Επικαιρότητα

Ψηφιακή Νησιωτικότητα

Πολιτική 02/07/2020 20:29
Ψηφιακή Νησιωτικότητα

Με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδα Χριστόπουλο, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση εργασίας, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η «Ψηφιακή Νησιωτικότητα», η οποία εντάσσεται στις προτεραιότητες του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Γενικός Γραμματέας και ο Βουλευτής Κυκλάδων, συζήτησαν εκτενώς, αναφορικά με τους τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και γενικότερα της ποιότητας της ζωή τους, μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα των Κυκλάδων επιβάλλει πλήθος μετακινήσεων και συνεπάγεται δυσκολίες προσβασιμότητας στα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να υφίσταται ανισότητες μεταξύ των νησιωτών και των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων παρουσίασε στον Γενικό Γραμματέα τα στοιχεία που συγκέντρωσε τους τελευταίους μήνες, ύστερα από διαβούλευση με τους Δήμους του Νομού Κυκλάδων, ώστε να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με τις παρεχόμενες ψηφιακές υποδομές, τις ελλείψεις, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να τονιστεί ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, είτε λόγω ανυπαρξίας σύνδεσης, είτε λόγω έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, οι νησιώτες και ειδικά οι ακρίτες, δε μπορεί παρά να αποτελούν εθνική προτεραιότητα. Στόχος μας, είναι με τη χρήση νέων τεχνολογιών και με διαδικασίες προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες που κατανοούμε ότι έχουν οι νησιώτες, να επιτύχουμε τη δημιουργία Ψηφιακής Νησιωτικότητας. Πρέπει να εργαστούμε μεθοδικά, ώστε όλοι οι νησιώτες να αποκτήσουν τόσο τις απαιτούμενες ψηφιακές δεξιότητες, όσο και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες».

Στο τέλος της συνάντησης ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είχα τη χαρά να συνεργαστώ με τον Γενικό Γραμματέα κ. Χριστόπουλο και να συζητήσουμε ένα θέμα που χτυπά ακριβώς την «κοινωνική» φλέβα του Νομού Κυκλάδων. Η ψηφιακή νησιωτικότητα έρχεται και λειτουργεί ως επιστέγασμα της συνεχούς προσπάθειάς μας για διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και μετεξέλιξη των Κυκλάδων σε έναν «έξυπνο» προορισμό, ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού οι κάτοικοί του να μπορούν να νιώθουν την εικονική εγγύτητα και ασφάλεια σε επίπεδο υπηρεσιών και όχι μόνο. Ευχαριστώ θερμά τον Γενικό Γραμματέα για την τόσο εποικοδομητική συζήτηση η οποία είναι μόνο η αρχή».