Γνώμες

"Εμπαιγμός, αδιαφορία ή ανικανότητα;"

Γνώμες 14/04/2021 10:27
"Εμπαιγμός, αδιαφορία ή ανικανότητα;"

Παρακολουθώντας τα δημοτικά μας δρώμενα, από ειλικρινές ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία, βλέπω με θλίψη μου ότι η κυβερνώσα πλειοψηφία του Δήμου μας δείχνει να μην έχει βρει ακόμη τα πατήματά της. Παραπαίει επικίνδυνα και πολύ βλαπτικά για τον τόπο μας.

Διότι δεν είναι μόνο ότι δεν έχουν να επιδείξουν έργο εδώ και 20 μήνες που είναι στην εξουσία, αλλά δε μπορούν ή δε θέλουν, όπως έχω ξαναγράψει να προχωρήσουν και τα έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Δηλαδή ακόμα και το έτοιμο και μασημένο φαγητό το κλωτσάνε.

Τρανό παράδειγμα μεταξύ των άλλων είναι και το έργο OPEN MALL. «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Σύρου» προϋπολογισμού 1.340.940 €, το οποίο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου.

Το έργο αυτό το Μάιο του 2019 εντάχθηκε στο ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία). Γεγονός που κατά γενική ομολογία θεωρήθηκε τότε μεγάλη επιτυχία για τον Δήμο μας και τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου. Διότι, ελάχιστος αριθμός Δήμων και Συλλόγων σε όλη την επικράτεια κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό.

Τέλος Οκτωβρίου 2019, επί νέας Δημοτικής Αρχής έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο η αποδοχή του μεγαλύτερου ποσού της χρηματοδότησης, ύψους 1.077.639,00 € προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι διαδικασίες εκπόνησης της αρχιτεκτονικής μελέτης.

Υπενθυμίζω δημοσίευμα από 5/11/20 στον τοπικό τύπο για το έργο με τίτλο: «Αντίστροφη μέτρηση για την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου», με υπότιτλο: «Αναμένεται άμεσα συνάντηση της Δημοτικής μας Αρχής και του Συλλόγου για να προωθηθεί η μίνι ανάπλαση».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι αρμόδιοι του δήμου μας, υπόσχονταν με παχιά λόγια, ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να υλοποιηθεί το έργο και να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το ιστορικό κέντρο.

Πέρασαν από τότε 10 μήνες και ο κ. Δήμαρχος και η περί αυτόν πλειοψηφία, δεν ασχολήθηκαν καν για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης. Και για να μη νομίζουν οι πάσης φύσεως κονδηλοφόροι και συνήγοροί τους ότι επιτίθεμαι και αδικώ την νυν Δημοτική Αρχή, θα αναφέρω τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών που δημοσιεύτηκαν στον έντυπο τύπο στις 16 Ιουλίου 2020. Ο Δήμος δεν έχει ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική μελέτη μέχρι τώρα. Περιμένουμε τον Εμπορικό Σύλλογο να κατεβάσει τις προτάσεις του να για να δούμε τι θα κάνουμε. Δε ρίχνω ωστόσο ευθύνες στο σύλλογο ούτε και σε κανέναν άλλο».

Και ερωτά κάθε καλόπιστος. Η άμεση συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο για να γίνει έπρεπε να περάσουν 10 μήνες?

Η απραξία, η αμέλεια και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής σε όλο της το μεγαλείο. 10 μήνες κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου. Είτε από σκοπιμότητα, για κάποιους δικούς τους λόγους που εκείνοι ξέρουν, είτε από ανικανότητα και άγνοια του επερχόμενου κινδύνου απένταξης του έργου.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν νέες παλινωδίες, καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων και τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων της πρότασης – μελέτης του έργου.

Διότι όπως ενημερωθήκαμε μέσω των Μ.ΜΕ , η Δημοτική μας Αρχή, αποφάσισε αβασάνιστα, να προχωρήσει στην αναθεώρηση της αρχικής μελέτης. Ώστε να μη γίνουν παρεμβάσεις πουθενά αλλού, παρά μόνο στην οδό Χίου για τα στέγαστρα της αγοράς και σε ένα κομμάτι της Σταμ. Πρωίου. Αντί από μια σειρά παρεμβάσεων, στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών οδών της πόλης μας, επί των οδών Θ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη και κάποιες παρεμβάσεις στις οδούς Ανάφης και Πελοποννήσου, στην αρχή της οδού Χίου, όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη.

Με την αρμόδια όμως Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, να έχει αντιρρήσεις για την ένταξη των στεγάστρων στο πρόγραμμα. Διότι γνώριζαν από παλιά το ζήτημα των στεγάστρων με το Υπ. Πολιτισμού, όπως το γνώριζαν και πολλά παλιά στελέχη της παράταξης του κ. Λειβαδάρα, που θα έπρεπε να τον είχαν ενημερώσει και προστατέψει, εάν ο ίδιος δεν το γνώριζε.

