Επικαιρότητα

Σύρου Δωρόθεος Β': «Αντιεκκλησιαστική η ανάμειξη κληρικών σε πολιτικούς σχηματισμούς»

Θρησκεία 26/11/2014 11:18
Σύρου Δωρόθεος Β': «Αντιεκκλησιαστική η ανάμειξη κληρικών σε πολιτικούς σχηματισμούς»

Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει η παρουσία του Αρτέμη Σώρρα στη Σύρο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από συνεργάτες του στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της επίσκεψής του αφορούσε στην δυνατότητα αποπληρωμής του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και στην χρηματοδότηση για έργα στο Δήμο με εγγυήσεις του ιδίου, καθώς, όπως ισχυρίζεται, διαθέτει 600 δις δολάρια μέσω χρεογράφων για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Ιδιαίτερα έντονη επίσης είναι η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα, αναφορικά με την δυναμική παρουσία στο πάνελ των συνεργατών του Αρτέμη Σώρρα  Κληρικού της Σύρου.

Είναι η πρώτη φορά που Κληρικός εμφανίζεται να συμμετέχει ενεργά σε παρουσίαση θέσεων και απόψεων μιας πολιτικής κίνησης και να ορκίζεται σ’ αυτήν, οπότε και εύλογα δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο η συμμετοχή του αφορούσε στον ίδιο ή εξέφραζε και κάποιο τμήμα της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Για το θέμα ερωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος μας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευρισκόμενος στην Κρήτη, με μεγάλη έκπληξη και απορία ενημερώθηκα από το Διαδίκτυο για τα όσα διαδραματίστηκαν  στην Αίθουσα του Ξενοδοχείου «Ερμής», το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, με πρωταγωνιστές τους οπαδούς ενός αυτόκλητου «σωτήρα» της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και ένας Κληρικός της Μητροπόλεώς μας.

Γνωρίζω το ήθος και την πολυετή διακονία του, τον τιμώ ως άνθρωπο και Κληρικό, και γι’ αυτό απορώ πώς δεν έχει αντιληφθεί ότι τέτοιες παρουσίες και δραστηριότητες απάδουν προς την ιδιότητα του Ορθόδοξου Κληρικού, στον οποίο οι Ιεροί Κανόνες ρητά απαγορεύουν την ανάμειξη σε πολιτικές οργανώσεις και κόμματα.

Ο Ορθόδοξος Κληρικός, με τη χειροτονία του έχει προσλάβει το φωτισμό και τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος και κατά ταύτα δεν έχει ανάγκη να καταφεύγει σε κανένα ανθρώπινο και εγκόσμιο μόρφωμα, προκειμένου να αποκτήσει δύναμη, ενίσχυση και φωτισμό.

Ως λειτουργός του Φωτός του Κόσμου, στον οποίο από τους Κανόνες της Εκκλησίας  απαγορεύεται γενικά να ορκίζεται, είναι αυτονόητο ότι πολύ περισσότερο απαγορεύεται να ορκίζεται σε μια ακαθόριστη «συμπαντική συνειδητότητα», σε μια ιδιότυπη τελετή ορκωμοσίας, που παραπέμπει σε αρχαϊκές τελετουργίες.

Ο συγκεκριμένος Κληρικός ενήργησε εκπροσωπών τον εαυτό του και μόνο, η δε παρουσία του δεν εκφράζει ούτε την Ιερά Μητρόπολη, ούτε την Εκκλησία.

Θεωρώ, μάλιστα, αδιανόητο να χειροκροτούνται άνθρωποι οι οποίοι ορκίζονται να αγαπούν στο εξής την πατρίδα τους, υπονοώντας έτσι σαφώς ότι μέχρι τώρα δεν την αγαπούσαν!

Θέλω να ελπίζω ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι συμπατριώτες μας, που παραπλανημένοι και με αγαθές, ίσως, προθέσεις πλαισίωσαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα αντιληφθούν το λάθος τους.

Εύχομαι και προσεύχομαι να μεταγνώσει, για να μη βρεθώ στη δύσκολη θέση να επικαλεσθώ τους Κανόνες της Εκκλησίας.»