Ανακοινώσεις

Η αναγκαιότητα για γνώση της αυτοάμυνας

21/02/2022 13:29
Η αναγκαιότητα για γνώση της αυτοάμυνας

Όπως τονίσαμε στην εισαγωγή, ο άνθρωπος είναι το πιο βίαιο ον του πλανήτη. Στη σύγχρονη εποχή η βία και η εγκληματικότητα έχουν ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο μέσος άνθρωπος αισθάνεται μία διαρκή ανασφάλεια και ψάχνει τρόπους να διαφυλάξει τη σωματική του ακεραιότητα, του ιδίου και των οικείων του, καθώς και τα προσωπικά του αγαθά.

Καθημερινά τα ΜΜΕ μας πληροφορούν για πληθώρα ληστειών, βιασμών, επιθέσεων κλπ, και ο πολίτης αισθάνεται ένα μεγάλο δέος και στρες απέναντι σ’ αυτή τη βία. Έτσι, η γνώση τεχνικών και μεθόδων αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας είναι κάτι απαραίτητο για τον κάθε άνθρωπο στη σύγχρονη εποχή.

Τα οφέλη από τη γνώση της αυτοάμυνας είναι πολλά και η ενασχόληση με το θέμα αυτό είναι άκρως ενδιαφέρουσα όσον αφορά την κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων, την αύξηση της αυτοπεποίθησή μας, το έλεγχο του στρες και του φόβου κλπ, στοιχεία δηλαδή πολύ βασικά για μια πιο ευτυχισμένη και δημιουργική ζωή.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως η ενασχόληση με τη γνώση της αυτοάμυνας είναι κάτι περιττό, κάτι πολύ δύσκολο ή κάτι που δεν έχει σχέση με τον πολιτισμό και τη «σύγχρονη κουλτούρα».

Οι αιτίες για αυτή την εσφαλμένη εντύπωση βρίσκονται:

Α) Στην ταύτιση της αυτοάμυνας με τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά σπορ

Β) Στην κακή εικόνα που πέρασε διαμέσου των δεκαετιών ο κινηματογράφος και οι ταινίες δράσης, με τον χαρακτηριστικά υπερ-ήρωα, που γεμάτος οργή και μίσος ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Γ) Η μη ύπαρξη ικανοποιητικού αριθμού πραγματικών εκπαιδευτών αυτοάμυνας, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί αρκετή ημιμάθεια και παρανόηση του θέματος. (Αυτό προσπαθεί να διορθώσει ο Π.Ο.Α.Α).

Δ) Ο δογματισμός των στυλ, που καλλιεργήσανε αρκετοί δάσκαλοι, με όλα τα συνεπακόλουθα αυτού.

Ε) Το χαμηλό έως ανύπαρκτο μορφωτικό επίπεδο αρκετών – κατά δήλωση – εκπαιδευτών πολεμικών τεχνών – οι οποίοι στο παρελθόν ταυτίσανε την αυτοάμυνα με τη βία, με γροθιές, κλωτσιές και «σκληράδα», μη έχοντας έστω αμυδρή επαφή με το τεράστιο και πολυποίκιλο θέμα της αυτοάμυνας και τις επί μέρους συνιστώσες του.