Επικαιρότητα

"Η κυβέρνηση ανάρτησε τους δασικούς χάρτες στις Κυκλάδες, χωρίς να έχει επιλύσει το θέμα της ιδιοκτησίας και των χορτολιβαδικών εκτάσεων"

Πολιτική 17/04/2021 10:18
"Η κυβέρνηση ανάρτησε τους δασικούς χάρτες στις Κυκλάδες, χωρίς να έχει επιλύσει το θέμα της ιδιοκτησίας και των χορτολιβαδικών εκτάσεων"

"Το ζήτημα των δασικών χαρτών και των εκκρεμοτήτων που έχουν προκύψει έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των Κυκλάδων, ενώ η κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της ότι θα είχε επιλύσει το θέμα μέχρι το τέλος του 2020, ακολουθεί εσπευσμένα την τακτική την τακτική της 6μηνης παράτασης, δείγμα της προχειρότητας και των πολλαπλών προβλημάτων που ανέκυψαν", τόνισε ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για τους δασικούς χάρτες στις Κυκλάδες.

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, "από τη μία πλευρά, υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η μεγάλη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών, μεταρρύθμιση την οποία βίαια η κυβέρνηση της ΝΔ ανέκοψε και ακύρωσε με το άρθρο 48 του ν.4685 του κ. Χατζηδάκη πέρυσι με το περίφημο περιβαλλοντοκτόνο νόμο, ενώ είχε κυρωθεί το 45% σε επίπεδο χώρας και είχε αναρτηθεί το 55% των δασικών χαρτών. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο κίνδυνος δήμευσης της περιουσίας των ιδιωτών, αφού, πρώτον, δεν διασφαλίζεται το τεκμήριο κυριότητας, που προβλέπεται ρητά από το άρθρο 62 του ν. 998/1979 για τις Κυκλάδες και για μια σειρά άλλες περιοχές, νησιά του Βορείου Αιγαίου, Κρήτη, Κύθηρα, Ιόνια Νησιά κλπ. Επίσης, όπως επεσήμανε, δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα χορτολιβαδικά είναι ή δεν είναι δασικά".

Τέλος, ο κ. Συρμαλένιος ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος να στηρίξει με θάρρος αυτές ακριβώς τις διατάξεις που είχε φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2019 και δεν πρόλαβε να γίνει νόμος.