Διότι και κατά το παρελθόν , επί Δημαρχίας του κ, Δεκαβάλλα το θέμα αυτό είχε απασχολήσει το Δήμο μας. Διότι το αίτημα του Συλλόγου για τα στέγαστρα είναι διαχρονικό. Πλην όμως και τότε ο εμπορικός κόσμος και

ιδιαίτερα οι καταστηματάρχες της οδού Χίου είχαν μείνει με τις υποσχέσεις. Αφού και τότε είχε μπει φρένο στο έργο των στεγάστρων.

Σήμερα τα αποτελέσματα είναι λυπηρά και θλιβερά για την εξέλιξη του έργου.

Διότι το Υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, απέρριψε τα στέγαστρα. Τώρα θα χάσουμε και τα θεμέλια.

Στο στρατόπεδο δε της Διοικούσας Πλειοψηφίας επικρατεί αφωνία, άτακτη υποχώρηση και ήττα χωρίς μάχες, ως συνήθως.

Επίσης, από ότι βλέπω φοβάμαι και μακάρι να διαψευστώ, οδηγούμαστε με αλματώδη βήματα στην απένταξη του έργου, εν όλο ή εν μέρει. Γι ένα έργο που ο Δήμος μας δε θα έβαζε ούτε ένα ευρώ, τώρα θα πετάξουμε ένα σωρό χρήματα. Από τις άστοχες και επιπόλαιες ενέργειες τους,

Γιατί και το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, πολλές φορές. Το οποίο μας λέει ακόμα και σήμερα ότι το έργο θα χαθεί, «γιατί δεν έχετε προχωρήσει σε τίποτα».

Η πλήρης αδράνεια, απραξία και ανικανότητα της Δημοτικής μας Αρχής για τα έργα του νησιού μας είναι ολοφάνερη.

Αυτά δεν δημιουργούν πρόοδο και ανάπτυξη. Αλλά αποτυχία οπισθοδρόμηση και εμπαιγμό των Συριανών πολιτών.

Απλώς το έργο έπρεπε να γίνει, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά. Και να περιμένουμε μια άλλη ευκαιρία, μήπως μέσα από ενός άλλου είδους κατασκευής στεγάστρων, να μπορεί να περάσει από το Υπ. Πολιτισμού και να μην χάσουμε και τ΄ αυγά και τα πασχάλια.

Τώρα, και μετά τη νέα τους αποτυχία, έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον όλων. Φταίει το Υπουργείο Πολιτισμού που δε μας έδωσε την έγκριση για τα στέγαστρα, φταίει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή γιατί δεν έβαλε στη μελέτη τα στέγαστρα (αυτό παρεμπιπτόντως μου θυμίζει το ζήτημα της επανίδρυσης της Δημ. Αστυνομίας, που η Δημοτική μας Αρχή, προεκλογικά και μετεκλογικά το είχε κάνει σημαία και φταίει τώρα η προηγούμενη Δημ. Αρχή γιατί δεν την επανίδρυσε εκείνη) , φταίει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας που δεν ήθελε τα στέγαστρα, τέλος φταίει και ο Εμπορικός Σύλλογος διότι καθυστέρησε να μας υποβάλει τις τελικές του προτάσεις. Ακόμα, έφτασαν και στο θλιβερό ολίσθημα, να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν το έργο. Προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους επιπολαιότητες.

Όμως η μεγάλη ευθύνη βαρύνει τον κ Δήμαρχο ο οποίος, πήρε επάνω του το ζήτημα των στεγάστρων. Και ο οποίος έδωσε το πράσινο φώς για την ένταξη των στεγάστρων στο πρόγραμμα. Αφού αγνόησε ακόμα και την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας. Η οποία κάτι ήξερε παραπάνω.

Ας ελπίσουμε κ, Δήμαρχε ότι κάποτε θα αναλάβετε και εσείς τις δικές σας ευθύνες. Και όχι για όλα να φταίνε οι άλλοι.

Αυτά και όχι μόνο, με λίγα λόγια συμβαίνουν στο δήμο μας και μάλιστα αδιαμαρτύρητα από τον ταλαιπωρημένο και επιβαρυνόμενο δημότη μας που τα περισσότερα δεν τα γνωρίζει. Οι Δημοτικοί μας Άρχοντες μάλιστα που τα περνάνε χαμογελούν και τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση. Γιατί αδιαμαρτύρητα περνούν τις πολιτικές τους.

Τι όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος.

Καλή Ανάσταση & Καλή Φώτιση στους αρμοδίους, που για την ώρα δεν αισιοδοξούμε ότι θα τη δούμε.