Επικαιρότητα

«Βομβαρδισμένο τοπίο ο ΧΥΤΑ»

Πολιτική 20/10/2014 12:10
«Βομβαρδισμένο τοπίο ο ΧΥΤΑ»

«Βομβαρδισμένο τοπίο» χαρακτηρίζει το ΧΥΤΑ Σύρου, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ), Μάρκος Πρίντεζης, ο οποίος μεταφέρει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τόσο στον συγκεκριμένο χώρο, όσο και στο κομμάτι της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει στη συνέντευξή του στο syrostoday.gr, o κ. Πρίντεζης σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στον μηχανολογικό του εξοπλισμό, όσο και στον απαραίτητο μηχανισμό για τη λειτουργία του κυττάρου, ενώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη έχουν κατατεθεί συστάσεις, για τις οποίες γίνεται αγώνας προκειμένου να μη μετατραπούν σε «καμπανιές».

Επίσης, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο κομμάτι της ανακύκλωσης, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος και της ανακύκλωσης από τον ανάδοχο, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο κ. Πρίντεζης, είναι λανθασμένος για να μη χρησιμοποιηθεί κάποια άλλα έκφραση, η οποία θα είναι παρακινδυνευμένη.

- K. Πρίντεζη έχετε αναλάβει ένα δυνατό και σημαντικό, θα μου επιτρέψετε την έκφραση, τομέα του Δήμου που είναι ο ΦΟΔΣΑ, δηλαδή το κομμάτι της διαχείρισης της ανακύκλωσης και του ΧΥΤΑ. Στον ένα μήνα αυτό τι έχετε εντοπίσει;

«Επίσημα έχω αναλάβει τον Φορέα Διαχείρισης περίπου ένα μήνα. Ανεπίσημα 1,5 μήνα από τη στιγμή που με ενημέρωσε ο Δήμαρχος, ότι θα μου αναθέσει αυτό τον τομέα. Είναι αλήθεια ότι δεν περίμενα να βρω μία τέτοια κατάσταση στο ΧΥΤΑ, που μπορεί κάποιος να τη χαρακτηρίσει και ως «βομβαρδισμένο τοπίο». Τι σημαίνει αυτό; Πρώτα από όλα δεν επιθυμώ με αυτά που σας καταθέτω, να χαρακτηριστώ ως μηδενιστής, αλλά και ούτε ως άνθρωπος που τα λέω αυτά για να εκδικηθώ την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και το δ.σ του ΦΟΔΣΑ.

Θα μιλήσω με ειλικρίνεια και αν κάποιος από το προηγούμενο δ.σ, είτε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, θεωρήσουν ότι αυτά που λέω δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, μπορούμε να βρεθούμε σε αντιπαράθεση και να συζητήσουμε τα όσα καταθέτω. Επαναλαμβάνω ότι καταθέτω με πάσα ειλικρίνεια την αντικειμενική αλήθεια, βάση αυτών που εγώ παρέλαβα».

- Η ορολογία «βομβαρδισμένο τοπίο» θα έλεγα ότι είναι βαριά και ταυτόχρονα προβληματίζει, αν αναλογιστούμε ότι αναφερόμαστε σε ένα έργο άκρως σημαντικό για το νησί, κοστίζει και πολλά εκατομμύρια ευρώ και για το οποίο η Σύρος πρωτοπόρησε σε αντίθεση με κάποια άλλα, που ψάχνουν ακόμη να βρουν τον τρόπο.

«Όταν ο Δήμαρχος μου πρότεινε να αναλάβω τον συγκεκριμένο τομέα, δεν του απάντησα αμέσως. Σε πρώτη φάση είχα σκεφτεί να αρνηθώ. Η απόφαση τελικά να αποδεχθώ τη συγκεκριμένη πρόταση, ήρθε μετά από συζήτηση και σκέψη με τους ανθρώπους που είχα συνεργαστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τελικά πείστηκα ότι θα έπρεπε και εγώ να συμβάλω στην προσπάθεια που κάνει η δημοτική αρχή, βάζοντας και εγώ ένα μικρό λιθαράκι.

