Επικαιρότητα

Εργαζόμενος απολύθηκε μόλις διέκοψε την επίσχεση

Κοινωνία 30/10/2014 12:02
Εργαζόμενος απολύθηκε μόλις διέκοψε την επίσχεση

Μόνιμος εργαζόμενος ο οποίος είχε καταθέσει επίσχεση εργασίας, λόγω του ότι του όφειλαν χιλιάδες ευρώ από απλήρωτα δεδουλευμένα, μόλις έληξε την επίσχεση και επέστρεψε στην εργασία του, πήρε και το χαρτί της απόλυσης.

Αυτά συνέβησαν στο Νεώριο χθες, με το Εργοστασιακό Σωματείο να βρίσκεται στις επάλξεις. Όπως δήλωσε στο syrostoday.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου, Μάρκος Βουτσίνος, η απόλυση έρχεται ως μορφή εκδίκησης στον συγκεκριμένο εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι η διοίκηση του Νεωρίου απέλυσε μόνιμο εργαζόμενο του ναυπηγείου, ο οποίος επέστρεψε στην εργασία του μετά από τη διακοπή της επίσχεσης εργασίας, στην οποία είχε περιέλθει, λόγω της μη καταβολής δεδουλευμένων.

Για την ιστορία της υπόθεσης, ο συγκεκριμένο εργαζόμενος, είχε κατέβει σε επίσχεση εργασίας, λόγω του ότι η επιχείρηση ούτε λίγο ούτε πολύ, του όφειλε απλήρωτα δεδουλευμένα που αντιστοιχούσαν στο ποσό των 12.000 ευρώ.

Ο ίδιος μετά την καταβολή του 50% των οφειλόμενων, δηλαδή μετά την καταβολή των 6.000 ευρώ εκ μέρους της επιχείρησης, διέκοψε την επίσχεση εργασίας και γύρισε στο ναυπηγείο, προκειμένου να συνεχίσει την εργασία του μαζί με τους συναδέλφους του. Να σημειωθεί ότι είχε έρθει σε συμφωνία με τη διοίκηση προκειμένου να αποπληρωθεί το υπόλοιπο ποσόν, 6.000 ευρώ, μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης δεξαμενής εντός του Δεκεμβρίου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός από τον συγκεκριμένο εργαζόμενο, άλλος ένας είχε καταθέσει επίσης επίσχεση εργασίας.

Η διοίκηση του Νεωρίου «ως μορφή εκδίκησης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο syrostoday.gr, o πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Μάρκος Βουτσίνος, έστειλε στον εργαζόμενο με δικαστικό κλητήρα το χαρτί της απόλυσής του, τονίζοντας ότι αν αρνηθεί να το υπογράψει θα του το θυροκολλούσε.

Ο εργαζόμενος μετά από τις νομικές συμβουλές που πήρε από τον προσωπικό του δικηγόρο, αλλά και από τη νομική σύμβουλο του Εργατικού Κέντρου, υπέγραψε τελικά το χαρτί της απόλυσης «με κάθε επιφύλαξη».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αναμένεται η συνεδρίαση του δ.σ του Εργοστασιακού Σωματείου, προκειμένου να αποφασίσει τις περεταίρω ενέργειές του.

Όπως όμως δήλωσε ο κ. Βουτσίνος, παρ’ όλο που πρόκειται για μια νόμιμη ενέργεια, διότι η απόλυση καλύπτεται από το νόμο, το Εργοστασιακό, αλλά και το Εργατικό Κέντρο δε θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια».

«Πρόκειται για μία μονομερής ενέργεια. Όσο όταν σε επίσχεση εργασίας, δεν μπορούσε η διοίκηση να τον απολύσει. Μόλις έληξε την επίσχεση απέλυσαν τον εργαζόμενο. Είναι μια μορφή εκδίκησης. Τέτοιες τακτικές δε θα περάσουν. Θα συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε για το τι θα πράξουμε. Είμαστε στο πλευρό του εργαζόμενου και θα τον στηρίξουμε σε όποια απόφαση θα πάρει. Το ίδιο περιστατικό έχει γίνει και στην Ελευσίνα».