Επικαιρότητα

Ο Δρόμος της Κλωστής: Ένας περίπατος στην κλωστοϋφαντουργεία της Ερμούπολης

Πολιτισμός 07/12/2021 12:27
Ο Δρόμος της Κλωστής: Ένας περίπατος στην κλωστοϋφαντουργεία της Ερμούπολης

"Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια ολοκληρώθηκε η πρώτη πιλοτική συμμετοχική δράση πολιτιστικής διαδρομής με τίτλο «Ο Δρόμος της Κλωστής: ένας περίπατος στην Κλωστοϋφαντουργεία της Ερμούπολης» σε συνδιοργάνωση της Hermoupolis Heritage και του Ινστιτούτου Σύρου.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, περισσότεροι από σαράντα συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Hermoupolis Heritage και του Ινστιτούτου Σύρου συναντήθηκαν στην πλατεία Ηρώων και με συντονιστές τον μεταδιδακτορικό ερευνητή ψηφιακού πολιτισμού Παύλο Χατζηγρηγορίου και την τελειόφοιτη αρχιτεκτονικής Ελένη Μπουγιούρη, περιηγήθηκαν σε μια διαδρομή που ξετύλιξε το κουβάρι της κλωστής σε επτά βιομηχανικά κτήρια της Ερμούπολης, πρώην κλωστοϋφαντουργεία. Οι συμμετέχοντες άκουσαν για την αρχική αλλά και τη σημερινή χρήση κάθε κτηρίου, επισκέφτηκαν το εσωτερικό σε ορισμένα από αυτά και να συνομίλησαν με διαφορετικούς αφηγητές σε κάθε στάση. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να φωτογραφήσουν μερικές από τις παλαιότερες - ιστορικές Κλωστουφαντουργικές μονάδες της Ερμούπολης και να ακούσουν σημαντικές προφορικές μαρτυρίες.

Η «κλωστή» ξεκίνησε να ξετυλίγεται από το «Υφαντήριο Σύρου Ε.Σ.Μπαρμπέτας» με ομιλητές τον χημικό του εργοστασίου κ.Κώστα Σεκλό, την κα Νατάσα Σταυρινού και την φοιτήτρια αρχιτεκτονικής κα Ελένη Μπουγιούρη, συνέχισε στην «Υφαντουργική Εταιρεία Κρυστάλλης-Τσαγκαράκης Ο.Ε.» με ομιλητή τον γιο του ιδιοκτήτη κ.Παναγιώτη Κρυστάλλη, ακολούθησε την πορεία προς το «Βαμβακουργείο Σύρου Βαρδάκας Α.Ε.» με ομιλήτρια την εκπαιδευτικό κα Αγ. Γκορτσά, έφτασε στη βιοτεχνία «Ιορδάνης Βαϊανός» όπου μοιράστηκε τις εμπειρίες της ως δεκαπεντάχρονη εργάτρια η κα Μαρία Παραβάλου, ανηφόρησε στον λόφο για ένα κολατσιό με παστελαριά και θέα όλα τα εργοστάσια της πόλης, κατηφόρισε στα «Υφαντήριο & Τυποβαφείο Θ.Δ.Βελισσαρόπουλος» στα οποία μας έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες η αρχιτέκτων μηχανικός κα Δέσποινα Βουλγαρίδου και έκανε μία στάση στην «Υφαντουργεία Σύρου ‘Νικολάου Λειβαδάρα & ΣΙΑ’» με ομιλητή τον πρόεδρο του «Ινστιτούτου Σύρου» κ. Π.Χατζηγρηγορίου. Η κατάληξη της «κλωστής» ήταν το «Εργοστάσιο προσοψίων Γ.Ζησιμάτος και Υιοι» όπου οι συμμετέχοντες έζησαν μια εξαιρετική ιστορική περιήγηση από τον κ.Δημήτρη Σταυρακόπουλο, ιδρυτή της Hermoupolis Heritage. Αποκορύφωμα του ‘Δρόμου της Κλωστής’ ήταν η συμμετοχή σε ένα ‘εργατικό τραπέζι’ όπου όλοι γεύτηκαν τοπικά Συριανά εδέσματα παρόμοια με το φαγητό των εργατών στα χρόνια λειτουργίας των εργοστασίων με χορηγία από την «ΣΙΛΦΙΟΝ», το Οινοποιείο Σύρου, και το αποστακτήριο Μακρυωνίτης.

Το Ινστιτούτο Σύρου και η Hermoupolis Heritage ευχαριστεί θερμά όλες και όλους όσους συμμετείχαν στη δράση καθώς η συγκινητική τους ανταπόκριση και τα χαμόγελά τους, παρά την ομολογούμενη κούραση, ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Ειδικότερα ευχαριστούμε τους ομιλητές στα κτήρια για την υπομονή τους, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Ειρήνη Ρηγοπούλου, τον αντιδήμαρχο κ.Παναγιώτη Κουταβά, τον φωτογράφο κ.Αλέξανδρο Πετράκη, το ‘Syros Today’, τον αρχιτέκτονα του Δήμου μας κ.Σωτήρη Μπούσια, τον κ.Ελευθέριο Γιαννίση, και την κα Μαρία Μαυροειδή για τις πολύτιμη βοήθειά τους. Η δράση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη των φίλων και εθελοντών Ελένη Μπουγιούρη, Μαρία Μαυράκη, Βασιλική Νικολακοπούλου, Γιάννη Σταμπουλίδη και Ελπίδα Αρβανίτη.

Υποσχόμαστε ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή ενός ταξιδιού που θα κάνουμε μαζί με πολλούς ακόμη πολίτες και φίλους του νησιού και της αστείρευτης πολιτιστικής του κληρονομιάς".