Επικαιρότητα

"Είμαστε και θα είμαστε κοντά στους πολίτες"

Πολιτική 21/09/2014 23:09
"Είμαστε και θα είμαστε κοντά στους πολίτες"

Την πρώτη του συνέντευξη, μετά την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής και την ανάληψη των καθηκόντων του, δίνει στο syrostoday.gr, ο Αντιδήμαρχος, Αλέξανδρος Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου απαντά σε ότι έχει να κάνει τόσο με τα συναισθήματα που τον διακατέχουν με το δεδομένο των νέων αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνει τόσο στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν με το "καλημέρα" των καθηκόντων του, όσο και με τη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, με σκοπό την ομαλότερη λειτουργία τους, αλλά και την γρηγορότερη εξυπηρέρηση των ποιλιτών.

Ο Αντιδήμαρχος απαντά και σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της στέγασης των μαθητών του δημοτικού σχολείου Βάρης, θέμα το οποίο ήρθε προ ημερών σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και τις νέες αιχμές που αφήνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με νεότερη σημερινή του ανακοίνωση, παρ' όλο που δόθηκε μία προσωρινή λύση.

Ο κ. Αθανασίου καταγγέλλει την ολιγωρία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία όπως τονίζει άφησε εσκεμμένα τη νέα δημοτική αρχή να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά", αλλά και τους "κλακαδόρους" όλων των πλευρών.

Τέλος, δηλώνει ότι η δημοτική αρχή θα είναι  κοντά στους πολίτες. "Η μέρα μας ξεκινά κατά τις 6.00 το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ. Όπως έχει πει ο Δήμαρχος δε θέλουμε περίοδο χάριτος, αλλά δυστυχώς το πρώτο αυτό διάστημα πρέπει να λύσουμε τα σημαντικά ζητήματα που κληρονομήσαμε από τους προηγούμενους", σημειώνει χαρακτηριστικά.

"Το χρωστάμε στον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε”

- Κ. Αθανασίου διανύετε τις πρώτες ημέρες των νέων σας καθηκόντων, ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Θα ήθελα να μου καταγράψετε τα πρώτα συναισθήματά σας.

“Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω γι’ αυτήν την πρώτη μετεκλογική συνέντευξη και να σας διαβεβαιώσω ότι το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό και στην Ερμούπολη και στην Άνω Σύρο και στην Ποσειδωνία, όπως και των υπολοίπων συναδέλφων, για να τα λέμε και να ενημερώνεται ο Συριανός Δημότης. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.

Μας διακατέχει όλους το βάρος της ευθύνης και το δημιουργικό άγχος ώστε ν’ ανταποκριθούμε στην ομολογουμένως καθαρή και δυνατή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες. Έχουμε όρεξη, θέληση, κουράγιο και γνώση να φέρουμε εις πέρας αυτά που υποσχεθήκαμε σε μια δύσκολη εποχή, με τους ΟΤΑ να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα λόγω της παρατεινόμενης κρίσης που περνάει η χώρα μας τα τελευταία 4 χρόνια. Με υπομονή, επιμονή και θάρρος θα τα καταφέρουμε”.

- Ομολογουμένως έχετε να φέρετε σε πέρας ένα δύσκολο ρόλο, με το δεδομένο ότι έχετε αναλάβει πολλές αρμοδιότητες. Υπάρχει στα σχέδιά σας η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη λειτουργία του, αλλά και η καλύτερη και η γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη; Από την ενημέρωση που είχατε πριν από την ανάληψη των καθηκόντων, αλλά και από την πρώτη σας επαφή, ποια θεωρείτε ότι πρέπει άμεσα να επιλυθούν;

“Οι δικές μου «πολλές» αρμοδιότητες τις οποίες μου ανέθεσε ο Δήμαρχος και τον ευχαριστώ δε διαφέρουν καθόλου από τις πολλές και δύσκολες αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στους υπόλοιπους συναδέλφους μου. Δηλαδή, πιστεύει κανείς ότι ο κ. Παπαμανώλης στα οικονομικά, ο κ. Βουτσίνος στην καθαριότητα, ο κ. Γουσγουνέλης στην τεχνική υπηρεσία, ο κ. Φώσκολος στον τουρισμό-πολιτισμό-αθλητισμό, η κα. Καζαντζάκη στην Προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου και όλοι οι Πρόεδροι Νομικών Προσώπων, Επιτροπών και Επιχειρήσεων έχουν ευκολότερο έργο από εμένα;

