Επικαιρότητα

“Πάσχει” το σύστημα υγείας στο νοσοκομείο

Υγεία 19/12/2014 14:46
“Πάσχει” το σύστημα υγείας στο νοσοκομείο

Την ωμή πραγματικότητα για ένα σύστημα που μέρα με την ημέρα καταρρέει και που προσπαθούν να κρατήσουν με “νύχια και με δόντια”, παρουσίασε ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Αντώνης Μαρώτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για τις θέσεις του κόμματος για την υγεία.

Ο κ. Μαρώτης στην τοποθέτησή του εστιάστηκε σε βασικούς παράγοντες, από τους οποίους γίνεται κατανοητό ότι πλέον το νοσοκομείο Σύρου, όπως και όλες οι μονάδες σε Κυκλάδες αλλά και σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε “τροχιά” διάλυσης.

Και όλα αυτά εις βάρος των πολιτών, αλλά και των ασθενών οι οποίοι μένουν απροστάτευτοι από ένα σύστημα που μόνο δημόσια περίθαλψη δε θυμίζει.

Η σημερινή εικόνα του νοσοκομείου Σύρου

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου των Εργαζομένων, το νοσοκομείο της Σύρου εδώ και αρκετό καιρό, ιδιαίτερα όμως το τελευταίο διάστημα, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του σε υγειονομικό προσωπικό, βρίσκεται σε καθεστώς υποχρηματοδότησης - υποστελέχωσης, με τους εργαζόμενους να δίνουν πραγματικά ένα καθημερινό αγώνα προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, βιώνοντας ταυτόχρονα τη συνολική διάλυση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών δομών, τις περικοπές μισθών, την απλήρωτη εργασία και την εντατικοποίηση της δουλειάς τους.

Κρίσιμα διαγνωστικά μηχανήματα όπως το μηχάνημα οστικής μάζας, το μηχάνημα για τρίπλεξ αγγείων, ο υπέρηχος ακόμα και ο αξονικός τομογράφος είτε δεν λειτουργούν παντελώς για μήνες, είτε υπολειτουργούν αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα για την συντήρησή τους κονδύλια Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να καταφεύγουν στα ιδιωτικά κέντρα βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις του τελευταίου χρόνου ιδίως νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης τους έχουν μειώσει κατά πολύ το έμψυχο δυναμικό, εντείνοντας την εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων και δυσκολεύοντας την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε όλους τους τομείς του νοσοκομείου με εφαρμογή δελτίου σε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα.

Η Σύρος είχε την επιπλέον ατυχία, μέσα στη γενική μνημονιακή λιτότητα , να λάβει για φέτος τα λιγότερα χρήματα από όλες τις μονάδες υγείας της 2ης Υπε, αφού σύμφωνα με τους ιθύνοντες είναι το δεύτερο ακριβότερο στην υγειονομική του περιφέρεια με 5400 ευρώ κόστος περίπου ανά κλίνη.

Χαρακτηριστικά, έλαβε για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, 30.000 ευρώ και 140.000 ευρώ αντιστοίχως, δηλαδή 170.000 ευρώ και η Νάξος συνολικά μόνο 40.000 ευρώ.

Συγκριτικά στο Νοσοκομείο της Ρόδου για τους συγκεκριμένους μήνες, δόθηκε το ποσό των 2.400.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση γίνεται πια βδομάδα την βδομάδα και αφού πρώτα το Νοσοκομείο αποδείξει ότι χρειάζεται όντως αυτά τα χρήματα, αφού τα κριτήρια χρηματοδότησης γίνονται πια με όρους αγοράς.

Το Νοσοκομείο λοιπόν με πάνω από 90% μείωση του προϋπολογισμού του την τελευταία διετία, αύξηση της προσέλευσης ασθενών κατά 40% και με δραματική μείωση προσωπικού αδυνατεί να εξυπηρετήσει όχι μόνο τους ανασφάλιστους αλλά και τους ασφαλισμένους πολίτες.

Ο κ. Μαρώτης σχολίασε και τις κινήσεις, όπως με το “Σύλλογο Φίλων”, αλλά και με εθελοντές να καλυφθούν τόσο η υποχρηματοδότηση, όσο και οι ανάγκες σε προσωπικό.

“Η λύση ανάγκης που βρήκαν οι διοικήσεις σε πολλά Νοσοκομεία , και στο δικό μας, ήταν η ίδρυση “Συλλόγων φίλων’” που θα χρηματοδοτούν με τον ένα ή άλλο τρόπο τα Νοσοκομεία καλύπτοντας μέρος της τρύπας που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση.

Παράλληλα ενεργοποιούνται δομές ΄΄εθελοντών΄΄ για να προσφέρουν δωρεάν και ανασφάλιστη εργασία σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό και ανθυγιεινό χώρο, την ίδια στιγμή που υπάρχουν άνεργοι εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας στο Νησί.

Παράλληλα στήνονται φιέστες μικρές ή μεγαλύτερες με συμμετοχή τοπικών στελεχών της συγκυβέρνησης και συμμετοχή τοπικών ΜΜΕ για να διαφημίσουν διάφορα ΄΄έργα΄΄.

Στο τομέα των δαπανών έχουμε ραγδαία μετατόπιση των δαπανών για την υγεία υπέρ του ιδιωτικού τομέα , με μεγάλη μείωση στον αριθμό των απαραίτητων εξετάσεων και συνταγογραφούμενων σκευασμάτων.

Μεγάλα θύματα είναι κυρίως οι χρόνια πάσχοντες, οι ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι , χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ

Γίνεται σαφές μέρα με την μέρα ότι Για τον υπουργό Υγείας και για τη μνημονιακή κυβέρνηση τα Νοσοκομεία και οι δομές Υγείας είναι εμπορικά καταστήματα που η επιβίωσή τους υπόκειται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς”.

Τέλος και στους Επικουρικούς γιατρούς

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται και το τέλος των Επικουρικών γιατρών για το νοσοκομείο Σύρου, αφού το υπουργείο Υγείας δε θα προχωρήσει στην πρόσληψή τους, παρ' όλες τις υποσχέσεις της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων.

Όλα αυτά τη στιγμή που ακόμη μία ειδικότητα του νοσοκομείου μένει κενή έπειτα από τη συνταξιοδότηση της ΩΡΛ.

Από το κακό στο χειρότερο δηλαδή.