Γνώμες

Ανεμογεννήτριες: Αγγελοι ή διάβολοι;

Γνώμες 21/05/2020 10:15
Ανεμογεννήτριες: Αγγελοι ή διάβολοι;

Η αιολική ενέργεια είναι μία από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ιδανική για την καταπολέμηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι επίσης ένας σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια του ανθρώπου να μειώσει τις εκπομπές ρυπογόνων ουσιών και την απεξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα. Είναι ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και η απόδοσή της είναι υψηλή. Αλλά αν γνωρίζουμε ήδη τα πλεονεκτήματά της, η τεχνολογία της παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες.

Η αιολική ενέργεια είναι μεταβλητή.

Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια που ποικίλλει ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνες που έχουν οριζόντιο άξονα περιστροφής, και οι οποίες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν όλους τους ανέμους: σταματούν όταν δεν υπάρχει αρκετός ή υπερβολικός αέρας. Επομένως, η αιολική ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα μιας άλλης πηγής ενέργειας.

Μειονεκτήματα των ανεμογεννητριών:

-Τα αιολικά πάρκα είναι συνήθως αντιαισθητικά και δεν ενσωματώνονται στο τοπίο.

-Δημιουργούν παρεμβολές που μπορούν να επηρεάσουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ραδιόφωνο, τηλεόραση, τηλεπικοινωνίες).

-Προκαλούν δύο τύπους ηχορύπανσης. Ο πρώτος οφείλεται στο σφύριγμα που παράγεται κατά τη διέλευση του αέρα στις έλικες και ο δεύτερος από το τρίξιμο που δημιουργείται κατά την περιστροφή των διαφόρων μηχανικών στοιχείων. Προκειμένου να ελαφρυνθεί αυτός ο τύπος ενόχλησης, συνιστάται να εγκαθίσταται οι ανεμογεννήτριες σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων από τα σπίτια.

-Ανεμογεννήτριες και ενδεχόμενες συνέπειες για την υγεία.

Το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να ακούσει ήχους όταν η ηχητική πηγή κάνει λιγότερες από 20 ταλαντώσεις σε ένα δευτερόλεπτο. Πιο απλά, δεν ακούμε ήχους κάτω από 20 Hertz. Αυτοί οι ήχοι λέγονται ηπόηχοι.

Οι υπόηχοι που παράγονται από τις ανεμογεννήτριες βρίσκονται κάτω από 20 hertz. Άρα θεωρητικά βρίσκονται σε μη ακουστό επίπεδο για τον άνθρωπο. Ωστόσο, πολλοί είναι οι κάτοικοι που νοιώθουν ενοχλήσεις. Συμπτώματα όπως ζάλη, ημικρανίες, πίεση στα αυτιά, κατάθλιψη, άγχος, κόπωση, ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία γίνονται αισθητά όχι μόνο από τους ανθρώπους αλλά και απο τα ζώα. Έτσι, οι σκύλοι, άλογα, αγελάδες και άλλα ζώα αγχώνονται και επιδεικνύουν επιθετικότητα λόγω των ηπόηχων που εκπέμπονται από τις ανεμογεννήτριες.

-Οι λεπίδες των ανεμογεννητριών εγκυμονούν κινδύνους για τα πουλιά.

Τα πουλιά δεν διακρίνουν τα πτερύγια των ανεμογεννητριών όταν περιστρέφονται και συγκρούονται με αυτά. Συνεπώς, οι ανεμογεννήτριες δεν πρέπει να τοποθετούνται σε διαδρόμους μετανάστευσης πουλιών ή σε περιοχές όπου υπάρχουν είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.