Ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε ο αγωγός ΤΑΡ-Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Ιταλία

Κόσμος 25/11/2020 18:19
Ολοκληρώθηκε ο αγωγός ΤΑΡ-Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Ιταλία

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ιταλία. Σύμφωνα με την ΤΑΡ ο αγωγός των 878 χιλιομέτρων είναι πλήρως λειτουργικός. Αναμένεται να μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία μέσω της Κασπίας Θάλασσας.

Συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότια Ιταλία.

Επίσης είναι μέρος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου της ΕΕ.

Το συνολικό κόστος του έργου είναι 4,5 δισ. Ευρώ και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την ΕΕ.

Το όλο εγχείρημα είναι ωστόσο αμφιλεγόμενο στην Απουλία, εκεί όπου καταλήγει ο αγωγός.

Κάποιοι πολίτες εκεί υποστηρίζουν ότι βλάπτει το περιβάλλον και άλλοι αμφισβητούν την ολοκλήρωσή του

«Για να είναι λειτουργικός πρέπει να μπορεί να δίνει αέριο. Ο ΤΑΡ φτάνει τον τερματικό σταθμό, ωστόσο η ιταλική διαχειρίστρια εταιρεία δεν έχει ολοκληρώσει την σύνδεση. Και πως πιστεύουν ότι θα μεταφερθεί το αέριο; Με καροτσάκια;», αναρωτιέται ο δικηγόρος Γκρατσιάνο Πετράτσι.

Η εταιρεία έχει αντίθετη άποψη.

Ο επικεφαλής των Εξωτερικών Σχέσεων της εταιρείας ΤΑΡ Βούγκαρ Βεϊσάλοφ σε επιστολή του στο euronews αναφέρει ότι ο αγωγός είναι ουσιαστικά έτοιμος όπως και ο τερματικός σταθμός του στην Ιταλία. Προσθέτει ακόμα σε σχέση με την προθεσμία για το ειδικο φορολογικό καθεστώς ότι έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες.

Η συμφωνία παρέχει στην TAP ειδικό φορολογικό καθεστώς για 25 χρόνια από την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να παρέχει στην εταιρεία οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, ωστόσο το ζήτημα έχει εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απεφάνθη ότι οι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να θεωρούνται συμβατές με τους κανόνες της ΕΕ υπό ορισμένες προϋποθέσεις εφόσον προωθούν στόχους κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές κατά του TAP, ο αγωγός είναι άχρηστος, διότι δεν συμβάλλει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Οι διαδηλωτές λένε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αρκετό αέριο για να πουλήσει και θα πρέπει να αγοράσει τους απαραίτητους όγκους από τη Ρωσία.