Ξεκινώντας τη διαδικασία της ενημέρωσης, πριν αναλάβω και επίσημα τη θέση, κάνοντας επισκέψεις στο ΧΥΤΑ, αλλά και συζητώντας με τον προηγούμενο πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ. Διαπίστωσα λοιπόν από τις επισκέψεις στο ΧΥΤΑ, τονίζω πριν αναλάβω επίσημα τα καθήκοντά μου, διαπίστωσα ότι πραγματικά επρόκειτο για βομβαρδισμένο τοπίο. Να σημειώσω ότι στην ιδιοκτησία του Φορέα ανήκουν 4 μηχανήματα, καθώς επίσης το κύτταρο, ο βιολογικός, τα πυροσβεστικά συστήματα.

Από την πρώτη λοιπόν επίσκεψή μου στο χώρο του ΧΥΤΑ, διαπιστώνω ότι τα 4 αυτά μηχανήματα να υπολειτουργούν. Συγκεκριμένα, το ένα τα τέσσερα να βρίσκεται σε ένα γκαράζ λόγω βλάβης επί 4,5 χρόνια, ένα δεύτερο να υπολειτουργεί με κίνδυνο μεγαλύτερης ζημιάς και ένα τρίτο επίσης να υπολειτουργεί.

Ο βιολογικός του ΧΥΤΑ επίσης να υπολειτουργεί. Με μία δεξαμενή να έχει υποστεί μία τεράστια ρωγμή με αποτέλεσμα να επιφέρει πρόβλημα στη λειτουργία και στο έργο του ΧΥΤΑ. Να σας καταθέσω επίσης, ότι στο χώρο του ΧΥΤΑ βρίσκεται παρκαρισμένο ένα φορτηγό παροπλισμένο, από το οποίο απουσιάζουν οι πινακίδες και τα χαρτιά κυκλοφορίας και όσο και αν έχω ψάξει να τα βρω, δεν έχω καταφέρει απολύτως τίποτα, διότι είναι χαμένα-εξαφανισμένα. Προσπαθώ επί 1,5 μήνα να τακτοποιήσω το θέμα, διότι είναι κρίμα ένα φορτηγό που στοιχίζει γύρω στις 70.000 ευρώ να είναι σε αχρηστία και ταυτόχρονα να εγκυμονεί και κινδύνους».

- Εκτός από όλα αυτά που αναφέρεται, έχετε εντοπίσει γενικότερα προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και πιο συγκεκριμένα στη λειτουργία του κυττάρου που είναι το πιο βασικό από όλα;

«Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι αντιμετώπισα ένα βομβαρδισμένο τοπίο και το λέω αυτό, διότι ακόμη και το κύτταρο ήταν «στολισμένο» με πολύχρωμες σακούλες».

- Άρα, μιλάμε και για υπολειτουργία του ΧΥΤΑ;

«Δεν είμαι ειδικός, αλλά από τις εκθέσεις που διαβάζω από τις επιτροπές που έρχονται από το υπουργείο, μπορώ να πω ότι λειτουργούσε αρκετά καλά, αλλά δεν είχαμε την ιδανική λειτουργία. Έχουν γίνει παρατηρήσεις για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Όμως να επαναλάβω ότι η γενικότερη εικόνα είναι ανεπίτρεπτη και για αυτό προσπαθώ να τον φέρω σε σωστή λειτουργία. Δεν επιτρέπεται, μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ να είναι παρατημένα στο έλεος του Θεού».

- Όλα αυτά που αναφέρεται, μας κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, διότι από την κατασκευή του ΧΥΤΑ, εκείνο που επαναλαμβανόταν ήταν να διασφαλιστεί η σωστή του λειτουργία, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε τέτοια έργα είναι αδύνατο να ξανά υπάρξουν. Πιστεύεται ότι δε δόθηκε η δέουσα προσοχή σε αυτό το μεγάλο έργο;