Αυτό που ίσως δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος, όσον αφορά τις Αντιδημαρχίες, είναι ότι αυτές ακολουθούν το οργανόγραμμα των υπηρεσιών του Δήμου και κάποιος από εμάς πρέπει να προΐσταται πολιτικά στις υπηρεσίες αυτές, να συνεργάζεται με τους υπηρεσιακούς παράγοντες (διευθυντές, τμηματάρχες, υπαλλήλους) και να παράγει το ανάλογο έργο. Το ότι Δήμοι σαν το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης έχουν πραγματικά πάρα πολλές αρμοδιότητες και ένα δαιδαλώδες οργανόγραμμα, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό και υδροκέφαλο οφείλεται καθαρά στη νοοτροπία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία ακολούθησε κατά γράμμα τη νοοτροπία της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης για την οποία κανείς μας δεν είναι υπερήφανος. Να φανταστείτε ότι, ενώ δημιουργήσαμε την Αντιδημαρχία τουρισμού-πολιτισμού-αθλητισμού όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, ο κ. Φώσκολος αυτή τη στιγμή προΐσταται πολιτικά και της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας λόγω των δυσλειτουργιών που σας ανέλυσα παραπάνω.

Το επόμενο διάστημα έχουμε συμφωνήσει με τις υπηρεσίες μας αυτό το οργανόγραμμα να το αλλάξουμε ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και του Δήμου.

Όσον αφορά στο τρίτο σκέλος της ερώτησής σας, πράγματι ενημερώθηκα από τον προηγούμενο Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών τον κ. Ξαγοράρη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης, τους τμηματάρχες και όλους τους υπαλλήλους για τα προβλήματα. Δε σας κρύβω ότι στο υπαλληλικό προσωπικό της Διεύθυνσης βρήκα κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας για ν’ αλλάξουμε πολλά και τα παιδιά να «βάλουν πλάτη» για πολλά θέματα και αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Ήδη δουλεύουμε σε φουλ ρυθμούς και τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό.

Για όλους τους υπαλλήλους του Δήμου ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχει πει ο Δήμαρχος: «όποιος δουλεύει και προσπαθεί δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα»!

Το πρόβλημά μου είναι ότι παρόλο που ο κάθε συνάδελφος Αντιδήμαρχος είναι υπεύθυνος για την εποπτεία και τη διαχείριση του προσωπικού που προΐσταται, έχω αναλάβει το ρόλο της γενικότερης αναδιάρθρωσης του προσωπικού και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσουν καλύτερα και αποδοτικότερα οι υπηρεσίες.

Μπορεί να λέμε ότι ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης απασχολεί 238 υπαλλήλους, όμως σε αρκετούς κλάδους και ειδικότητες έχουμε πρόβλημα από τις πολλές πρόωρες και μη συνταξιοδοτήσεις, από την κερκόπορτα που άνοιξε στους νησιώτικους δήμους η ενδοδημοτική κινητικότητα, από την απαγόρευση των προσλήψεων, κλπ. Δε σας κρύβω ότι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο παζλ-σπαζοκεφαλιά και ήμουν υποχρεωμένος να μιλήσω με όλες τις υπηρεσίες για τις ανάγκες τους σε προσωπικό, οπότε έχω μιλήσει σχεδόν με όλο τον κόσμο που υπάρχει στο Δήμο. Η εισήγηση που θα κάνω είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, όποτε κρίνει ο Δήμαρχος ότι είμαστε έτοιμοι”.

