Επικαιρότητα

Παραδόθηκε στο νοσοκομείο Σύρου ο μοριακός αναλυτής ανίχνευσης κορωνοϊού

Υγεία 04/06/2020 13:17
Παραδόθηκε στο νοσοκομείο Σύρου ο μοριακός αναλυτής ανίχνευσης κορωνοϊού

Παραδόθηκε σήμερα στο νοσοκομείο Σύρου ένας μοριακός αναλυτής, ο οποίος θα αποτελέσει το βασικό "όπλο" ανίχνευσης του κορωναϊού στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού.

Ο συγκεκριμένος μοριακός αναλυτικής παραδόθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία εξόπλισε με τα ίδια μηχανήματα τα νοσοκομείο Νάξου και Σαντορίνης.

 

Το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας στη Σύρο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, του Διευθυντή των Διοικητικών Υπηρεσιών του νοσοκομείου, Νίκου Τρίτζαλη και εκπροσώπων του νοσοκομείου Σύρου, έγινε από τον Βασίλη Παπαλεωνιδόπουλο, Acoount Manager του τομέα Μοριακής Διάγνωσης και Έρευνας της εταιρίας "SafeBlood BioAnalytica", η πρώτη παρουσίαση του μοριακού αναλυτή.

Να σημειωθεί ότι την παρουσίαση παρακολούθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης ιατρικό προσωπικό από τα νοσοκομεία Νάξου και Σαντορίνης.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, σημείωσε ότι "η Περιφέρεια εκπληρώνει το καθήκον της. Προσπαθούμε από την πρώτη ημέρα της εμφάνισης του Cocid-19 να είμαστε κοντά στους πολίτες των νησιών, ώστε να εμπεδώσουν το αίσθημα της ασφάλειας. Λυπάμαι ειλικρινά που ζούμε όλοι αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει ανατρέψει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα και εύχομαι και ελπίζω τα μηχανήματα των μοριακών αναλυτών να είναι αχρείαστα. Οι επισκέπτες των νησιών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρουν νησιά που έχουν εξοπλιστεί ικανοποιητικά και η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο τομέας της υγείας στις Κυκλάδες, δε θυμίζει με τίποτα την κατάσταση που επικρατούσε πριν από μερικούς μήνες. Από τον Μάρτιο έως και σήμερα έγιναν πολλά βήματα στον εξοπλισμό των υγειονομικών μονάδων. Έχουμε εγκαταστήσει Isolation Box στα Κέντρα Υγείας, έχουμε παραδώσει αναπνευστήρες, καθώς και με ειδικούς αναπνευστήρες για τη μεταφορά των ασθενών, μηχανήματα που θωρακίζουν την υγεία όλων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει επιδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε περιστατικό και εύχομαι μία καλή καλοκαιρινή περίοδο σε όλους, γιατί το έχουμε ανάγκη".

Για μία σημαντική ημέρα για το νοσοκομείο της Σύρου, έκανε λόγο ο Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών του νοσοκομείου, Νίκος Τρίτζαλης, ο οποίος απεύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία όπως είπε, εμπράκτως δείχνει την βοήθειά της προς τη δημόσια υγεία.

"Με αυτό το μηχάνημα που σήμερα παραλαμβάνουμε θα γίνει η εξέταση για τον κορωνοϊό και στη Σύρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους επιστήμονες, όσο και για τους πολίτες που είχαν την αγωνία 24 με 48 ώρες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Παράλληλα η Περιφέρεια έχει βοηθήσει το νοσοκομείο και την προμήθεια εξοπλισμού που είναι απαραίτητος και βλέπουμε ότι η υγειονομική μονάδα του νησιού συνέχεια να αναβαθμίζεται και αυτό είναι καλό για όλους τους Κυκλαδίτες, αλλά κυρίως για τους Συριανούς που πρέπει να το εκτιμήσουν και να το στηρίξουν, όπως το έπραξαν με τις δωρεές τους.

Βλέπουμε ότι το νοσοκομείο συνεχώς αναβαθμίζεται και προσπαθούμε ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν", σημείωσε ο κ. Τρίτζαλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο μοριακός αναλυτής σήμερα θα τεθεί σε λειτουργία εξετάζοντας κάποια δείγματα ύποπτων κρουσμάτων και θα υπάρχουν και οι πρώτες αξιολογήσεις.

Ο κ. Τρίτζαλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη ροή εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων στη Σύρου, σημείωσε ότι "υπάρχουν σποραδικά κάποια φαινόμενα τα οποία χαρακτηρίζονται ύποπτα και πρέπει να ακολουθεί η σχετική διαδικασία. Μέχρι σήμερα τα δείγματα πήγαιναν στο ΠΑΣΤΕΡ, τώρα θα γίνονται στο νοσοκομείο μας. Θα ζητήσουμε και ένα στάδιο προσαρμογής για να φτιαχτεί ο χώρος και το επιστημονικό προσωπικό να εξοικιωθεί με το σχετικό μηχάνημα".