθάριστου προϊόντος, έστω και αυτό το 1,5% και εν πάση περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε μια οικονομία πρώτα πρέπει να διορθωθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία και μετά τα μικροοικονομικά. Αυτό το λέω διότι ο κόσμος αναρωτιέται, διότι δεν βλέπει την αύξηση στην τσέπη του. Αυτό θα γίνει δυστυχώς, έτσι λειτουργεί η οικονομία, μεταγενέστερα. Το “αλισβερίσι” των emails με την Τρόικα. Μέχρι τώρα υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με την Τρόικα. Είδατε ότι αυτό το “αλισβερίσι” δεν είναι τίποτε άλλο από μία σκληρή διαπραγμάτευση, διότι η Τρόικα προσπαθεί να επιτύχει κάτι πολύ απλό. 
Ξέρει ότι είναι το τελευταίο στάδιο του προγράμματος, γνωρίζει ότι το ευρωπαϊκό σκέλος τελειώνει το Δεκέμβριο και βλέποντας την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, θεωρεί ότι πρέπει να θέσει όσο έχει ακόμη τη δύναμη, όσο γίνεται σκληρότερους όρους για να διασφαλίσει την πορεία της χώρας σε ότι αφορά τη σχέση μας με αυτή και την δανειοδότηση που έχουμε λάβει. Τους φοβίζει, επαναλαμβάνω, η πολιτική αστάθεια της χώρας. Αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα και έπρεπε να τα περιμένουμε. Θα σας θυμίσω ότι και στη Γαλλία και στην Αγγλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες έχουν πρόβλημα με την αντιπολίτευση. Άρα, δεν είναι δυνατόν να ακούν ότι στην Ελλάδα αμφισβητείται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και αμφισβητείται η συνέχιση του κράτους και οι υποχρεώσεις που έχει προς τους εταίρους της και να μην κάνουν τίποτα. Προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και από την άλλη ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα περιοριστικά, οριζόντια μέτρα που θα πλήξουν το εισόδημα του κόσμου δε θα τα δεχτεί ”.

- Να φύγουμε από το γενικότερο πολιτικό σκηνικό και να έρθουμε στη Σύρο. Βλέπουμε ότι η οικονομική κρίση πλήττει, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, το νησί. Αν αναλογιστούμε ότι και η τουριστική περίοδος ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών, σε σχέση με άλλα νησιά που παρουσίασαν αύξηση. Ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού η Σύρος έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Θα ήθελα την άποψή σας με το γεγονός ότι και εσείς έχετε ασχοληθεί με το κομμάτι αυτό.
“Η Σύρος έχει μία διαφορετική δομή από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Η Σύρος είναι ένα αστικοποιημένο νησί. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της έμοιαζε με την οικονομία των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, Δηλαδή στηρίχθηκε πολύ στη βιομηχανία, στο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους. Όμως και αυτές οι τρεις πηγές επλήγησαν πάρα πολυ τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα κατά την άποψή μου, το νησί έκανε ένα λάθος και αυτό είναι η αποχή από την τουριστική αγορά. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ στα άλλα νησιά υπάρχει ένα απόθεμα εισοδημάτων που προήλθε από την καλοκαιρινή δραστηριότητα, στη Σύρο αυτό δεν υπάρχει. Φοβάμαι ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και όλοι ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει. 
Αυτό που θα πω δεν αφορά μόνο τη Σύρο. Η μοναδική πηγή που μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα, είναι ο τουρισμός. Και η πρωτογενής παραγωγή και η βιομηχανία θέλουν χρόνο για να αποδώσουν. Άρα, η Σύρος θα πρέπει να κάνει μία στοχευμένη στροφή με τον τουρισμό. Είπατε ότι και εγώ έχω ασχοληθεί. Πράγματι η εταιρεία την οποία εκπροσωπώ και ο Όμιλος στον οποίο ανήκει, δουλέψαμε πάρα πολύ και παρουσιάσαμε στην προηγούμενη δημοτική αρχή μία κατά την άποψή, μία ολοκληρωμένη μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι αυτή η μελέτη πέρα των μακροχρόνιων στόχων, είχε και βραχυπρόθεσμους στόχους που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να υλοποιούνται από πέρυσι το Γενάρη. Δυστυχώς είχαμε στο ενδιάμεσο εκλογές, ήταν πολύ κοντά το καλοκαίρι και δεν έγινε τίποτα. Ακόμη και τώρα που μιλάμε υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, μικρού κόστους, αλλά στοχευμένες και μπορούν να φέρουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Κατά την άποψή μου δεν είναι θέμα μόνο της δημοτικής αρχής. Είναι θέμα και των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να υλοποιήσουν κάποιες από αυτές τις ιδέες, διότι ας μη ξεχνάμε ότι η δημοτική αρχή είναι νέα”.