- Υπάρχουν υπάλληλοι που δεν κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει; Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών;

“Ναι υπάρχουν, όχι πολλοί. Αυτό πάντα δε σημαίνει ότι ο υπάλληλος είναι τεμπέλης. Μπορεί να είναι απλώς «βολεμένος», «κουτοπόνηρος» ή τέλος πάντων να μην ασχολήθηκε ποτέ κανείς με την περίπτωσή του για να του βρει ένα αντικείμενο στο οποίο να μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Μπορεί και ν’ ασχολείται με άλλα πράγματα, άσχετα. Υπάρχουν υπάλληλοι που ολοκληρώνουν αυτά που τους έχεις αναθέσει σε λίγη ώρα και παρολαυτά μένουν και νύχτες στο Δημαρχείο για δουλειά, υπάρχουν υπάλληλοι που ενώ είναι φιλότιμοι και καλοί αποδίδουν με πιο αργούς ρυθμούς, υπάρχουν και οι «κουτοπόνηροι» που λένε άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Μ’ αυτούς έχουμε πρόβλημα. Αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι τους πρώτους που αδικούν είναι τους ίδιους τους συναδέλφους τους και συγχρόνως τους εαυτούς τους. Επίσης, έχουν την κατακραυγή του κόσμου γιατί είμαστε κλειστή κοινωνία και γνωριζόμαστε.

Για μας δεν υπάρχουν ημέτεροι κι όλες οι αλλαγές θα γίνουν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών. Έχω πει σε όλα τα παιδιά που συζητάω ότι οι εποχές που κάναμε μισό αντικείμενο στο Δήμο και μετά πίναμε καφέ πέρασε ανεπιστρεπτί. Οι απώλειες που έχουμε σε υπαλλήλους δεν αναπληρώνονται εύκολα όπως παλαιότερα στα χρόνια της αλόγιστης δανειοδότησης του κράτους για ρουσφέτια και προσλήψεις. Είμαστε τυχεροί που έχουμε δουλειά – έτσι όπως μας κατάντησαν – και δε θα πρέπει να δίνουμε δικαιώματα στον κόσμο που μαστίζεται από την ανεργία ή δουλεύει κακοπληρωμένος ή απλήρωτος στον ιδιωτικό τομέα.

Το στοίχημα πάντως που πρέπει να κερδίσουμε είναι η στενότερη συνεργασία των υπηρεσιών μεταξύ τους. Παρατηρούμε, όλοι οι συνάδελφοι Αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος, ότι οι υπηρεσίες είχαν μια εσωστρέφεια και ήταν κλεισμένες στο καβούκι τους. Όχι μόνο σε επίπεδο διευθύνσεων αλλά και τμημάτων και γραφείων μέσα στην ίδια διεύθυνση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, δυσλειτουργίες, ασυνεννοησίες, εντάσεις και χαζές αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπηρεσιών. Ο Δήμος για να είναι καλοκουρδισμένος θα πρέπει όλα του τα γρανάζια να λειτουργούν εξίσου. Δεν ξέρω αν όλα αυτά τα έφεραν μόνο τα δεινά του Καλλικράτη ή «το διαίρει και βασίλευε» της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής”.

- Κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και προ ημερών με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη στέγαση των μαθητών του σχολείου της Βάρης, το οποίο προσωρινά λύθηκε, ήσασταν αιχμηρός για τις ολιγωρίες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Θέλετε να μας εξηγήσετε;

“Με το δημοτικό σχολείο Βάρης-Μάννα (διδακτήριο Βάρης) μας έφεραν προ τετελεσμένου γεγονότος γιατί δεν ήθελαν να πάρουν την πολιτική ευθύνη το καλοκαίρι για προσωρινές λύσεις ή λύσεις ανάγκης, μέχρις ότου να γίνει το έργο για το νέο κτίριο. Υποκρίνονταν και λέγανε από μέσα τους «άσε το Μαραγκό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Σας υπενθυμίζω ότι το πρόβλημα ξεκίνησε εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια. Τη μελέτη για το νέο δημοτικό σχολείο της Βάρης που εκπονείται από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ από το 2010 την έμαθαν το 2013! Όσο για το συνάδελφο της μειοψηφίας που δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι τους φέραμε το θέμα στην «τούρλα του Σαββάτου και εκβιαστικά» τι να πω; Απλά εκπλήσσομαι και γελώ.

