Επικαιρότητα

"Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά"

Πολιτική 02/07/2020 12:26
"Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά"

"Με «συνοπτικές διαδικασίες» και με τη στήριξη και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που έχασαν πάλι τη μιλιά τους, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και προέβλεπε την επαναφορά των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Η τροπολογία κατατέθηκε από τις 19 Ιούνη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις και προέβλεπε πως «…επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των παραγράφων 4,5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως ίσχυαν πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις.

Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται». Υπενθυμίζεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά είχε καταργηθεί με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ψήφισε από κοινού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε ένα μέτρο - αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών (μεταφορικά κόστη, ελλείψεις σε δομές Υγείας, πρόσβαση σε υπηρεσίες κ.λπ.). Με την κατάργησή του, μια τετραμελής λαϊκή οικογένεια φορτώθηκε ένα ακόμη δυσβάστακτο βάρος, που υπολογίζεται ετησίως περίπου στα 800 ευρώ, σε δαπάνες απαραίτητες για την επιβίωσή της.

Καλούμε τους εργαζόμενους με την πάλη τους να διεκδικήσουν την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στα βιβλία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του τηλεφώνου, την κατάργηση όλων των φορομπηχτικών χαρατσιών αλλά και την προστασία όλων όσοι απειλούνται με κατάσχεση".