Γνώμες

Τζάνετ Γιέλεν: Γράφει Ιστορία στην Οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών

Γνώμες 25/11/2020 12:21
Τζάνετ Γιέλεν: Γράφει Ιστορία στην Οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών

Η Τζάνετ Γιέλεν έχει ταυτιστεί με το να γράφει Ιστορία στα οικονομικά δρώμενα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και θα το κάνει ξανά, αρκεί να λάβει την έγκριση της Γερουσίας.

Είναι το μοναδικό πρόσωπο στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, που θα έχει θητεύσει στα τρία ανώτατα κλιμάκια του συγκεκριμένου τομέα: Σύμβουλος Οικονομικών στον Λευκό Οίκο, Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και τώρα Υπουργός Οικονομικών. Φυσικά και η πρώτη γυναίκα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η Γιέλεν έγινε γνωστή κατά την θητεία της στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα για δύο λόγους αφενός οπαδός της ρευστότητας στην αγορά για την διάσωση θέσεων εργασίας αφετέρου για την αύξηση των επιτοκίων βάσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, συντομότερα απ’ όσο πολλοί ανέμεναν κάτι για το οποίο κάποιοι την επέκριναν, ότι βιάστηκε.

Αυτήν την στιγμή θα συνεργαστεί με τον Τζερόμ Πάουελ, διάδοχό της στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, που ακολούθησε την δική της συνταγή στην αύξηση των επιτοκίων.

Στα νέα της καθήκοντα φέρεται να ασπάζεται και την ιδέα της φορολόγησης των εκπομπών άνθρακα, μία στροφή προς την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής , που θέλει ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του το συγκεκριμένο ζήτημα.