Τους καταγγέλλω για ανικανότητα, στρουθοκαμηλισμό και κουτοπονηριά στις πλάτες των παιδιών και των γονιών του δημοτικού σχολείου. Καταγγέλλω επίσης τους κλακαδόρους όλων των πλευρών και είναι ντροπή να υπάρχουν τέτοιοι μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν είναι χώρος για κίτρινη αντιπολίτευση τα σχολεία μας. Λύσεις προσωρινές θα μπορούσαν να υπάρξουν, αν ήθελαν, αλλά δεν ήθελαν. Τις ανέλυσα στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και δε θέλω να σας κουράσω. Τώρα χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» και κάνουν θεατρινισμούς για το ΚΕΚ και τους κοροϊδεύει όλος ο ντουνιάς! Για ένα δημοτικό ΚΕΚ που δε λειτουργεί ουσιαστικά εδώ και 2 χρόνια. Ίσως να ήθελαν να το κάνουν κι αυτό ένα νέο «ΚΕΚ Φερεκύδης» μιας και ορισμένοι από αυτούς είναι ειδικοί και εξειδικευμένοι σ’ αυτά. Εγώ και οι συνάδελφοί μου όταν πήγαμε στο θυελλώδες σχολικό συμβούλιο της Τρίτης 16/9 δεν είχαμε πια καμιά αμφιβολία για το τι πρέπει να γίνει. Έπρεπε να δώσουμε λύση και τη δώσαμε σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαμε εκείνη τη στιγμή. Η Διοίκηση πρέπει να δίνει λύσεις κι όχι να κωλυσιεργεί.

Η ομοφωνία του ψηφίσματος του σχολικού συμβουλίου με τη συναίνεση παιδιών, γονέων, δασκάλων και Δήμου ήταν μονόδρομος, όχι από επιλογή μας, αλλά επειδή δεν έδωσε άλλες λύσεις προσωρινού τύπου η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Καταλαβαίνω απόλυτα το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου που λέει ότι κλήθηκε να προτείνει κάθε φορά μεσοβέζικες λύσεις για τα παιδιά, να καταναλώνει αμέτρητες ώρες σε γενικές συνελεύσεις και τελικά να μην καταφέρνει τίποτα. Θέλω όμως να παραδέχονται ότι ούτε «πιέστηκαν» ούτε «αναγκάστηκαν» για τη λύση αυτή από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Επαναλαμβάνω κάποιοι μας έφεραν όλους προ τετελεσμένου γεγονότος κι αυτοί δεν είμαστε εμείς. Ήδη τα παιδιά της Δ’ Δημοτικού μπήκαν στις αίθουσες του ΚΕΚ από την περασμένη Παρασκευή όπου πήγα και τους επισκέφτηκα. Όλοι αυτοί που «δήθεν» κόπτονται, αλήθεια, πήγαν να δουν πού τελικά στεγάστηκαν τα παιδιά μας; Παράλληλα εργαζόμαστε για τη μεταστέγαση του ΚΕΚ και την εκ νέου πιστοποίηση της δομής. Για τη διαχείριση του θέματος εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια κάποιοι πρέπει να ντρέπονται. Ευτυχώς τους γνωρίζει καλά ο κόσμος”.

- Εν κατακλείδι, Τι μπορούν να αναμένουν οι πολίτες από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο;

“Είμαστε και θα είμαστε κοντά στους πολίτες. Η μέρα μας ξεκινά κατά τις 6.00 το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ. Όπως έχει πει ο Δήμαρχος δε θέλουμε περίοδο χάριτος, αλλά δυστυχώς το πρώτο αυτό διάστημα πρέπει να λύσουμε τα σημαντικά ζητήματα που κληρονομήσαμε από τους προηγούμενους. Και τα επί χρόνια άλυτα που ζητούν επιτακτικά λύση, αλλά και όλα αυτά που συσσώρευσε η πεντάμηνη σχεδόν προεκλογική και μετεκλογική περίοδος. Την πολιτική μας σχετικά με τον κάθε τομέα θα τη βλέπετε να ξεδιπλώνεται σιγά σιγά και πιστεύω ότι, πρώτα ο Θεός, με το νέο έτος θα έχουμε στο φουλ τις μηχανές για να πάει καλύτερα ο τόπος μας. Το χρωστάμε στον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε”.