Γνώμες

Τα θαύματα του Χριστού: Συνέβησαν (και συμβαίνουν) πραγματικά?

Γνώμες 29/06/2020 17:28
Τα θαύματα του Χριστού: Συνέβησαν (και συμβαίνουν) πραγματικά?

Παράλληλα με τη μοναδική διδασκαλία Του ο Χριστός έκανε (και κάνει) πολλά θαύματα. Τα θαύματά Του αποδείκνυαν (και αποδεικνύουν) την αλήθεια των λόγων Του. Τι είναι θαύμα; Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, διαφορετικό από τη γνωστή λειτουργία της φύσεως. Αναστολές φυσικών νόμων έχουμε όμως και μέσα από τη φύση: Τα φυτά αναστέλλουν το νόμο της βαρύτητας διότι φυτρώνουν προς τα πάνω, τα πουλιά πετούν, τα αεροπλάνα και οι πύραυλοι υπερνικούν την βαρύτητα. Ο άνθρωπος ακόμη αναστέλλει τους νόμους της βαρύτητας: με το χέρι σταματά μια πέτρα που πέφτει, με το αεροπλάνο υψώνεται, με μαγνήτη περιορίζει την κίνηση του εκκρεμούς ρολογιού. Ο Χριστός με τα θαύματά του ανέστελλε τους φυσικούς νόμους, που Εκείνος και πάλι είχε δημιουργήσει ως Θεάνθρωπος. Ο Θεός χρησιμοποιεί τους φυσικούς νόμους ή τους προεκτείνει ή παρουσιάζει λειτουργίες άλλης τάξεως και δυνάμεως στην φύση. Αν δεχθείς απειροτέλειο και παντοδύναμο Θεό, τότε δέχεσαι και την επέμβασή του μέσα στην φύση και την ιστορία. Ο με βραβείο Νόμπελ αυστριακός φυσικός Βίκτορ Ές, σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο παντοδύναμος Θεός δεν μπορεί όποτε θέλει να αναστείλει τους νόμους που εκείνος θέσπισε».  

- Όσοι την εποχή Του εναντιώθηκαν στον Ιησού, διέδιδαν (αναφέρεται στο Ταλμούδ και στα Ευαγγέλια) ότι οφείλονταν τα θαύματά του στη δύναμη του διαβόλου. Ο Χριστός απαντά ότι τότε θα είχε φτάσει το τέλος των δαιμόνων, αν άλλοι δαίμονες αρρωσταίνουν τους ανθρώπους και άλλοι τους θεραπεύουν, όταν δηλαδή μάχονται μεταξύ τους. Ορισμένοι σύγχρονοι αρνητές του Χριστού αναφέρουν αβάσιμα ότι πήγε στη Ινδία και στο Θιβέτ και εκεί έμαθε αποκρυφισμό και μαγείες. Στη σύγχρονη εποχή επίσης θεωρούν κάποιοι ότι τα θαύματα του Χριστού ήταν και είναι αποτελέσματα υποβολής και υπνωτισμού, ψευδαίσθηση των μαθητών Του. Όμως: α) Ο Χριστός δεν είχε φύγει παρά μόνο βρέφος από την Παλαιστίνη και για λίγους μήνες, β) Στην Παλαιστίνη η μαγεία απαγορευόταν αυστηρά, γ) Τα θαύματά του τα έκανε δημοσίως μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους (π.χ. θαύμα του πολλαπλασιασμού των 5 άρτων) και στο φως της ημέρας, δ) Οι συνάνθρωποί του απορούσαν πώς αυτός που δεν πήγε πουθενά να σπουδάσει (όπως έλεγαν οι ίδιοι) ήξερε τόσα γράμματα,  ε) Η υποβολή και ο υπνωτισμός ενεργούν περιορισμένα και μόνο σε νευρικές και όχι οργανικές παθήσεις και μετά από επανειλημμένες συνεδρίες, ενώ πολλοί υποτροπιάζουν, στ) Αν γνώριζε ο ίδιος διαφορετικούς πρακτικούς τρόπους θεραπείας θα τους ανακοίνωνε στους ανθρώπους της εποχής του, αφού άλλωστε έδωσε το αίμα Του γι’ αυτούς, ζ) Ανάσταινε νεκρούς, σήκωνε παραλύτους, γιάτρευε τυφλούς από τη γέννησή τους, ηρεμούσε φουρτουνιασμένες θάλασσες κ.λπ., τα οποία δεν έχουν γίνει από κανέναν άλλο, ούτε θα γίνουν ποτέ. Ακόμη, ο Χριστός είχε πει πριν την Ανάστασή Του: «Γκρεμίστε τον ναό αυτόν (το σώμα του) και σε τρεις ημέρες θα τον ξανακτίσω» (εννοούσε την ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΓΕΡΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ».

