Επικαιρότητα

Πρόταση για διεύρυνση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και σε άλλους τομείς

Πολιτική 04/06/2020 19:16
Πρόταση για διεύρυνση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και σε άλλους τομείς

Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιουνίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, παρουσία της Γενικής Γραμματέα Αιγαίου, Χριστιάννας Καλογήρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Βουλευτής Κυκλάδων, κατέθεσε προς τον Υπουργό υπόμνημα με εμπεριστατωμένες προτάσεις, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο την περαιτέρω διεύρυνση του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τους κατοίκους των νησιών σε διάφορους τομείς, ως ελάχιστη αναγνώριση για την άνιση καθημερινότητα που βιώνουν σε σχέση με τους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και ως μέτρο τόνωσης της νησιωτικής οικονομίας που έχει πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό.

Ειδικότερα, ο κ. Φόρτωμας πρότεινε την επέκταση των μέτρων στήριξης στους παρακάτω τομείς:

Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στους αγροτικούς συνεταιρισμούς των νησιών, οι οποίοι σε αντίθεση με τους αντίστοιχους της υπόλοιπης Ελλάδας, επωμίζονται μεγάλο και δυσβάσταχτο κόστος μεταφοράς προϊόντων και προσώπων.

Άρση των περιορισμών που θέτει ο ευρωπαϊκός κανονισμός De minimis, ώστε να λαμβάνουν υψηλότερες χρηματοδοτήσεις οι νησιωτικές επιχειρήσεις.

Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τους φοιτητές από τα νησιά, ώστε να παρέχεται εφάπαξ η δωρεάν μετακίνηση μετεγκατάστασης στους πρωτοετείς και να προβλέπονται ετήσιες εκπτώσεις 50% σε ακτοπλοϊκούς και αεροπορικούς ναύλους προς όλους τους νησιώτες σπουδαστές.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Πλακιωτάκη, ο Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ότι η υιοθέτηση των προτεινόμενων μέτρων θα διευκολύνει σημαντικά τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Σημείωσε επίσης, ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να διατηρήσει ως μέλημά της την επίρρωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας των νησιών.

«Προτάσεις για τον καθοριστικό ρόλο του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην καθημερινότητα των κατοίκων της Νησιωτικής Ελλάδας»

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια σειρά προτάσεων που αφορούν στην περαιτέρω διεύρυνση των μέτρων του Μεταφορικού Ισοδύναμου, τόσο σε επίπεδο πληθυσμού, όσο και σε επίπεδο τομέων πολιτικής εφαρμογής.

Το μεταφορικό ισοδύναμο, αποτελεί για τους κατοίκους των νησιών μας, μια ελάχιστη αναγνώριση για την άνιση καθημερινότητα που βιώνουν σε σχέση με τους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι νησιώτες επιλέγοντας να διαμένουν στους τόπους τους, αυτόματα επιλέγουν έναν τρόπο ζωής που καθορίζεται από αυτή τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα και συνακόλουθα επωμίζονται δυσκολίες, πολλές φορές

δυσβάστακτες, όπως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, ένεκα του αποκλεισμού τους, πολλές φορές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η Κυβέρνησή μας, έχοντας επίγνωση των προβλημάτων που απορρέουν από τη φύση της «νησιωτικότητας» κι αναγνωρίζοντας τον επικουρικό της ρόλο, στοχεύει όπως αποδεδειγμένα έχει πράξει μέχρι σήμερα στη λήψη μέτρων που θα μετριάσουν τις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών αλλά ταυτόχρονα θα ανακουφίσουν και θα καταστήσουν την κατά τόπους διαβίωση τους αξιοπρεπή και ισότιμη με των υπολοίπων κατοίκων της χώρας μας.

Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε, να σας παραθέσω μερικές προτάσεις, η υιοθέτηση κι η συμπερίληψη των οποίων, θα μπορούσαν πραγματικά να διευκολύνουν σημαντικά τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών και να συμβάλουν καθοριστικά τόσο στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών όσο και στην ανάπτυξη της οικονομίας τους που έχει πληγεί λόγω της πανδημίας.

Η πρώτη αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που σε αντίθεση με τους αντίστοιχους της ηπειρωτικής Ελλάδας, επωμίζονται ένα μεγάλο και δυσβάσταχτο κόστος μεταφοράς προϊόντων και προσώπων. Στην προκειμένη περίπτωση, οι συνεταιρισμοί των νησιών μας, αναμένουν να ενταχθούν στο μεταφορικό ισοδύναμο για να αποκτήσουν ισότιμη υπόσταση, κάτι όμως που προϋποθέτει να διαθέτουν ΓΕΜΗ. Είναι λοιπόν αναγκαίο να ενισχυθούν εξίσου κι ο πρωτογενής τομέας των νησιών και το πρόγραμμα του μεταφορικού ισοδύναμου ούτως ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στον κανονισμό De Μinimis1407/2013, ο οποίος ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ. Ένα ανώτατο όριο 100.000 ευρώ εφαρμόζεται ειδικά για τον τομέα των οδικών μεταφορών. Ο κανονισμός αυτός καθορίζει και το ύψος του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έδρα τα νησιά κι αντικείμενο το εμπόριο, τον τουρισμό και τη μεταποίηση. Η πρότασή μου αφορά στην εξαίρεση της υπαγωγής του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στην τήρηση του κανονισμού DeMinimis.

Η τρίτη πρότασή μου αφορά στη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τους πρωτοετείς φοιτητές από τα νησιά. Πιο συγκεκριμένα, να παρέχεται η εφάπαξ δωρεάν μετακίνηση μετεγκατάστασης των νεοεισαχθέντων φοιτητών και σπουδαστών και η σε μόνιμη βάση 50 % έκπτωση ναύλων ετήσια, συγκεκριμένων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ώστε να ελαφρυνθούν οι οικογένειές τους, που ως επί το πλείστο είναι άνθρωποι που καταγίνονται με τον τουρισμό, που έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό εξαιτίας της πανδημίας.

Τέλος, θα ήθελα να σας εισηγηθώ να ενταχθούν στο πλαίσιο του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, οι μετακινήσεις του υγειονομικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα να καταβάλλεται από μέρους των γιατρών που υπηρετούν στα ακριτικά νησιά και στα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, η ελάχιστη δυνατή συμμετοχή στα εισιτήρια .

Κύριε Υπουργέ,

Είμαι βέβαιος πως συμμερίζεστε την αγωνία μου καθώς αναγνωρίζετε ότι το μέλημα όλων μας και πρωτίστως το δικό σας, είναι η επίρρωση της κοινωνικής συνοχής κι η ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας των νησιών μας. Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι με πλοηγό τη σύνθεση απόψεων και τη σύγκλιση δυνάμεων θα επιτύχουμε το ποθούμενο που είναι η βιωσιμότητα των νησιών μας".