Επικαιρότητα

“ARTWALKS- Τεχνοπερπατήματα”, της Έλσας Χαραλάμπους

Πολιτισμός 30/07/2014 10:51
“ARTWALKS- Τεχνοπερπατήματα”, της Έλσας Χαραλάμπους

Η Έλσα Χαραλάμπους παρουσιάζει 25 έργα από τη μέχρι τώρα εικαστική της πορεία στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης με τίτλο “ARTWALKS- Τεχνοπερπατήματα”. Πρόκειται για μια έκφραση που  που συνδέει την τέχνη με την καθημερινότητα, καθώς διαμορφώνεται μια εναλλακτική αντίληψη του χώρου έκθεσης με σκοπό να αναπτύχθει μια τυχαία φιλική σχέση με τον θεατή, μακριά  από τις εξειδικευμένες αίθουσες τέχνης. Η τέχνη περπατά και βγαίνει στο δρόμο για να συναντήσει τον περιπατητή, τον κάτοικο της Ερμούπολης, τον επισκέπτη.

Από το παραδοσιακό μπακάλικο και το κρεοπωλείο στην αγορά, μέχρι πολυσύχναστα καταστήματα, μπάρ και εστιατόρια, το αίθριο του Δημαρχείο, καθώς και το Ινστιτούτο Κυβέλη, χώροι καθημερινής δραστηριότητας, αλλά και πραγματικά τοπόσημα της Ερμούπολης ορίζουν διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της πόλης και φιλοξενούν τα έργα.

Τα εν λόγω έργα, συνήθως μεγάλων διαστάσεων προκαλούν την παρατήρηση, κεντρίζουν το ενδιαφέρον και προβληματίζουν, καθώς δεν “αφομοιώνονται” από το περιβάλλον τους, αλλά συνδιαλέγονται δυναμικά με αυτό. Δεν παύουν όμως να αποτελούν εν τέλει αποκύημα του καλλιτέχνη και να ανήκουν στον κόσμο του, καθώς το περιεχόμενό τους δεν συνάδει με τις συμβατικές λειτουργίες του χώρου έκθεσής τους. ΄Ετσι, για παράδειγμα σε σούπερ μάρκετ πάνω από τα ράφια με τα τυριά φιλοξενούνται έργα από την ενότητα “Ερωτογραφίες”, οβάλ συνθέσεις μικτής τεχνικής, εμπνευσμένα από την ερωτική ζωή μιας περασμένης εποχής (1860), όπως μας μεταφέρθηκε από την ανδρική ματιά των φωτογράφων.

Το ARTWALKS περιλαμβάνει έργα από πέντε ενότητες: Moments, Nude, Ερωτογραφίες, Nature, Χρονοροές, καθώς και μια εγκατάσταση που έγινε κατά παραγγελία της δισέγγονης της μεγάλης ηθοποιού Κυβέλης για το ομώνυμο Ινστιτούτο, πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Την εγκατάσταση αυτή συνιστά μια ιλλουζιονιστική οροφή όπου στον ανοιχτό ουρανό ξεπροβάλλουν πουλιά τα οποία συμβολίζουν έργα σταθμούς λογοτεχνίας και ποίησης, όπως ο Γλάρος του Τσέχωφ και ο γλάρος Ιωνάθαν. Με εξαίρεση την ενότητα Nature, όπου αναπαριστώνται έντομα και λουλούδια, η θεματολογία των έργων είναι ανθρωποκεντρική, ενώ οι τεχνικές ποικίλλουν. Πρόκειται για ελαιογραφίες, κολλάζ, συνθέσεις από μικτές τεχνικές διαφορετικών ειδών (υλικά της πλαστικής, όπως κονίαμα και ψηφίδες μαρμάρου σε καμβά), αλλά και έργα όπου έχουν χρησιμοποιηθεί σύγχρονες ψηφιακές τεχνικές. Οι τελευταίες εντοπίζονται στην ενότητα Χρονοροές, την πιο πρόσφατη δουλειά της Ε.Χ. η οποία πραγματεύεται διαδρομές ανάμεσα στον πραγματικό και φανταστικό κόσμο.

Τα έργα του Artwalks απηχούν διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις, καθώς άλλοτε διέπονται από  εξπρεσιονιστικό πάθος και άλλοτε αποκτούν περισσότερο ποπ χαρακτήρα. Έτσι στην ενότητα Moments, μνημειακά πορτρέτα χαρακτηρίζονται από δυναμικές φόρμες, έντονα χρώματα και φαρδιές πινελιές. Εδώ οι μεγάλες διαστάσεις μεταμορφώνουν το πρόσωπο σε τοπίο προκαλλώντας έντονα συναισθήματα στον θεατή. Αντίθετα, στην ενότητα Nude, το χρώμα υποχωρεί, οι ελαιογραφίες γίνονται ασπρόμαυρες και οι συνθέσεις αποκτούν περισσότερο ονειρικό περιεχόμενο καθώς το σώμα ή τα σώματα μοιάζουν να αιωρούνται στο χώρο εκτός βαρύτητας, σαν όνειρα σκιάς.

Βιογραφικό

Η Έλσα Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Ερμου?πολη της Σύρου. Σπούδασε ζωγραφική και ψηφιδωτό στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Προτάθηκε δύο φορές για υποτροφία από τη σχολή και αποφοίτησε με Άριστα.

Η δουλειά της περιλαμβάνει ζωγραφική, ψηφιδωτό, κατασκευές, εγκαταστάσεις και Ψηφιακά μέσα, με έργα της να υπάρχουν στη συλλογή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Σύρο, στο Ινστιτούτο Κυβέλης στη Σύρο, αλλά και σε Γκαλερί και  δημόσια κτίρια  στην Ολλανδία, την Αγγλία και την Ισπανία.

Ασχολήθηκε με αποκατάσταση τοιχογραφιών και οροφογραφιών σε νεοκλασικά κτίρια της Ερμούπολης, ενώ από το 2002 διδάσκει στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προιόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

‘Εχει πραγματοποιήσει 15 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και  Ολλανδία. Έχει συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε διεθνείς διοργανώσεις σε Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Βρυξέλλες, Κίνα.

Δείτε εδώ το σχετικό video.