Επικαιρότητα

Απεβίωσε ο πρωτοστάτης της κατασκευής του δημοτικού σχολείου των Φρερ

Κοινωνία 31/07/2014 10:53
Απεβίωσε ο πρωτοστάτης της κατασκευής του δημοτικού σχολείου των Φρερ

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο αγαπητός σε όλους, Αδελφός Αντώνιος Ρούσσος - Frere Paul.

Ήταν ένας αγαπητός άνθρωπος, ο οποίος υπηρέτησε πιστά το καθήκον του και ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στην κατασκευή του νέου δημοτικού ιδιωτικού σχολείου των Φρερ. 

Ήταν πάντα χαμογελαστός και δίπλα στους μαθητές, συμβάλοντας στην εξέλιξη του δημοτικού σχολείου.

Η εξόδιος ακολουθία, θα τελεσθεί σήμερα στις 4.00 το απόγευμα στο Καθολικό Κοιμητήριο.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Αδελφός Αντώνιος Ρούσσος του Νικολάου, γεννήθηκε στο Φοίνικα Σύρου το 1926. Κατά τη φοίτησή του στο Δημοτικό, φοίτησε επί ένα χρόνο και στο Ιδιωτικό Σχολείο «Ο Άγιος Γεώργιος».Το 1939 αναχωρεί για τη Γαλλία και ακολουθεί τη Μοναχική ζωή στο Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών (Freres) και σπουδάζει στη Χώρα αυτή.

Επιστρέφει στην Ελλάδα και διορίζεται στην Κοινότητα των Φρερ της Σύρου. Φοιτά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Για 28 μήνες υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.Το 1953 παίρνει το πτυχίο του Δασκάλου και επανέρχεται στη Μονή της Σύρου ως Δάσκαλος στο Σχολείο των Φρερ. Το 1954 δίνει τους παντοτινούς όρκους του. Από το 1953 έως το 1988 διετέλεσε Διευθυντής του Σχολείου στη Σύρο. Υπηρέτησε και στο Κολλέγιο Δελασάλ-Θεσσαλονίκης. Από το 1995 και μετά συνεχίζει την αποστολή του στη Μονή και στο Σχολείο, στη Σύρο, θέτοντας τον εαυτό του και στη διακονία της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας.

Τα εγκαίνια του νέου Σχολείου των ΦΡΕΡ έγιναν το 1976. Πρώτος Διευθυντής του ήταν ο Αδελφός Αντώνιος Ρούσσος. Τεράστια η συμβολή του στη δημιουργία ενός τόσο σπουδαίου και σύγχρονου εκπαιδευτηρίου, το οποίο τιμά το Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών και την Κοινότητα των ΦΡΕΡ στη Σύρο, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός μάθησης, γνώσης και χριστιανικής αγωγής των παιδιών και ένα λαμπρό στολίδι του νησιού μας.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την εγκατάσταση και παραμονή, στις 4 Αυγούστου 1914, των Freres στη Σύρο και τη λειτουργία της Μονής και του Σχολείου τους. Σχεδόν στα εξήντα από αυτά ήταν ΠΑΡΩΝ ο Αδελφός, με τη σπουδαία ενεργό του δράση.

Ενοριακό Συμβούλιο Αγίου Σεβαστιανού

"Το Ενοριακό Συμβούλιο της Ενορίας Αγίου Σεβαστιανού,  μετά το άγγελμα του θανάτου του αγαπητού μοναχού Αδελφού Αντωνίου Ρούσσου (του Τάγματος των  Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων), εκτιμώντας την πολύτιμη προσφορά του, συνήλθε εκτάκτως σήμερα 31 Ιουλίου 2014 και αποφάσισε ομόφωνα τα κάτωθι:

 Να παραστεί σύσσωμο το Ενοριακό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία.
Να  τελέσει στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας μέσα στις επόμενες εβδομάδες Θεία Λειτουργία για την ανάπαυση της ψυχής του.
Να προσφερθεί στην μνήμη του το ποσό των 200 ευρώ στην Στέγη Ανηλίκων Σύρου, καθώς όλη του την ζωή την προσέφερε για την μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων.
Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο.

‘’ Ο Αδελφός Αντώνης για πολλά χρόνια και με ποικίλους τρόπους προσέφερε την υπηρεσία του με αφοσίωση και αγάπη στην Ενοριακή μας Κοινότητα, τόσο ως υπεύθυνος χορωδίας, ως υπεύθυνος νεολαίας, καθώς και ως εμψυχωτής των ακολουθιών στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας έως και πέρυσι.

Όλα αυτά τα χρόνια με την πιστότητα του και τον ζήλο του για τον αμπελώνα του Κυρίου, έσπειρε με το λόγο και το παράδειγμά του το Λόγο του Θεού στις καρδιές των ενοριτών μας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους αδελφούς της Μοναχικής του Κοινότητας και στους οικείους του παρακαλούμε τον Κύριο της ζωής να του ανοίξει τις πύλες και του παραδείσου και να του πει: «Εύγε και καλέ και πιστέ δούλε, είσελθε στην Βασιλεία των ουρανών».   

Αγαπητέ μας αδελφέ Αντώνη, σε ευχαριστούμε για ό, τι προσέφερες στην ενορία μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου.

Ο Εφημέριος

και τα μέλη

του ενοριακού συμβουλίου"