- Κανείς δεν θυσιάζεται για ένα ψέμα, ενώ ο απόστολος Παύλος αν και διώκτης  των χριστιανών μεταστράφηκε αφού τον είδε αναστημένο μέρα μεσημέρι, αλλά και οι Απόστολοι έδωσαν την ζωή τους γι’ αυτόν. Οι Απόστολοι μάλιστα απευθύνονταν σε αυτόπτες μάρτυρες της ζωής του Κυρίου, που είχαν δει με τα ίδια τους τα μάτια το πλήθος των θαυμάτων που είχε κάνει. Οι ιστορικοί της εποχής αναφέρονταν επίσης στα θαύματα του Χριστού, όπως ο Ιώσηπος, το Ταλμούδ (βιβλίο των Ιουδαίων), ο Κέλσος και οι «Πράξεις του Ποντίου Πιλάτου» (το βιβλίο αναφέρει ο Ιουστίνος ο μάρτυς).

- Ο Χριστός μιλούσε συνεχώς για τον Θεό και έλεγε ότι ήταν απεσταλμένος του Πατέρα Του. Αν είχε διαφορετικό τρόπο πραγματοποιήσεως θαυμάτων (π.χ. αποκρυφισμό) και ψευδώς τα απέδιδε στο Θεό, τότε θα ήταν ψυχοπαθολογική προσωπικότητα ή απατεώνας. Ήταν όμως τελείως άγιος στη ζωή του και το κήρυγμά του μοναδικό πάνω στη γη. Μάλιστα συγχώρησε τους σταυρωτές του πάνω από το Σταυρό, λέγοντας ότι δεν ξέρουν τι κάνουν. Όλα αυτά μας δείχνουν πως ήταν αληθής και τα θαύματα τα τελούσε με τη θεϊκή του δύναμη. Ακόμη, δεν χρησιμοποιούσε μαγικά λόγια, φάρμακα, δεισιδαιμονίες, όνειρα, την αλαζονεία των θεραπευτών, μυθικές διηγήσεις της εποχής όπως οι μάγοι, αλλά  θεράπευε μόνο με τον παντοδύναμο λόγο του.

- Το υπερφυσικό δεν είναι απάτη. Απόδειξη είναι οι αναστενάρηδες, οι οποίοι δεν καίγονται όταν πατούν και χορεύουν σε κάρβουνα θερμοκρασίας μεγαλύτερης των 800οC. Η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο. Μιλούν για άγνωστες βιοχημικές αιτίες. Να γίνονται αυτά με σωστή αυτοσυγκέντρωση και με χρήση των μη ενεργοποιημένων δυνάμεων του εγκεφάλου; Στο περιοδικό Discovery (τεύχος 2 του 2005), χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος μύθος στην  ιστορία της νευροεπιστήμης η υπόθεση ότι ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί μόνο το 10% της δυνάμεώς του και ότι «θαύματα» πετυχαίνουν εκείνοι που χρησιμοποιούν μεγαλύτερα εγκεφαλικά ποσοστά.  Θαύματα βέβαια επιτελεί και ο διάβολος μέσω αληθινών μέντιουμ και αποκρυφιστών, για να παραπλανήσει όσους έχουν άγνοια ή βρίσκονται σε πνευματική αποδιοργάνωση.

