Γνώμες

Τσιμπήματα από θαλάσσιους οργανισμούς

Γνώμες 25/07/2014 19:35
Τσιμπήματα από θαλάσσιους οργανισμούς

Τα μπάνια στη θάλασσα αποτελούν μία από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες των παιδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συχνά όμως παιδιά και γονείς αναστατώνονται από κάποιο τσίμπημα οργανισμών που διαβιούν στη θάλασσα. Οι συχνότεροι από αυτούς τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι οι μέδουσες, οι αχινοί και τα δηλητηριώδη ψάρια.

Οι μέδουσες προκαλούν δερματικό εξάνθημα στο σημείο επαφής το οποίο συνήθως βρίσκεται στα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Η βλάβη αρχικά δεν είναι ενεργή, όμως μετά από επαφή με γλυκό νερό ή τρίψιμο απελευθερώνονται ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως η ισταμίνη. Επομένως μετά από τσίμπημα μέδουσας συνιστάται αποφυγή τριβής καθώς και χρήση γλυκού νερού. Αντίθετα συνιστάται η πλύση με ξύδι, σόδα (διττανθρακικό νάτριο) ή θαλασσινό νερό έτσι ώστε να εξουδετερωθεί η δραστικότητα του δηλητηρίου.

Σε περίπτωση επαφής με αχινό απαιτείται τοπικός καθαρισμός και αφαίρεση των αγκαθιών. Τέλος, υπάρχουν δηλητηριώδη ψάρια (πχ. σκορπιοί, δράκαινες) τα οποία τσιμπούν με τα αγκάθια τους και προκαλούν εντονότατα τοπικά συμπτώματα όπως ερύθημα, οίδημα και πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατό κάποια άτομα να εκδηλώσουν και γενικευμένα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, πονοκέφαλο και πυρετό που απαιτούν εκτίμηση από ιατρό.

Συμπερασματικά, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα γενικεύονται και απαιτείται άμεση ιατρική εκτίμηση. Να αναφερθεί ότι η απλή περιποίηση του δέρματος με χρήση τοπικών σκευασμάτων είναι συνήθως επαρκής ώστε να αντιμετωπιστούν τα περισσότερα τσιμπήματα και να συνεχιστεί το κλίμα χαλάρωσης και ξεκούρασης στην παραλία.