Ανακοινώσεις

Κέντρα Υγείας Κυκλάδων: Άμεση ανάγκη στελέχωσής τους

Κυκλάδες 24/02/2020 09:46
Κέντρα Υγείας Κυκλάδων: Άμεση ανάγκη στελέχωσής τους

"Την Παρασκευή 21/2 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ συνάντηση του Νίκου Συρμαλένιου με τον υποδιοικητή κ. Αλεβίζο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και ο Δήμαρχος Μήλου Μ. Μικέλης καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Μήλου Γ. Μαρτάκης.

Καταρχήν συζητήθηκαν τα θέματα και τα αιτήματα που αφορούν το Κέντρο Υγείας Μήλου, ενώ στη συνέχεια από το Νίκο Συρμαλένιο τέθηκαν και αντίστοιχα θέματα των Κ.Υ. Πάρου και Άνδρου, καθώς και των Π.Π. Ιατρείων Σίφνου και Κέας.

Επειδή τα βασικά αιτήματα περιστράφηκαν γύρω από την άμεση αναγκαιότητα στελέχωσης με ιατρικό και λοιπό προσωπικό, από την πλευρά του κ. Αλεβίζου ειπώθηκε ότι επειδή λόγω της παλαιότερης θητείας στη 2η ΥΠΕ, είναι γνώστης των προβλημάτων που υπάρχουν στα νησιά, σχετικά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών, θα εισηγηθεί προς το Υπουργείο Υγείας, η διάθεση του 90% των προκηρυσσόμενων νέων θέσεων της συγκεκριμένης υγειονομικής περιφέρειας να διατίθεται για τις μονάδες των νησιών. Σε ότι αφορά την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, είπε ότι μόλις επικυρωθεί ο προϋπολογισμός της ΥΠΕ περί τα τέλη Μαρτίου, τότε θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε κατανομή τους στα νησιά. Σε ότι αφορά ειδικότερα την κάλυψη θέσεων παιδιάτρων, αίτημα που έρχεται από πληθώρα νησιών, προσωρινά η 2η ΥΠΕ προχωρά στην αποστολή παιδιάτρων περιοδικά και για λίγες μέρες στα νησιά, όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη ανάγκη. Τέλος μας ανέφερε ότι, κατά τη γνώμη του, η 2η ΥΠΕ θα έπρεπε μέσω των Κ.Υ. και των Π.Π.Ι. να αποκτήσει πλήρη γνώση του ιστορικού των ασθενών και των κρίσιμων προβλημάτων του κάθε νησιού, έτσι ώστε να οργανώνει προγραμματισμένες περιοδικές επισκέψεις ειδικευμένων γιατρών από τα μεγάλα νοσοκομεία, που θα παρακολουθούν και θα αντιμετωπίζουν κατά το δυνατόν τα προβλήματα. Επίσης παρότρυνε τους δημάρχους και όσους ενδιαφέρονται να αναζητήσουν διαθέσιμους ιατρούς για κάλυψη θέσεων στα νησιά.

Τώρα, σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα, σχετικά με τη Μήλο, μας διαβεβαίωσε ότι η απόσπαση του επιστημονικού διευθυντή Ηλία Αποστολόπουλου θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, ενώ για το δεύτερο γενικό γιατρό ή παθολόγο μας παρέπεμψε στα προαναφερθέντα. Σε σχέση με την παιδίατρο εξασφάλισε την κάθοδο μιας παιδιάτρου για τρεις μέρες. Επίσης τέθηκε και το θέμα της μεταφοράς οδοντιατρικού εξοπλισμού που δεν χρησιμοποιείται, από τη Μήλο στην Κίμωλο και την κάλυψη των σχετικών αναγκών περιοδικά από τους δύο οδοντιάτρους του Κ.Υ. Ο υποδιοικητής μας διαβεβαίωσε ότι αυτό θα προχωρήσει άμεσα.

Σε ότι αφορά την Πάρο διαβεβαίωσε για την ανανέωση της θητείας της επικουρικής γενικής ιατρού κ. Καψάλη, καθώς επίσης και την ανανέωση της θητείας του ορθοπεδικού κ. Χατζηαντωνίου. Επίσης σε ότι αφορά το αίτημα μετάταξης από το ΕΚΑΒ του ιατρού κ. Καταγή, μας ζήτησε ο ιατρός να επικοινωνήσει άμεσα με τον ίδιο τον υποδιοικητή. Τέλος μας ενημέρωσε ότι η διαδικασία πρόσληψης του ακτινολόγου θα ολοκληρωθεί σε 3-4 μήνες.

Για την Άνδρο, ο υποδιοικητής διαβεβαίωσε ότι θα παραταθεί η θητεία του οδοντιάτρου.

Σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες και τα προβλήματα των Π.Π. Ιατρείων Σίφνου και Κέας, προβλήματα που σχετίζονται με την άμεση πρόσληψη ενός γενικού ιατρού ή παθολόγου και ενός παιδίατρου αντίστοιχα, ο υποδιοικητής μας παρέπεμψε στις αναφορές που αναφέρθηκαν παραπάνω".