Γνώμες

Στη Σύρα

Γνώμες 16/10/2021 13:11
Στη Σύρα

Μετά τα συνεχόμενα lockdown και την ψυχική εξασθένηση και φθορά από την επέλαση αυτής της πανδημίας, η ανάγκη για διακοπές αυτό το καλοκαίρι είναι αδήριτη. Κλείνοντας εισιτήρια μέσα σε ένα βράδυ, βρέθηκα στην καρδιά του Αυγούστου σε ένα από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων, τη Σύρο.

Φτάνοντας στο λιμάνι, αντικρίζω την πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσά της, την Ερμούπολη. Ψηλά επάνω δεσπόζουν οι δύο λόφοι της Άνω Σύρου. Στον ένα λόφο η καθολική εκκλησία του Σαν Τζώρτζη και στον άλλο ο βυζαντινός ναός της Αναστάσεως. Στο νησί αυτό οι δύο αυτές θρησκείες "παντρεύονται", κοινωνώντας στους κατοίκους της, τις αξίες της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Παίρνω τον δρόμο για την Άνω Σύρο, χάνομαι στα μικρά αμφιθεατρικά σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της, γεμάτα με κάθε λογής λουλούδια. Οι βουκαμβίλιες στολίζουν πάρα πολλά μαγαζιά και σπίτια και οι τοίχοι κοσμούνται με εικόνες, χρώματα και λόγια σοφά. Σουλατσάροντας για ώρα πολλή από σοκάκι σε σοκάκι, κάθε γωνιά και καρτ ποστάλ, ταξιδεύω νοερά με τους ήχους του ρεμπέτικου. Για μια στιγμή νιώθεις ότι ανάμεσα στους πλανόδιους μουσικούς θα ξεπροβάλει ο Μάρκος Βαμβακάρης και με το μπουζούκι του παρέα, θα περάσει το κατώφλι της αθανασίας.

Παίρνω το δρόμο της κατηφοριάς για να βρεθώ στο κέντρο της Ερμούπολης και στην ιστορική πλατεία Μιαούλη. Εντυπωσιάζομαι από το επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου της πόλης και από όλα τα αρχοντικά που βρίσκονται περιμετρικά του. Η αρχοντιά και η κομψότητα σ’ αυτό το νησί ξεχειλίζει, οι οποίες δεν συναντώνται μόνο στα κτίρια , αλλά και στη φινέτσα και ευγένεια των ανθρώπων της.

Ανηφορίζοντας από το Δημαρχείο, συναντώ το ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Σαστίζω, νομίζοντας ότι ακούω τη συγκλονιστική φωνή κάποιας Πριμαντόνας. Συνεχίζω τη βόλτα μου μέχρι τη γνωστή συνοικία Βαπόρια. Εκεί δε χορταίνει το μάτι σου να θαυμάζει την κομψότητα των αρχοντικών. Το ένα παραταγμένο δίπλα στο άλλο και μπροστά τους, ζωντανεύουν οι φιγούρες όλων των λόγιων του νησιού, οι οποίοι φορώντας το καπέλο τους και καπνίζοντας την πίπα τους, αγκαζέ με τη συντροφιά τους, σιγοπερπατούν, κουβεντιάζοντας ώρες ατελείωτες για όλα τα καίρια πολιτικο-κοινωνικά ζητήματα της χώρας.

Το ταξίδι στη Σύρο είναι ταξίδι στο χρόνο, είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας! Το νησί είναι ένα σημαντικό πνευματικό κέντρο, στο οποίο ο πολιτισμός ακμάζει διαρκώς και πολλοί είναι οι νέοι, οι οποίοι μετά τις σπουδές τους επιστρέφουν στο νησί, φέρνοντας ένα φρέσκο και δροσερό αέρα ανανέωσης και εξέλιξης.

Υ.Γ : Με την ευχή να την επισκεφτείτε σύντομα και να θαυμάσετε την αρχοντιά της!