Επικαιρότητα

Μικρή παράταση

Πολιτική 21/10/2014 12:02
Μικρή παράταση

Την γνωμοδοτική απόφαση της δημοτικής κοινότητας Ερμούπολης, κατοχύρωσε χθες το δημοτικό συμβούλιο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μία μικρή παράταση της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό του Νεωρίου.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά παρουσία των εργαζομένων του σούπερ μάρκετ, του δ.σ του Συνεταιρισμού, όσο και της Νομικής Συμβούλου της επιχείρησης, Θεοδώρας Καρτάνου.

Το σώμα αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί αυτή η μικρή παράταση, ενώ παράλληλα θα τεθεί ερώτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία θα πρέπει να εξετάσει το θέμα περί της κοινωφελούς δραστηριότητας, την οποία ισχυρίζεται η διοίκηση της επιχείρησης και με αυτόν ουσιαστικά τον ισχυρισμό, διεκδικεί και τη δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, όσο και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη, όσο και το σύνολο των συμβούλων, δήλωσαν ότι το θέμα θα εξεταστεί με συμπάθεια, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων και σε μία πιθανή καμπή της επιχείρησης θα δημιουργηθεί κρίση, την οποία δε θα μπορεί να αντέξει το νησί τη δεδομένη περίοδο.

“Ο Δήμος θα ωφεληθεί από τη δωρεάν παραχώρηση”

Το ιστορικό του κτιρίου Βελισσαροπούλου, καθώς επίσης το πώς έγινε η παραχώρηση στον Συναιτερισμό του Νεωρίου, ανέλυσε η νομική σύμβουλος του σούπερ μάρκετ, Θεοδώρα Καρτάνου.

Η κ. Καρτάνου κατέθεσε όλους τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι πρέπει να συνεχιστεί η δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου το οποίο ανήκει στο Δήμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Δήμος κέρδισε όλα αυτά τα χρόνια τα μάλα. Εάν συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς, σίγουρα ο Δήμος θα κερδίσει από τη δωρεάν παραχώρηση.  

Η νομική σύμβουλος της επιχείρησης επίσης έθεσε το θέμα των 34 μόνιμων υπαλλήλων που εργάζονται στο σούπερ μάρκετ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν δεχθεί μειώσεις στους μισθούς, τους, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι η επιχείρηση υλοποιεί δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, προσφέροντας έργο προς τις ευπαθείς ομάδες του νησιού.

Σε αυτό το κομμάτι, σχετικά με τις δράσεις, υποστήριξε ότι στηρίζεται και η κοινωφελής δραστηριότητα της επιχείρησης, καλώντας το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Κωλύματα του «Καλλικράτη» 

Τοποθετούμενος επί του θέματος ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών θεμάτων, Γιώργος Παπαμανώλης, αναφέρθηκε στα κωλύματα που δημιουργηθεί ο «Καλλικράτης» για τη δωρεά παραχώρηση, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω ο ισχυρισμός του κοινωφελούς έργου.

Ο κ. Παπαμανώλης παρέθεσε μάλιστα και κάποια οικονομικά στοιχεία, σχετικά με το μίσθωμα που θα κληθεί να πληρώσει ο Συνεταιρισμός, εφόσον τον Ιανουάριο υπάρξουν τελικά εκείνα τα στοιχεία που θα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι βάση των σημερινών δεδομένων και βάση τα τετραγωνικά, αλλά και την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το μίσθωμα θα ξεκινά από τις 5.200 ευρώ, σημειώνοντας ότι στην τελική τιμή θα καταλήξουν έπειτα από την αυτοψία που θα πραγματοποιήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία και είναι αυτή που θα προσδιορίσει τα αξιοποιήσιμα τετραγωνικά μέτρα.  

Δείτε στο Web TV το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συζήτησης.