«Το κύτταρο από ότι ξέρω και από ότι λένε οι πληροφορίες που παίρνουμε από το υπουργείο, είναι ότι θα αντέξει για ακόμη 5 χρόνια. Αλλά γενικά σαν εικόνα επιβαρύνει το όλο σύστημα, η κακή λειτουργία των μηχανημάτων και των υποδομών. Σαν κύτταρο με μικρές παρεμβάσεις, νομίζω ότι αντέχει, χωρίς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοιτάξουμε για το αύριο. Δυστυχώς ο κόσμος, αλλά και εμείς δεν ξέραμε τι αντικείμενα έπεφταν στο ΧΥΤΑ. Εκεί υπάρχει μία διαφωνία και για αυτό το λόγο υπήρξε μία συνάντηση με τα φορτηγά Δ.Χ, διότι πραγματικά δε γνωρίζω τι γινόταν στο παρελθόν. Όμως όταν οι εκθέσεις καταγράφουν ότι αντικείμενα μη επιτρεπτά ήταν μέσα στο κύτταρο, δε γνωρίζω τίνος πρωτοβουλία ήταν και έχω έρθω σε ρίξει με πολλούς. Τελευταίο παράδειγμα ότι απαγόρευσα σε φορτηγά του Νεωρίου να εναποθέσουν στο ΧΥΤΑ μη επιτρεπτά αντικείμενα. Διότι έχω διαπιστώσει ότι στο ΧΥΤΑ εναπόθεταν μη επιτρεπόμενα υλικά.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να δείξουμε τη δέουσα προσοχή. Δυστυχώς δεν υπήρχε σοβαρότητα, προγραμματισμός, αλλά και φροντίδα αυτού του έργου που κόστισε εκατομμύρια ευρώ».

- Εκτός από τα μη επιτρεπτά απορρίμματα, όπως αυτά του Νεωρίου που αναφέρατε, έχετε διαπιστώσει και ότι γινόταν εναπόθεση στο ΧΥΤΑ και απορριμμάτων που προερχόταν από την ανακύκλωση;

«Βεβαίως. Και σε αυτό φταίμε όλοι. Και οι πολίτες και ο τομέας καθαριότητας και οι αιρετοί και σαφώς το κομμάτι της ανακύκλωσης. Αγωνιζόμαστε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε, μετά και από συνεννόηση, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην χωροθέτηση και στην υλοποίηση του στόχου που είναι η κατασκευή ενός ΣΜΑ, προκειμένου να βοηθήσουμε την ανακύκλωση».

-Το συγκεκριμένο ΣΜΑ ήταν σχεδιασμένο να κατασκευαστεί στην περιοχή του Πάγου. Μετά από την τελευταία γενική συνέλευση στον Πάγο, έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο δε θα κατασκευαστεί εκεί.

«Το ΣΜΑ θα κατασκευαστεί στο χώρο του ΧΥΤΑ. Ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο της προμελέτης σχεδιασμού και το ποσό θα ανέλθει στις 350.000 και πιστεύουμε στη δυνατότητα υλοποίησής του. Θα δημιουργηθεί ένα έργο και ήδη είχαμε συνάντηση με διάφορους φορείς, προκειμένου να το φτιάξουμε σύγχρονο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας».

-Στο κομμάτι της ανακύκλωσης των απορριμμάτων έχετε εντοπίσει κάποια θέματα που χρειάζονται αλλαγές;

«Σοβαρές αλλαγές. Διότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην ανακύκλωση, μετά και τα τελευταία γεγονότα του καλοκαιριού. Ως συμβούλιο σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε και να σβήσουμε τα κακώς κείμενα. Ο κόσμος θέλει την ανακύκλωση και πρέπει σε αυτό να βοηθήσουμε και εμείς, αλλά και ο ανάδοχος για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Με τα γνωστά γεγονότα του καλοκαιριού με κάλεσαν στην Αθήνα και μετά από αυτά που μου κατέθεσαν εγώ σήκωσα τα χέρια, παρ΄ όλο που τότε δεν ήμουν στη διοίκηση του Φορέα. Όπως μου είπαν, έχουν μεγάλα παράπονα με τον ανάδοχο της Σύρου και έχουν γίνει διάφορες συστάσεις. Εγώ μιλάω καθημερινά με τον ανάδοχο και πρέπει να μπουν τέτοιες δικλίδες».