- Άρα να ηνία θα πρέπει να τα πάρει ο τουριστικό κλάδος.
“Ξέρετε για εμένα δεν είναι μόνο ο τουριστικός κλάδος. Ο τουρισμός έχει αλληλεπίδραση σε κάθε δραστηριότητα. Κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι ο κλάδος του δεν έχει σχέση με τον τουρισμό, αλλά αυτό είναι μία λάθος προσέγγιση. Σχεδόν πάνω από το 65% της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμη και ο πρωτογενής τομέας, ωφελείται από την τουριστική ανάπτυξη. Άρα, θεωρώ ότι σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες, επιχειρηματίες θα έπρεπε να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να υλοποιήσουν κάποιες από τις στοχευμένες δράσεις. Εγώ έχω δηλώσει ότι είμαι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. 
Διάβασα το αναπτυξιακό σχεδιασμό για τον τουρισμό που παρουσίασε η νέα δημοτική αρχή, είναι μία καλή προσπάθεια, αλλά είναι δομημένη από την πλευρά της δημοτική αρχής. Αυτό για εμένα δεν αρκεί, δε φτάνει και θα σας έλεγα ότι επειδή η εταιρία μας υποστηρίζει πάνω από 27 μεγάλους διεθνούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, έχουμε την εμπειρία ότι μόνο κινήσεις από τη δημοτική αρχή δεν φτάνουν”.

- Κ. Βακόνδιε μέσα από την δραστηριότητά σας, έχετε κάνει κάποιες κινήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο τον κοινωνικό ιστό του νησιού. Κάποιες από αυτές αφορούν το νοσοκομείο της Σύρου και συγκεκριμένα το Χειρουργικό Τμήμα, το Σύλλογο Κατ' Οίκον Νοσηλείας, αλλά και το Σύλλογο Καρκινοπαθών. Κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν ότι αυτές τις κινήσεις σας αποσκοπούν στην πολιτική σας καριέρα και συγκεκριμένα να βοηθήσουν στην επόμενη κάθοδό σας στις εκλογές. 
“Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Αν κάποιοι θέλουν να με κατακρίνουν, ας το κάνουν. Θα σας πω όμως ένα απλό ερωτηματικό δεδομένο. Εγώ πήρα την πρωτοβουλία να γίνουν κάποιες ενέργειες. Στις εκλογές του 2012 ήμασταν 25 κόμματα από 5 υποψηφίους, περίπου 125 σε όλες τις Κυκλάδες. Θεωρώ ότι εάν και οι 125 υποψήφιοι των Κυκλάδων έκαναν ανάλογες ενέργειες, θα βοηθούσαμε πραγματικά τον κόσμο. Τώρα, για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Για πολλά χρόνια ζούσα μακριά από τη Σύρο, λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων. Χωρίς να έχω καμία εμπλοκή με την πολιτική μέχρι το 2012, μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά εδώ στις Κυκλάδες. Όπως είναι γνωστό δεν εξελέγη, αφού κατάλαβα τη δεύτερη θέση με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Παρ' όλα αυτά κάποιοι άνθρωποι από τις Κυκλάδες με ψήφισαν και έχω πάνω σε αυτό μία λογική. Ότι δηλαδή σε αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να ανταποδώσω την τιμή που μου έκαναν και με ψήφισαν. Προφανώς, δεν ασκώ καμία κρατική εξουσία, δεν έχω κανένα θεσμικό ρόλο και όλες οι πρωτοβουλίες στηρίζονται στο επαγγελματικό υπόβαθρο που έχω χτίσει όλα αυτά τα χρόνια και επειδή δεν είμαι κανένας πλούσιος άνθρωπος, μισθοσυντήρητος είμαι, όλα αυτά που υλοποιούνται γίνονται από προσωπικές που επαφές με αυτούς που συνεργάζομαι χρόνια. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι βεβαίως γίνονται αυτές οι ενέργειες, αλλά δεν είναι δικά μου τα χρήματα. Εάν δούμε ότι όλο αυτό συνέπεσε και με την οικονομική κρίση, θεωρώ ότι ήταν υποχρέωσή μου να το κάνω. Και επειδή μπορεί να κατηγορηθώ ότι το κάνω για προεκλογικές σκοπιμότητες, να σας θυμήσω ότι όλα αυτά ξεκίνησαν την επόμενη ημέρα των βουλευτικών εκλογών του 2012. Εάν ήθελα να χτίσω ένα προεκλογικό προφιλ θα μπορούσα να το κάνω με άλλες κινήσεις, όπως να αρχίσω να γυρίζω στα νησιά, να βρίσκομαι σε πρώτη θέση σε όλα να πανηγύρια, τις κηδείες και τα μνημόσυνα. Αυτή είναι δοκιμασμένη συνταγή, αλλά δεν με εκφράζει”.

- Ενόψει των πιθανών εκλογών, θα θέσετε τον εαυτό σας και πάλι στην εκλογική αναμέτρηση;
“Αυτό δεν εξαρτάται από εμένα. Εγώ θα ήθελα να είμαι υποψήφιος και το λέω τώρα που οι δημοσκοπήσεις, που μπορούν να ανατραπούν, δείχνουν ότι η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα. Ούτως ή άλλως θα δοθεί μία μάχη στις εκλογές και έχω πει στους ανθρώπους της παράταξης ότι εγώ είμαι διαθέσιμος. Αυτό όμως δεν το αποφασίζω εγώ”.