Επικαιρότητα

Πάγια τακτική (;) η απόλυση εργαζόμενων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας

Κοινωνία 31/10/2014 11:34
Πάγια τακτική (;) η απόλυση εργαζόμενων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας

Η προχθεσινή απόλυση εργαζομένου από το Νεώριο δεν είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε ξαφνικά, αλλά και από ότι δείχνουν τα στοιχεία, δεν είναι και το μοναδικό.

Η διοίκηση του Νεωρίου στις αρχές του χρόνου και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου του 2013, είχε απολύσει εργαζόμενο από τον κλάδο των ρυμουλκών, ο οποίος – τι σύμπτωση;- είχε καταθέσει επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που του όφειλε η επιχείρηση.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος κατέθεσε αγωγή κατά της διοίκησης του Νεωρίου ζητώντας την ακύρωση της απόλυσης ως παράνομη και καταχρηστική. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου στις 18 Σεπτεμβρίου και αναμένεται  η απόφαση.

 

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το syrostoday.gr είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο ναυπηγείο και κυρίως για τις συνθήκες τρομοκρατίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι φοβούνται να μιλήσουν δημόσια και οι όποιες καταγγελίες βγαίνουν κατά καιρούς, γίνονται κάτω από τον μανδύα της ανωνυμίας.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο γεγονός και συγκεκριμένα για την απόλυση του εργαζόμενου στις αρχές του χρόνου, το syrostoday.gr ήταν ενήμερο, αλλά σεβόμενο την επιθυμία του, αλλά και τη δικαστική «διαμάχη» με τη διοίκηση του Νεωρίου, δεν είχε δημοσιεύσει την υπόθεση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, ο εργαζόμενος εργάστηκε στην εταιρία τα έτη 2011, 2012 και 2013 έως την 8/3/2013, οπότε και επήλθε και απόλυσή του.

Συγκεκριμένα, εργάστηκε ως μηχανικός Β' στο ρυμουλκό “Ορφευς”, ιδιοκτησίας του Νεωρίου, από τις 24/8/2012 έως την 8/3/2013, οπότε έγινε και η καταγγελία της σύμβασής του.

Να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο πρώην εργαζόμενο, ο οποίος είναι παντρεμένος με παιδί, η διοίκηση του Νεωρίου όφειλε δεδουλευμένα της τάξης των 10.452,00 ευρώ. Η πολύ κακή οικονομική κατάσταση που βίωνε και αυτός αλλά και η οικογένειά του, τον οδήγησε στις 8  Μαρτίου 2013 να καταθέσει επίσχεση εργασίας, την οποία γνωστοποίησε στην εταιρία, καθώς επίσης και στους φορείς που εκ του νόμου απαιτείται. Με την δήλωση αυτή της επίσχεσης εργασίας, επιφυλάχθηκε και για κάθε άλλο ποσό που του όφειλε η εταιρία.

 

Απολύθηκε την ημέρα που κατέθεσε την επίσχεση

Η εταιρία την ίδια ημέρα που έλαβε την επίσχεση εργασίας, έσπευσε να απολύσει τον εργαζόμενο.

Ο εργαζόμενος μπροστά στην απόλυση, επισκέφθηκε την ίδια κιόλας ημέρα, το Λιμεναρχείο Σύρου, παραπονούμενος στον Λιμενάρχη Σύρου για τις δεδουλευμένες αποδοχές, υπερωρίες, επιδόματα και δώρα για τα έτη 2011, 2012 και 2013, που του όφειλε η εταιρία. Ο Λιμενάρχης, κ. Σκευοφύλακας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του syrostoday.gr, επικοινώνησε με τη διοίκηση του Νεωρίου μεταφέροντας τα παράπονα του εργαζόμενου, αλλά δυστυχώς η απάντηση που έλαβε ήταν ότι η εταιρία αδυνατεί να του καταβάλλει τα δεδουλευμένα. Δήλωσε ακόμη και αδυναμία να του καταβάλλει ένα χρηματικό ποσό ως έναντι των οφειλομένων.

Η απάντηση της εταιρίας στην απόγνωση του συγκεκριμένου εργαζόμενου ήταν να μεταβεί στο Λιμεναρχείο και να γνωστοποιήσει την απόλυσή του και μάλιστα καταβάλλοντας το ποσό των 10.452,00 ευρώ.

Αυτή η κίνηση, δηλαδή η καταβολή των δεδουλευμένων, φανερώνει ότι οι αιτιάσεις της διοίκησης περί οικονομικής αδυναμίας, ήταν προσχηματικοί και αναληθής, αφού προκειμένου να απολύσει τον εργαζόμενο του κατέβαλλε με άνεση το ποσό που του όφειλε ενώ αρνιόταν πεισματικά να του το καταβάλλει όσο τον απασχολούσε.
 

Παραποίηση και της σύμβασης

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι αυτή η κατάσταση, έβγαλε στη συνέχεια και άλλα «λαβράκια», τα οποία και κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο απολυμένος εργαζόμενος εντόπισε και παρατυπίες σχετικά με το τι πληρωνόταν, με τις κρατήσεις που του έκανε η επιχείρηση, αλλά τελικά με τι ειδικότητα τον είχε δηλωμένο.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, η εταιρία είχε ναυτολογήσει τον εργαζόμενο στα ρυμουλκά ιδιοκτησίας της ως μηχανικό Β', αλλά ενώ έκανε στον μισθό του τις κρατήσεις του μηχανικού Β', σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας που διέπει το καθεστώς της απασχόλησής του, σε εκείνο έδινε μισθό υφισταμένου μηχανικού.

 

Οι αιτιάσεις της επιχείρησης στο δικαστήριο

Η δίκη, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έγινε στις 18/9/2014 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου. Η διοίκηση του Νεωρίου από την πλευρά της κατέθεσε ως ισχυρισμό, ότι η απόλυση έγινε, διότι ο συγκεκριμένος «ήταν ένας κακός υπάλληλος».