Ανακοινώσεις

Ερντογάν – Τατάρ ανακοίνωσαν άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου - Επίθεση σε ΕΕ και Ελλάδα

Κόσμος 20/07/2021 13:42
Ερντογάν – Τατάρ ανακοίνωσαν άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου - Επίθεση σε ΕΕ και Ελλάδα

Το σχέδιο ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης, από τα κατεχόμενα της Κύπρου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, οδηγώντας σε άνοιγμα της περιοχής σε ποσοστό 3,5%.

Στο πλαίσιο των ομιλιών για τους «εορτασμούς» της εισβολής», ανακοινώθηκε ακόμη το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, με την τροποποίηση του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο εγχείρημα. Ο Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ερσίν Τατάρ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του θέλησε να περάσει την θέση ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση η προσπάθεια απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ε/κ πλευρά, ασκώντας κριτική και στην ΕΕ με το σκεπτικό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. «Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα κατεχόμενα, ενώ επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει οδηγίες για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την κυριαρχικά τους και να μετεξελιχθούν σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων», υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, ο Ερντογάν συνεχάρη την στάση της ηγεσίας του Τατάρ. Με την νέα απόφαση -την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της κλειστής πόλης, σύμφωνα με τον Ερντογάν στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος. Υποστήριξε ότι το τμηματικό άνοιγμα της πόλης δείχνει το πόσο προσεκτικά διαχειρίζεται η τουρκική πλευρά το όλο ζήτημα.

Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για διεθνή διάσκεψη για τα ζητήματα της Α. Μεσογείου. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά παραγνωρίζει αυτήν την πρόταση και το Φθινόπωρο ξεκινά εργασίες, εξέλιξη η οποία δείχνει την πλευρά που δεν δίνει συγκατάθεση για διάλογο. Και η Τουρκία θα πράξει ότι πρέπει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και των τ/κ στην περιοχή. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και σε ορισμένους «κύκλους» στην Ουάσιγκτον που κινητοποιήθηκαν με αφορμή την άφιξη του ίδιου στα κατεχόμενα.