Επικαιρότητα

28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί η επέτειος στη Σύρο

Κοινωνία 23/10/2020 11:28
28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί η επέτειος στη Σύρο

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου όπως αυτό διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων.Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

Γενικός Σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα της 26ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2020.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου

-09:00 Εορταστικές εκδηλώσεις στα Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου

- 07:30 Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης.

-08:00 Έπαρση της Σημαίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο με συμμετοχή ολιγομελούς τμήματος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

-09:30 Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας στις κατά τόπους ενορίες, προσκύνημα και κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και μαθητές των Εκπαιδευτικών Μονάδων Άνω Σύρου, Βάρης και Ποσειδωνίας, ως εξής:

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου "Ο Άγιος Γεώργιος", του "Βαμβακάρειου" Γυμνασίου (μόνο ο/η Σημαιοφόρος του κάθε σχολείου) και εκπροσώπους τοπικών αρχών (ένας από κάθε θεσμό).

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΒΑΡΗΣ Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάρης (μόνο ο/η Σημαιοφόρος του σχολείου) και εκπροσώπους τοπικών αρχών (ένας από κάθε θεσμό).

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΓΑΛΗΣΣΑ Από τριμελή αντιπροσωπεία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και εκπροσώπους τοπικών αρχών (ένας από κάθε θεσμό).

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας (μόνο ο/η Σημαιοφόρος του σχολείου) και εκπροσώπους τοπικών αρχών (ένας από κάθε θεσμό).

- Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου - Τήνου - Άνδρου - Κέας - Μυκόνου - Μήλου -Σερίφου - Σίφνου - Κιμώλου - Κύθνου - Φολεγάνδρου και Σικίνου κ. κ. Δωροθέου Β΄. Τέλος προσέλευσης στον Ιερό Ναό, ώρα 10:25 πμ. ΩΡΑ 10:50 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας μετά το πέρας της Δοξολογίας (εντός του Ι.Ν.) από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κι Επικοινωνιών Κυκλάδων κ. Μάρκο Δαδάο.

-Επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης (προ του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου) και κατάθεση στεφάνων τηρουμένης της με αρ. 52749/28.9.2006 (ΦΕΚ 1488/6.10.2006) υπουργικής απόφασης καθορισμού της σειράς προβαδίσματος και σε εφαρμογή των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων, με ευθύνη των τελεταρχών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. κ. Κωνσταντίνο Μουρσελά και Αλέξιο Μαραντζίδη. Σιγή ενός λεπτού – ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ.

- Υποστολή της Σημαίας (όπως και κατά την έπαρση). Παρακαλούνται να ρυθμίσουν : α. Τα της Ιεροτελεστίας, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου-Τήνου κλπ. β. Τα της τάξεως και τροχονομίας στους χώρους κατάθεσης στεφάνων, η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων.

Πώς θα εορταστεί η επέτειος σε γυμνάσια και λύκεια

Με εκδηλώσεις ανά τμήμα, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, θα εορταστεί στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο που υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την παραμονή της επετείου και θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο διδακτικών ωρών. Μετά το πέρας του επετειακού εορτασμού, σε κάθε τμήμα θα απονεμηθούν τα αριστεία-βραβεία, οι έπαινοι προσωπικής βελτίωσης και οι ειδικοί έπαινοι στους/στις μαθητές/τριες του σχολικού έτους 2019-20, φυσικά πάντα τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Επιπλέον, η παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή κάθε σχολείου στον σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι δεν θα γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις, οπότε δεν θα πραγματοποιηθούν προετοιμασίες επιλογής μαθητών για τη συγκρότηση των τμημάτων παρέλασης. Όσον αφορά την εκπροσώπηση των σχολείων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών σε εορταστικές εκδηλώσεις (δοξολογία, κατάθεση στεφάνων κ.α.), θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της Covid- 19.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απόφαση περί κάλυψης διδακτικών ωρών στα σχολεία που έχασαν ώρες λόγω καταλήψεων.

Παρά το δυσμενές κλίμα και την ακύρωση των παρελάσεων, στα δημοτικά σχολεία θα γίνουν εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Σε εγκύκλιο που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τονίζεται ότι η εκπροσώπηση των σχολείων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών σε εορταστικές εκδηλώσεις, όπως π.χ. δοξολογία και κατάθεση στεφάνων, θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.