Επικαιρότητα

Κινδυνος για τα νησιά των «άγονων» γραμμών

Πολιτική 23/07/2014 10:32
Κινδυνος για τα νησιά των «άγονων» γραμμών

«Εγκληματική» για τα νησιά χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, την τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.

Ο κ. Συρμαλένιος, αναφέρει ότι με την τροπολογία αυτή, που αφορά τις λεγόμενες «άγονες» γραμμές, τα μικρά νησιά- και όχι μόνο - αλλά και μεγαλύτερα, όπως τα Κύθηρα και η Λήμνος, για 9 μήνες το χρόνο κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά «στον αέρα», ενώ οι ναυτικοί κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε τα δεδουλευμένα τους.

«Ο υπουργός δίνει το «πράσινο φως» για εναλλακτικές διαδρομές σε ορισμένες εταιρείες, οι οποίες είχαν ήδη δρομολογημένα πλοία σε αυτές τις γραμμές, επιτρέποντάς τους με μία μικρή παρέκκλιση να μπορούν για δύο ή τρεις μήνες να παίρνουν έναντι αντιτίμου ένα «κομμάτι» της διαδρομής και να πηγαίνουν και σε κάποια μικρά νησιά. Την ίδια στιγμή ο υπουργός επιτρέπει να λύονται αζημίως οι συμβάσεις των εταιρειών που είχαν συναφθεί το 2007, με σκοπό μετά από τριάντα μήνες να συναφθούν νέες συμβάσεις που αθροιστικά θα είχαν δωδεκαετή διάρκεια, με καλύτερα πλοία. Αυτές συνεπώς οι εταιρείες θα διαλύσουν τις συμβάσεις αζημίως, δεν θα εισπραχθεί από το Δημόσιο η εγγυητική επιστολή, ενώ άγνωστο είναι εάν οι ναυτικοί θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Οι όποιες πιστώσεις θα εξοικονομηθούν, θα δοθούν στις εναλλακτικές διαδρομές, που θα δώσουν μια σύντομη ανάσα στα νησιά και στον τουρισμό το καλοκαίρι. Καθώς, ο συνολικός προϋπολογισμός των επιδοτήσεων θα παραμείνει ίδιος, με προοπτική μείωσης λόγω των μνημονιακών μέτρων, τότε το 2015 και το 2016 δεν θα υπάρχουν πλοία για τους υπόλοιπους εννέα ή δέκα μήνες σε πάρα πολλά νησιά είτε μικρά, όπως η Ανάφη, είτε μεγαλύτερα, όπως τα Κήθυρα και η Λήμνος.  

Αυτό αποτελεί μία εγκληματική απόφαση, διότι τα νησιά δεν μπαίνουν σε «χειμερία νάρκη» το χειμώνα, ζουν δώδεκα μήνες το χρόνο.

Με βάση τα όσα προετοιμάζει το υπουργείο για τα νησιά μας, αναγκαίος σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι ο δημόσιος κοινωνικός φορέας ακτοπλοΐας, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πρόγραμμά του, ένας φορέας ο οποίος θα κατευθύνει, θα σχεδιάζει το δίκτυο των δρομολογίων και θα υλοποιεί σε πολλές περιπτώσεις και αυτές τις ακτοπλοϊκές γραμμές».