Επικαιρότητα

Οι φόβοι χαλάρωσης και το σχέδιο β'

Κοινωνία 18/05/2021 08:34
Οι φόβοι χαλάρωσης και το σχέδιο β'

Το παραπάνω σενάριο έρχεται σε συνέχεια του έντονου προβληματισμού που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για την εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, που δεν θύμιζε σε τίποτα πανδημία, αφού η χαλάρωση των μέτρων ήταν αισθητή σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Ένα πρώτο καμπανάκι χτύπησε χθες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει» σημείωσε και πρόσθεσε: «Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», ενώ έστειλε το μήνυμα πως «ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» αλλά και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα.

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός έρχονται σε συνέχεια των όσων έγιναν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το πρώτο με ελεύθερη μετακίνηση από νομό σε νομό. Οι συνωστισμοί, τα πάρτι στις πλατείες, οι μεγάλοι συγχρωτισμοί και οι αρκετές παραβιάσεις των μέτρων στον χώρο της εστίασης αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις που πρέπει να σταματήσουν πριν λάβουν γενικευμένο χαρακτήρα και ανατρέψουν τον κεντρικό σχεδιασμό που καλώς εχόντων των πραγμάτων, περιλαμβάνει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων από τα τέλη Μαΐου και τις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης σε μία πρώτη προσπάθεια να αναχαιτίσει το κλίμα γενικευμένης χαλάρωσης, σημείωσε κατά την τοποθέτησή του πως η κυβέρνηση θα είναι αυστηρή στην επιβολή του νόμου, «καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα»

Λίγο αργότερα, και η Αριστοτελία Πελώνη αναφερόμενη στο θέμα της μη τήρησης των μέτρων ζήτησε την εφαρμογή τους ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων μέτρων ακόμα και τοπικών lockdowns. Ερωτηθείσα δε, για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο –τα τοπικά lockdowns–σημείωσε πως ελπίζει να εισακουστούν οι εκκλήσεις της κυβέρνησης, διαφορετικά «οι τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο».

Ανησυχία Τσιόδρα

Ανήσυχος εμφανίστηκε στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ιδίως για το θέμα των μεταλλάξεων, το οποίο είχε θίξει ήδη από πέρυσι, λέγοντας πως ο ιός προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται.

Ο καθηγητής και επικεφαλής της επιτροπής ζήτησε διαρκή επαγρύπνηση καθώς η «πανδημία συνεχίζει να μας απειλεί». Κατά την τοποθέτησή του σημείωσε πως ανησυχεί «για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Η κυβέρνηση απέναντι σε αυτές τις δύο απειλές –χαλάρωση και μεταλλάξεις– εντείνει το εμβολιαστικό σχέδιο, το οποίο αποτελεί και το ισχυρότερο αντίδοτο στους κινδύνους.

Το σχέδιο εξελίσσεται καλά, καθώς τις τελευταίες ημέρες ξεπερνούμε διαρκώς τις 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Στο σύνολο έχουν γίνει ήδη περίπου 4.300.000 εμβολιασμοί, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.550.000 συμπολίτες μας.

Πηγή:kathimerini.gr