Επικαιρότητα

Καταργήθηκε πριν καν λειτουργήσει η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α

Κοινωνία 30/10/2014 16:38
Καταργήθηκε πριν καν λειτουργήσει η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α

Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων με το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γεώργιο Μαραγκό, κυρίως για θέματα που αφορούν στην Ερμούπολη και στη διαδικασία των εγκρίσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α), ειδικότερα για την άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών κατά την έκδοση αδειών δόμησης στα κτίρια του Ιστορικού Τόπου, την πορεία της Πολεοδομικής Μελέτης Ερμούπολης και άλλα συναφή θέματα.

Καταργήθηκε πριν λειτουργήσει

Στη συνάντηση τέθηκε ως πρώτο αίτημα από την πλευρά του Συλλόγου μας η ενεργοποίηση της περιφερειακής υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. που προβλεπόταν από το οργανόγραμμα του υπουργείου (Π.Δ. 191/16-6-03) να λειτουργήσει στη Σύρο με αρμοδιότητα για όλες τις Κυκλάδες. Μετά από επικοινωνία που είχε ο κ. Μαραγκός με αρμοδίους στο υπουργείο, με λύπη διαπιστώθηκε ότι ήδη από τον φετινό Αύγουστο έχει δημοσιευτεί νέο ΦΕΚ που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση της παραπάνω υπηρεσίας (που ποτέ δε λειτούργησε στη Σύρο) και διατήρηση της έδρας της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων στην Αθήνα.

“Η συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κακής οικονομικής συγκυρίας που περνά η χώρα, είναι και στην προκειμένη περίπτωση εμφανής. Παρά το γεγονός αυτό, η θέση του Συλλόγου μας είναι ότι πάντα υπάρχει πεδίο για διεκδικήσεις, εξάλλου και άλλες πόλεις (βλ. Ρόδος, Χανιά κ.ά.) διαθέτουν ανάλογο «γραφείο πόλης» για να επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επιπλέον η δημιουργία ενός τέτοιου γραφείου θα αποτελούσε τον ισχυρό σύνδεσμο ανάμεσα στην πόλη και το υπουργείο, πολύ περισσότερο τώρα που η Ερμούπολη έχει βλέψεις να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και έχει ανάγκη από την αξιοποίηση και προβολή του πλούσιου αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού δυναμικού της.

Εκεί που είχαμε θετική ανταπόκριση και σαφή ύπαρξη πολιτικής βούλησης από τον κ. Μαραγκό, ήταν στο δεύτερο θέμα που του θέσαμε και αφορά στη δυνατότητα που δίνει ο Ν4258 (ΦΕΚ 94Α/14-4-14) για έλεγχο των αρχιτεκτονικών μελετών των οικοδομικών έργων που βρίσκονται εντός Ιστορικών Τόπων (όπως είναι το μεγαλύτερο τμήμα της Ερμούπολης) μόνο από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) και όχι από το ΥΠ.ΠΟ.Α.. Το Σ.Α. λειτουργεί ήδη στη Σύρο εύρυθμα και έχει, εκτός των άλλων, από τη σύστασή του με το Ν.4030/11 αρμοδιότητα σε Ιστορικούς Τόπους και παραδοσιακούς οικισμούς.

Για το θέμα αυτό πήραμε την υπόσχεση παρουσία και του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Σταύρου Γουσγουνέλη, ότι θα συνταχθεί έγγραφο που θα προωθηθεί στα δύο υπουργεία (ΥΠΕΚΑ και ΥΠΠΟΑ) και θα εκφράζει την βούληση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης να κάνει χρήση της διάταξης του Ν.4258 ώστε οι μελετητές μηχανικοί να αποστέλλουν, τουλάχιστο τις απλούστερες μελέτες και δη αυτές που αφορούν σε κτίρια των τελευταίων 100 χρόνων και μη διατηρητέα κτίρια, καθώς και τις μελέτες για έγκριση χρήσης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) της Σύρου και μόνο, χωρίς να ταλαιπωρούνται μηχανικοί και δημότες με μετακινήσεις στην Αθήνα.

Τέλος, ενημερωθήκαμε από το μηχανικό του Δήμου, κ. Παύλο Χατζηγρηγορίου για την πορεία της πολύπαθης Πολεοδομικής Μελέτης της Ερμούπολης, που μετά την επικαιροποίησή της με τις νέες χρήσεις που προέκυψαν από την πρόσφατη αλλαγή του σχετικού Π.Δ. περί χρήσεων γης και τις θετικές τελικές επισημάνσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου κατά την επίσκεψή τους το καλοκαίρι στη Σύρο, θα προωθηθεί σύντομα προς τη Γ.Γ. Αιγαίου για έγκριση.

Περιμένοντας νεώτερες εξελίξεις σχετικά με τα θέματα που θίξαμε στον κ. Μαραγκό και κ. Γουσγουνέλη, τους ευχαριστούμε για τη φιλοξενία τους και δηλώνουμε αρωγοί ως Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων στην όποια προσπάθεια θα καταβάλει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης για την άρση γραφειοκρατικών ή άλλων αγκυλώσεων που «βασανίζουν» τους δημότες του, πάντα με γνώμονα την προστασία του υπάρχοντος αρχιτεκτονικού πλούτου της πόλης”.