Επικαιρότητα

Ξεκινάει έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ για τα βαρέα μέταλλα στη Σύρο

Πολιτική 22/02/2020 13:49
Ξεκινάει έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ για τα βαρέα μέταλλα στη Σύρο

Σε έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ για ακραίες υπερβάσεις βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Σύρου δεσμεύτηκε να προχωρήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια συζήτησης που κατέθεσε το "ΜΕΡΑ 25" σχετικά με δημοσίευμα της "Καθημερινής", για υψηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων στο βυθό της θάλασσας.

Να σημειωθεί ότι τα δείγματα από το βυθό της θάλασσας είχε πάρει η οργάνωση Aegean Rebreath, τα οποία απέστειλε στα εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ, τα αποτελέσματα των οποίων είναι υψηλές, κάτι που θορύβησε τους φορείς της Σύρου και έφτασε έως τη Βουλή.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη Βουλή μεταξύ του Βουλευτή του "ΜΕΡΑ 25" Κρίτων Αρσένη και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου, Ο Υφυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα δείγματα είναι μία πραγματικότητα, αλλά θα πρέπει να γίνει μία συστηματική μελέτη από το βυθό της θάλασσας της Ερμούπολης, αλλά και από την επιφάνεια προκειμένου, όπως είπε -  προκειμένου "να εντοπίσουμε την προέλευση των βαρέων μετάλλων και τα ποσοστά".

Επίσης, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι θα ξεκινήσει η έρευνα σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία που βρέθηκαν από την έρευνα της Aegean Rebreath, αποτελούν μία ένδειξη, αλλά όχι και απόδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα.

Δείτε αναλυτικά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή