Επικαιρότητα

Χτύπημα κάτω από τη μέση στην τοπική μας αγορά το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι παράνομες αγοροπωλησίες μέσω facebook

Επιχειρηματικότητα 04/06/2020 11:23
Χτύπημα κάτω από τη μέση στην τοπική μας αγορά το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι παράνομες αγοροπωλησίες μέσω facebook

Για τα «απόνερα» που άφησε η δύσκολη περίοδος του Covid-19 με το κλείσιμο των επιχειρήσεων μίλησε στο syrostoday.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Ο κ. Αλεξανδρίδης επισήμανε ότι το κλείσιμο των καταστημάτων για δύο μήνες λόγω της πανδημίας, δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα στους επιχειρηματίες, αλλά και στους εργαζόμενους, δημιουργώντας παράλληλα μία κατακόρυφη αύξηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και στην εμφάνιση διάφορων σελίδων μέσα από το facebook σε τοπικό επίπεδο, κάτι το οποίο, όπως τόνισε έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε ότι το καταναλωτικό κοινό του νησιού επιβάλλεται να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα, δηλώνοντας ότι η δημιουργία σελίδων αγοροπωλησιών μέσω facebook που δημιουργήθηκαν σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να ελεγχθούν.

Οι αγορές μέσω internet εκτοξεύθηκαν

Στους δύο μήνες που είχε σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί – εκτός από τα καταστήματα τροφοδοσίας – οι επιχειρήσεις της Σύρου βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη. «Η αγορά της Ερμούπολης που έμεινε ανοιχτή και μιλάω για τα καταστήματα τροφοδοσίας, έδωσε μεγάλη μάχη ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει, καθώς οι πολίτες λόγω της απαγόρευσης δεν κυκλοφορούσαν. H κίνηση που έκαναν με το delivery κράτησε κάπως τις επιχειρήσεις, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραπωλησιών έγινε από τις επώνυμες αλυσίδες που λειτουργούν στο νησί και ξέρουμε όλοι αυτό τι σημαίνει», σημείωσε ο κ. Αλεξανδρίδης, σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατούσε τους δύο σκληρούς μήνες της καραντίνας.

Όμως εκτός από την οικονομική αιμορραγία του επιχειρηματικού κόσμου που επέφερε το lockdown, η πανδημία έφερε στο προσκήνιο και ένα άλλο μεγάλο θέμα, αυτό της εκτόξευσης των αγορών μέσω του διαδικτύου.

«Οι καταναλωτές της Σύρου, εκτός από τις αγορές τροφίμων, για τις υπόλοιπες ανάγκες του στράφηκαν στο διαδίκτυο. Οι μεταφορές προϊόντων με τα κούριερ εκτοξεύθηκαν. Πολύ τζίρο σε χρήμα και πολλές παλέτες σε εμπόρευμα. Σίγουρα ο κόσμος είχε ανάγκη να κάνει κάποιες αγορές που δεν μπορούσε να τις κάνει στο νησί λόγω του ότι οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές. Πιστεύω όμως ότι τώρα που οι τοπικές επιχειρήσεις επαναλειτουργούν, οι καταναλωτές πρέπει να επανεξετάσουν το θέμα και να στηρίξουν την αγορά της Σύρου, διότι τα χρήματα στο νησί κάνουν έναν κύκλο.

Πέρα από το προσωπικό που απασχολείται στις επιχειρήσεις, υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως και ο κύκλος εργασιών που θα γίνει στο νησί με επενδύσεις κλπ. Τα καταστήματα που βάλλονται από το διαδικτυακό εμπόριο, είναι κυρίως αυτά που διαθέτουν ρουχισμό και υποδήματα. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, καθώς θα συρρικνωθεί το τοπικό εμπόρευμα. Περιορίζοντας την τοπική αγορά το χάσμα θα αυξηθεί κυρίως μεταξύ τιμών και ποικιλίας εμπορευμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Εμπορικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει μία μεγάλη καμπάνια μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ, προκειμένου να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό του νησιού.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι ανενημέρωτος. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αγοράς από το διαδίκτυο, θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας. Πόσο θα αντέξει ο τοπικός επιχειρηματίας, όταν κάνουμε όλες τις αγορές μας από το internet; Αν ενισχύσουμε την τοπική αγορά τότε σίγουρα θα πέσουν και οι τιμές των εμπορευμάτων, θα υπάρξει και μεγαλύτερη ποικιλία, αλλά και θα υπάρξει αύξηση προσλήψεων. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλά προγράμματα επιχειρηματικότητας μέσω ΟΑΕΔ, αλλά οι επαγγελματίες δεν απορροφούν προσωπικό, λόγω του ότι η κίνηση είναι περιορισμένη.

Ο Εμπορικός Σύλλογος έκανε μία έρευνα το δίμηνο που διήρκεσε το κλείσιμο των επιχειρήσεων και διαπίστωσε ότι ο όγκος των αγορών μέσω διαδικτύου ήταν τεράστιος. Δικαίωμα του κόσμου είναι να κάνει τις αγορές του από όπου εκείνος επιθυμεί, όμως εμείς προτρέπουμε τους καταναλωτές να βγουν στις τοπικές επιχειρήσεις, να κάνουν έρευνα τιμών και ποιότητας. Όμως είναι πολύ σημαντικό να βάλουν στο μυαλό τους και το θέμα της εντοπιότητας. Πρέπει να στηρίξουμε το νησί μας και την τοπική επιχειρηματικότητα. Ένας Συριανός επιχειρηματίας τα έσοδά του θα τα αφήσει στο νησί, στηρίζοντας την οικονομία του νησιού», υπογράμμισε ο κ. Αλεξανδρίδης.

«Επίσης, θα ήθελα να πω ότι παράλληλα έχουμε κάνει και άλλες κινήσεις προκειμένου να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία. Συγκεκριμένα, ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Σαββίδη, Γενικό Διευθυντή του Νεωρίου, από τον οποίο πήραμε τη διαβεβαίωση ότι με εντολή του κ. Ξενοκώστα το ναυπηγείο θα ενισχύσει την τοπική αγορά μέσω των αγορών που θα κάνει για προμήθειες που χρειάζεται. Παράλληλα του θέσαμε και το θέμα της απασχόλησης Συριανών εργαζομένων, κάτι για το οποίο πήραμε και σε αυτό θετικές διαβεβαιώσεις. Επιπλέον μιλήσαμε και για τα περιβαλλοντικά θέματα, για τα οποία πήραμε μας δόθηκε η απάντηση ότι θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις και σε αυτόν τον τομέα, διότι πρέπει να καταλάβουμε ότι εκτός από την απασχόληση πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στο περιβάλλον. Οι φορείς του τόπου πρέπει να είναι σε συνεργασία με το Νεώριο, διότι μέσα από τον διάλογο θα υπάρξουν αποτελέσματα».

«Θα πρέπει να ελέγχονται οι σελίδες που λειτουργούν μέσω facebook”

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κλήθηκε να τοποθετηθεί και στο θέμα που παρατηρείται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα και δεν είναι άλλο από τη δημιουργία σελίδων μέσα από το facebook, μέσω των οποίων πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες επώνυμων και μη προϊόντων, αλλά και καταχώρηση αγγελιών κάθε είδους.

«Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο παρατηρούμε ότι έχει μία αυξανόμενη δυναμική. Με ενημερώνουν για διάφορες σελίδες παράνομες που βγαίνουν στο διαδίκτυο (facebook) με αγγελίες και πώληση προϊόντων. Αυτό είναι καθαρά παραεμπόριο. Ως Εμπορικός Σύλλογος επικοινωνήσαμε με συγκεκριμένα άτομα που είχαν αυτές τις σελίδες και την ίδια ημέρα διαπιστώσαμε ότι αποσύρθηκαν, τουλάχιστον οι αγγελίες πώλησης προϊόντων. Στο πλαίσιο της νομιμότητας θα πρέπει να κινηθούμε όλοι. Αν δούμε ότι κάποιοι συνεχίζουν την ίδια τακτική δημιουργώντας προβλήματα σε καταστήματα και επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους, πληρώνουν φόρους, ενοίκια κλπ, τότε θα πρέπει να ελεγχθούν.

Εγώ θα σας πω ότι και ο Εμπορικός Σύλλογος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, διότι όταν πέφτουν στην αντίληψή του τέτοια ζητήματα θα πρέπει να επεμβαίνει», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με τους εποπτευόμενους φορείς για την πάταξη του παραεμπορίου, το οποίο όπως επισήμανε στη Σύρο έχει κρατηθεί με πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και με την Αττική.

«Στη Σύρο το παραεμπόριο ουσιαστικά έχει σταματήσει, σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργεί σε άλλα νησιά, αλλά ακόμη και στον Πειραιά. Εδώ νησί το έχουμε καταπολεμήσει με την Αρωγή της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, αλλά και του Τμήματος Εμπορίου.

Τώρα για το ηλεκτρονικό παραεμπόριο, όταν εντοπίζεται θα πρέπει στο πλαίσιο της νομιμότητας να επικοινωνούμε με τις αρμόδιες αρχές, είτε με το Τμήμα Εμπορίου, προκειμένου να εξακριβώσουμε εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες όταν υπάρχει πώληση προϊόντων κλπ. Βεβαίως όλα αυτά είναι σημεία των καιρών και όταν δεν τα καταπολεμήσουμε από την αρχή θα υπάρξει πρόβλημα. Τα μάτια μας θα πρέπει να είναι ανοιχτά και να βρισκόμαστε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς. Πρέπει να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και αυτό το θέμα πρέπει να καταπολεμηθεί από τη ρίζα του. Δεν μπορεί ο καθ΄ ένας να φτιάχνει μία σελίδα και είτε να πουλά προϊόντα, είτε να βάζει κάθε είδους αγγελίες. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός και εγώ έχω ενημερώσει τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, όπου εντοπίζουν παραεμπόριο αμέσως να επεμβαίνουν».

Προς τη θετική κατεύθυνση τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

Εκτός όμως από το ηλεκτρονικό παραεμπόριο και την τεράστια αύξηση που παρατηρήθηκε και συνεχίζεται να παρατηρείται στις αγορές μέσω διαδικτύου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν προς τη θετική κατεύθυνση.

«Η οικονομική επιδότηση που δόθηκε στους πληγέντες, όπως η μείωση του ενοικίου 40%, αλλά και το άτοκο δάνειο προς τους επιχειρηματίες, είναι βοηθητικά σημεία για τον επιχειρηματικό κόσμο. Τα μέτρα αυτά είναι ενισχυτικά για να βοηθήσουν κάποιον επιχειρηματία να σταθεί όρθιο. Ένας επιχειρηματίας που είναι καταχρεωμένος, δεν έχει προσβάσεις για να πάρει δάνειο και δεν ξέρω σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση να μπορέσει να κρατηθεί. Τηρουμένων των αναλογιών, κάποια πράματα ήταν θετικά. Θα πρέπει όμως να δοθεί εκ μέρους της κυβέρνησης βάρος στο φορολογικό».

Βοηθητικές κινήσεις και από το Δήμο

Παράλληλα ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, τα οποία επίσης κινούνται σε σωστές κατευθύνσεις. «Βοηθητικές κινήσεις ακολουθώντας την κεντρική εξουσία. Βλέπω ότι υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους του Δήμου να εξαντλήσει τα περιθώρια ενίσχυσης των καταστημάτων. Εάν μπορεί να προχωρήσει με ποιο γενναίες παρεμβάσεις για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, οι κινήσεις αυτές θα είναι όχι μόνο βοηθητικές, αλλά και ενισχυτικές και θα μπορέσουν οι επιχειρηματίες να βγουν από αυτό το «τούνελ» που δημιουργήθηκε λόγω του κορωνοϊού. Δεν είναι περίοδος τώρα ο Δήμος να κάνει εισπράξεις, είναι περίοδος να κρατηθούμε όλοι. Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και το οικονομικό επιτελείο έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν και εμείς είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους».

Να παλέψουμε για την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Ο κ. Αλεξανδρίδης δηλώνει υπέρμαχος των προσπαθειών που γίνονται εκ νέου από τον Περιφερειάρχη, αλλά και το Επιμελητήριο για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει μία συντονισμένη κίνηση από όλους τους φορείς της νησιωτικής μας περιοχής, διότι όπως είπε, μόνο με συνολική πίεση όλων προς το κράτος μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. 

Τέλος, θέλει να είναι αισιόδοξος για την καλοκαιρινή περίοδο και ότι η Σύρος θα κερδίσει αυτό που της αναλογεί τουριστικά.