Γνώμες

Επεμβατική Καρδιολογία και Διακαθετηριακές Θεραπείες

Γνώμες 25/02/2021 11:52
Επεμβατική Καρδιολογία και Διακαθετηριακές Θεραπείες

Την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη της Επεμβατικής Καρδιολογίας και των Διακαθετηριακών Θεραπειών στον τομέα της Στεφανιαίας Νόσου και των Καρδιακών Βαλβιδοπαθειών είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή και αντικατροπτίζεται από την εκθετική αύξηση των διεθνών μελετών και δημοσιεύσεων.

Αρχικά, οι θεραπείες αυτές αναπτύχθηκαν για να προσφέρουν λύσεις σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου ή/και που για οποιοδήποτε άλλο λόγο η νόσος τους δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τις κλασσικές χειρουργικές μεθόδους. Ως εκ τούτου οι διακαθετηριακές παρεμβάσεις δεν ανταγωνίστηκαν αλλά συμπλήρωσαν τις κλασικές χειρουργικές μεθόδους. Έτσι, βάση μελετών οι παραπάνω ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές έλαβαν σημαντική θέση στην αντιμετώπιση σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων όπως είναι: η σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας (TAVI), η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδικής (Mitra-Clip) ή τριγλώχινας βαλβίδας και η καρδιακή ανεπάρκεια αλλάζοντας την φυσική πορεία των ασθενών αυτών. Τα οφέλη των ελάχιστα επεμβατικά τεχνικών περιλαμβάνουν: μειωμένη απώλεια αίματος, μικρότερη νοσηλεία στη ΜΕΘ / στο νοσοκομείο, ελαχιστοποίηση των λοιμώξεων και των μετεγχειρητικών επιπλοκών, ταχύτερη κινητοποίηση και ανάρρωση του ασθενούς καθώς και τις μικρότερες ουλές μετά την επέμβαση.

Στον τομέα της Στεφανιαίας Νόσου (Έμφραγμα Μυοκαρδίου - Στηθάγχη) η χρήση ειδικών καθετήρων, νεότερης γενιάς υλικών και τεχνικών (όπως είναι ο ενδοστεφανιαίος υπέρηχος, η λιθοτριψία) έχουν εντυπωσιακά αύξηση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της διακαθετηριακής αντιμετώπισης ακόμα και σε ασθενείς με σύμπλοκα προβλήματα (νόσος στελέχους, ή διχασμού, ολικές αποφράξεις στεφανιαίων αγγείων) που στο παρελθόν έχρηζαν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Τονίζουμε ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στον ιδιαίτερα αυτό δυναμικό και αναπτυσσόμενο χώρο της Επεμβατικής Καρδιολογίας και των Διακαθετηριακών Θεραπειών όπου η γνώση της νεότερης γενιάς επεμβατικών καρδιολόγων συμπληρώνεται από την εμπειρία της παλαιότερης γενιάς συνυπάρχοντας αρμονικά και αξιολογώντας από κοινού ασθενείς προτείνοντας το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο. Τέλος, επισημαίνουμε ότι οι παραπάνω τεχνικές και επεμβάσεις πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα που είναι πιστοποιημένα από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και το υπουργείο Υγείας.

Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Πέτρος Α. Αλτσιτζόγλου, MD, Διευθυντής
Αντώνιος Γ. Χαλαπάς MD, PhD, FESC, Διευθυντής
Τηλ. Επικοινωνίας: 6973388762
Email. ahalapas@gmail.com