- Ο ψυχολόγος Αντώνιος Πισσάνος, αναφερόμενος στην έγερση του Λαζάρου, γράφει ότι μόνο έξι ώρες μπορεί να μείνει κάποιος το πολύ υπνωτισμένος, ενώ ο Λάζαρος αναστήθηκε από το Χριστό μετά από 4 ημέρες, και ότι όλοι, συνεχίζει, αν υπήρχε τρόπος, θα ανασταίναμε τους συγγενείς μας.

Μπορούσαν οι Απόστολοι να είχαν επινοήσει τέτοιες θαυματουργικές ιστορίες, τη στιγμή που απευθύνονταν σε Ιουδαίους, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΕΣ όλων τών στην Ιερουσαλήμ διαδραματιζόμενων γεγονότων σχετικά με τον Ιησού; Δεν θα είχαν οι συμπατριώτες τους αλλά και οι θρησκευτικές Αρχές σταματήσει εξαρχής κιόλας το κήρυγμα των Αποστόλων, παρουσιάζοντας αποδείξεις περί των πραγματικά γεγενημένων; Μπορείς να ορθώσεις ανάστημα σε ακροατήριο που σε θεωρεί ανόητο; Λέγοντας οι Απόστολοι επίπλαστες διηγήσεις θα είχε διαδοθεί το μήνυμα του Χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις χρονικές περιόδους;  Να ήσαν τόσο ανόητοι οι ακροατές και οι δια των ιδίων οφθαλμών παρακολουθούντες συνάνθρωποί τους τα θαυμαστά σημεία τους ώστε να πείθονται χωρίς να χρησιμοποιήσουν καμία κριτική τους ικανότητα; Δεν πρέπει να μας διαφύγει μάλιστα το γεγονός ότι ο Ιουδαϊσμός και στη συνέχεια ο Χριστιανισμός άνοιξαν το δρόμο προς επιστημονική και τεχνολογική έρευνα στην φύση, αφού προχώρησαν στην απομάγευση των φυσικών φαινομένων και ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΥΛΗ, δεδομένου ότι και τα φυσικά φαινόμενα και τα υλικά στοιχεία εθεωρούντο θεότητες και γι’ αυτό απαγορευόταν η έρευνα (σε άστρα, πλανήτες, δύναμη της αναπαραγωγής κ.α.).

Το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο λέγεται και «βιβλίο των θαυμάτων». Αν φύγουν τα θαύματα από τα Ευαγγέλια αποδυναμώνεται ουσιαστικά το ευαγγελικό κείμενο, ερμηνευτική τακτική που ακόμη και ο ορθολογισμός έχει πλέον απορρίψει. Οι άκτιστες ενέργειες όμως του Θεού (τα θαύματα ή «σημεία» του Θεού) εισχωρούν στον κόσμο και θεραπεύουν και λυτρώνουν όσους με πίστη το ζητούν. 

Θεωρούμε ακόμη επιβεβλημένο να υπενθυμίσουμε τα λόγια του Χριστού: «Σας βεβαιώνω πως ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Σ’ ΕΜΕΝΑ, θα κάνει κι εκείνος τα ίδια έργα που κάνω εγώ και μάλιστα ακόμη μεγαλύτερα απ’ αυτά»…… Κι ό,τι ζητήσετε ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ, θα το κάνω, ώστε η δόξα του Πατέρα ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΥΙΟΥ. Αν ζητήσετε κάτι ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ, εγώ θα το πραγματοποιήσω» (Ιω. 14, 12-14). Τα λόγια αυτά του Χριστού θεολογικά αποδεικνύουν ότι τα πραγματικά θαύματα γίνονται μόνο μέσω του Υιού, ενώ υπάρχουν και άλλα θαύματα, των πονηρών δηλαδή πνευμάτων, που όπως προείπαμεείναι εκ του κάτω κόσμου, με σκοπό την παραπλάνηση και σύγχυση πολλών ανθρώπων.

 

Φώτο: από pixabay