Γνώμες

Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας (Η.Ε.Ω.)

Γνώμες 28/10/2014 16:13
Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας (Η.Ε.Ω.)

 

 

Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας (Η.Ε.Ω.) είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στον πληθυσμό άνω των 60 ετών. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η πάθηση επηρεάζει την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή, την ωχρά κηλίδα.

 

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού που μας επιτρέπει να διακρίνουμε καθαρά τις λεπτομέρειες μιας εικόνας. Όταν δεν λειτουργεί φυσιολογικά, εμφανίζεται απώλεια της κεντρικής όρασης του προσβεβλημένου οφθαλμού.

Στα αρχικά στάδια παρατηρούνται κιτρινωπές εναποθέσεις (Drusen) κάτω από τον αμφιβληστροειδή και είναι ορατές από τον οφθαλμίατρο κατά την εξέταση του βυθού (Βυθοσκόπηση). Συνήθως τα Drusen δεν προκαλούν μείωση της οπτικής οξύτητας.

Σε προχωρημένα στάδια προκύπτει σοβαρή μείωση της κεντρικής όρασης, που οδηγεί σε νομική τύφλωση (οπτική οξύτητα 1/10).

 

Συνήθως η νόσος προσβάλει καταρχήν τον έναν οφθαλμό, αλλά επειδή η καλή όραση του άλλου οφθαλμού καλύπτει το πρόβλημα, δυστυχώς δεν γίνεται αντιληπτό εγκαίρως. Τα άτομα που πάσχουν από Η.Ε.Ω. στον έναν οφθαλμό έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση και στον άλλον, σε διάστημα 3-5 χρόνων.

Μορφές της Η.Ε.Ω.

 

 

Η.Ε.Ω ξηρού τύπου (Ατροφική)

Αποτελεί την πιο συχνή μορφή της νόσου και αφορά το 90% των περιπτώσεων. Προκύπτει είτε από τη γήρανση και λέπτυνση των ιστών της ωχράς είτε από εναποθέσεις Drusen ή από συνδυασμό και των δύο. Η μείωση της κεντρικής όρασης γίνεται σταδιακά. Η ξηρή μορφή της Η.Ε.Ω. μετά από χρόνια μπορεί να εξελιχθεί στο τελικό στάδιο (γεωγραφική ατροφία) όπου, μετά από σοβαρή εκφύλιση των κυττάρων, οδηγεί σε μεγάλη απώλεια όρασης.

 

Η.Ε.Ω. υγρού τύπου (Εξιδρωματική)

Παρουσιάζεται στο 10% των περιπτώσεων. Χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη παθολογικών αγγείων (νεοαγγείων) στην ωχρά κηλίδα. Τα αγγεία αυτά είναι εύθρυπτα και δημιουργούν διαρροή υγρών και αίματος. Η διαρροή δημιουργεί αλλοιώσεις που καταστρέφουν τα φωτοευαίσθητα κύτταρα της ωχράς, με τελικό αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της όρασης που συχνά φτάνει έως και την τύφλωση.

 

Παράγοντες κινδύνου

Η Η.Ε.Ω. είναι νόσος που προέρχεται από πολλούς παράγοντες, εκείνοι όμως που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της είναι οι εξής:

  • Η ηλικία.
  • Η κληρονομικότητα.
  • Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Το κάπνισμα.
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών.

 

Συμπτώματα της Η.Ε.Ω.

-Μείωση της κεντρικής όρασης.

-Μεταμορφοψία (οι ευθείες γραμμές φαίνονται καμπυλωτές, κυματιστές, παραμορφωμένες και μπερδεμένες μεταξύ τους).

-Μείωση του Contrast Sensitivity (τα χρώματα φαίνονται ξεθωριασμένα).

 

Διαγνωστικές εξετάσεις

-Πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος και βυθοσκόπηση με σταγόνες (μυδρίαση).

-Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT).

-Φλουοροαγγειογραφία.

 

Θεραπεία της νόσου

Για την Η.Ε.Ω ξηρού τύπου

  • Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν λουτεϊνη και ζεαξανθίνη μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου και να ελαττώσουν τον κίνδυνο μετάπτωσης της ξηρής μορφής σε υγρή.
  • Διακοπή καπνίσματος, υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση.
  • Αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία (φοράμε πάντα απορροφητικά γυαλιά ηλίου).
  • Βοηθήματα χαμηλής όρασης μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να διαχειριστεί καλύτερα την καθημερινότητα του.

 

Για την Η.Ε.Ω. υγρού τύπου

  • Η πιο σύγχρονη θεραπεία της μορφής αυτής είναι οι ενδοβόλβιες ενέσεις αντιαγγειακών παραγόντων (αντι-VGEF). Πρόκειται για φάρμακο που δεσμεύει την ουσία που προάγει την ανάπτυξη νεοαγγείων. Οι ενέσεις γίνονται υπό άσηπτες συνθήκες σε χώρο χειρουργείου και με τοπική αναισθησία με σταγόνες. Ο σκοπός της θεραπείας είναι η σταθεροποίηση και έπειτα η βελτίωση της κεντρικής όρασης. 

Σημειώνεται ότι, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ) η οποία θεωρείται από τους πλέον έγκριτους διεθνείς φορείς, συνιστά σε άτομα άνω των 40 ετών, με συγγενείς που πάσχουν από Η.Ε.Ω., να κάνουν οφθαλμολογικό έλεγχο και βυθοσκόπηση με σταγόνες (μυδρίαση) κάθε 2 χρόνια.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΞΥΔΗΣ M.D.

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ειδικευθείς στην Παιδοφθαλμολογία στο Γ.Ν. Παίδων ¨Αγία Σοφία¨

Μέλος της Ελληνικής  Εταιρείας  Παιδοφθαλμολογίας και Στραβισμού.

Μέλος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.