- Άρα μιλάμε για μη σωστή αποκομιδή της ανακύκλωσης;

«Εγώ πιστεύω ναι. Πιστεύω ότι δε γίνεται με σωστό τρόπο και η μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στην Αθήνα. Θα σας δώσω ένα πρόσφατο παράδειγμα. Ένα φορτίο που έφυγε πριν από 15 ημέρες, βάρους 4 τόνων, μεταφέρθηκε στο ΧΥΤΑ της Φυλής, κάτι που σημαίνει μηδέν ανακύκλωση. Ενώ στους κάδους έχει παρατηρηθεί, μετά από έλεγχο, ότι ο κόσμος σέβεται την ανακύκλωση, εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων, τα ανακυκλωμένα υλικά πάνε στο ΧΥΤΑ της Φυλής».

- Άρα, κ. Πρίντεζη οι καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς ότι δε γίνεται διαλογή των υλικών που υπάρχουν στους κάδους ανακύκλωσης, αλλά όλα μαζί μεταφέρονται στην Αθήνα, ευσταθούν.

«Πιστεύω ότι στο ΚΔΑΥ πηγαίνουν και σκουπίδια, διότι μας έχουν γίνει πολλές παρατηρήσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι. Μάλιστα πριν από 10 ημέρες μου έφεραν ως παράδειγμα ότι από το ανακυκλώσιμο υλικό που έστειλε ο ανάδοχος στην Αθήνα, ότι 55% ήταν σκουπίδια. Πιστεύω ότι από τι στιγμή που θα δημιουργηθεί το ΣΜΑ στο χώρο του ΧΥΤΑ, θα μπορούμε να ελέγχουμε το φορτίο. Δεν υπονοώ τίποτα, αλλά τα γεγονότα δείχνουν κάποια πράγματα».

- Κ. Πρίντεζη είναι ειρωνικό, ο κόσμος να έχει αποδεχθεί την ανακύκλωση και να κάνει τη δική του προσπάθεια και τελικά τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά.

«Σε αυτό έχουμε ευθύνη εμείς. Η δημοτική αρχή έχει ευθύνη και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Εγώ προσωπικά αναλαμβάνω τις ευθύνες μου».

- Καταλαβαίνω από αυτά που αναφέρεται, ότι τα «καμπανάκια» επιβαρύνουν την προηγούμενη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.

«Ήταν «καμπανάκια» του καλοκαιριού και σε αυτά εγώ δεν μπορούσα να απολογηθώ. Υπήρξαν κακώς κείμενα, τα οποία προσπαθούμε και να αντιμετωπίσουμε, αλλά και να τα μηδενίσουμε οριστικά. Πρέπει να σας πω ότι όλο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι αυτή τη στιγμή δεν έχω υπάλληλο στον ΦΟΔΣΑ. Υπάρχουν θέματα, όπως προμηθευτές του Φορέα που είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Ιανουάριο, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο. Αυτό δε μπορώ να το δικαιολογήσω και σε αυτό ευθύνεται η διοίκηση».

-Κ. Πρίντεζη μιλήσατε για «καμπανιές». Έχουν επιβληθεί πρόστιμα στο ΧΥΤΑ; Είναι κάτι που το ακούμε για πρώτη φορά.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει κατά καιρούς ελέγχους και εντοπίζει διάφορα προβλήματα. Μας έχουν γίνει συστάσεις, για τις οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Εάν οι συστάσεις δεν έχουν πιάσει τόπο, τότε πέφτει και το πρόστιμο. Εύχομαι ο Δήμος να μη πληρώσει και το προσπαθούμε αυτό. Μέχρι στιγμής έχουμε συστάσεις».

- Για να συνοψίσουμε, έχουμε υπολειτουργία του ΧΥΤΑ, υπολειτουργία στην ανακύκλωση, οφειλόμενα σε προμηθευτές.  Πιστεύεται ότι υπήρξε αναλγησία από την προηγούμενη διοίκηση;

«Εγώ πιστεύω ότι το όλο σύστημα τα τελευταία 4 χρόνια είχε μπει στον αυτόματο. Ότι κάτσει και αυτό το διαπίστωσα από την έρευνα που έκανα. Εμείς έχουμε βάλει στόχο να επανακκινήσουμε την όλη διαδικασία, ανακύκλωση και ΧΥΤΑ, αλλά και να πείσουμε από την αρχή τον κόσμο ότι πρέπει να έχουμε ως στόχο την ανακύκλωση για ένα καλύτερο αύριο για το νησί».