Γνώμες

Άγχος πριν το σχολείο: σημάδια, αιτίες και στρατηγικές

Γνώμες 16/09/2021 12:35
Άγχος πριν το σχολείο: σημάδια, αιτίες και στρατηγικές

Εκεί που παίζαμε το αγαπημένο μας παιχνίδι στο JackpotCity casino online, συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά πως η έναρξη της σχολικής χρονιάς πλησιάζει γρήγορα και πως πρέπει με κάποιον τρόπο να προετοιμάσουμε τα παιδιά για το σχολείο που ξεκινάει.

Το θέμα του άγχους πριν από το σχολείο είναι συχνά μία πηγή διαμάχης και σύγχυσης μεταξύ των σχολείων, των παιδιών και των γονιών. Αυτό, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο και δεν βοηθάει καθόλου. Επιπλέον, δεν υποστηρίζει καθόλου τα παιδιά. Και φυσικά αυτό καταλήγει σε αυξανόμενο στρες και αγωνία σε όλους.

Το να μελετήσουμε το άγχος πριν το σχολείο απομονωμένο και μόνο του δεν θα οδηγήσει πουθενά. Η ερώτηση θα πρέπει να είναι: τι είναι αυτό που αγχώνει ένα παιδί. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πολλούς παράγοντες όπως προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες, πίεση και άγχος στο σπίτι, διαμάχες εντός του σχολικού περιβάλλοντος, χαμηλή αυτοπεποίθηση, bullying, κ.λπ.

Αυτό που σίγουρα δεν βοηθάει είναι η κουλτούρα του να ψάχνουμε για σφάλματα και να αποδίδουμε ενόχους.

Ποια είναι τα σημάδια του άγχους πριν το σχολείο στα παιδιά;

Το άγχος το σχετιζόμενο με την παρακολούθηση του σχολείου μπορεί να παρουσιάσει ένα εύρος διαφορετικών συμπεριφορών που περιλαμβάνουν το ένα παιδί να εσωτερικεύει τα συναισθήματά του και να γίνεται απόμακρο. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σημάδια δεν είναι εμφανή. Συμπεριφορές που είναι ορατές συχνά κερδίζουν την προσοχή μας αλλά με αυτή τη μορφή άγχους θα πρέπει να προσέχουμε την ήρεμη εσωτερίκευση αυτού του άγχους. Και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το άγχος να εσωτερικευθεί ως πρόκληση βλάβης στο παιδί, στο υπερβολικό φαγητό, στο ξύσιμο του δέρματος κ.λπ.

Κοινές ενδείξεις του άγχους για το σχολείο

· Συναισθηματικές κρίσεις στο σπίτι

· Άγχος σχετικά με την πρωινή, καθημερινή ρουτίνα

· Απουσία προσοχής στο σχολείο

· Ένα παιδί απόμακρο που κλείνεται στον εαυτό του

· Πάγωμα στην πόρτα πριν την έξοδο για το σχολείο

· Κρίσεις με δάκρυα

Αυτά είναι κυρίως τα συναισθηματικά σημάδια του άγχους. Υπάρχουν και σωματικές εξωτερικεύσεις αυτού του άγχους. Σε αρκετές περιπτώσεις το άγχος έχει σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι τρόποι με τους οποίους το άγχος επιδρά στη σωματική υγεία.

· Εμετός

· Άνοδος της θερμοκρασίας

· Συνεχείς λοιμώξεις

· Συνεχείς πόνοι στην κοιλιά

· Μη διάθεση για φαγητό

· Διαταραγμένος ύπνος/αδυναμία ύπνου

· Τρέμουλο

· Συμπεριφορές που περιλαμβάνουν πρόκληση σωματικής βλάβης

Και όλα αυτά αρκετές φορές δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο στη ζωή ενός παιδιού οξύνοντας τα συμπτώματα. Βέβαια, κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, οι ουδέτερες εκφράσεις του προσώπου ή και οι κενές είναι συχνά κόκκινη σημαία καθώς το παιδί μπορεί να κρύβει το άγχος του.

Το περιβάλλον ενός σχολείου είναι ένας πολύπλοκος οργανισμός με πολλαπλές αλληλεπιδράσεις, κοινωνικούς και συμπεριφορικούς κανόνες. Υπάρχουν πολλές απρόβλεπτες μεταβλητές που μπορούν να συνεισφέρουν στο άγχος γύρω από το σχολείο. Πολύ συχνά, το περιβάλλον, η προσέγγιση ή οι συνομήλικοι στο σχολείο δεν είναι σωστοί για το παιδί. Επίσης, ο φόβος της αποτυχίας παίζει και αυτός μεγάλο ρόλο.

Αν και υπάρχει μία μεγάλη λίστα πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε ένα παιδί με άγχος, το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί.