Επικαιρότητα

Κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων "Γεώργιος Σουρής"

Πολιτισμός 21/02/2020 11:55
Κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων "Γεώργιος Σουρής"

Κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων "Γεώργιος Σουρής" 2020.

Το Σαββατοκύριακο 29 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου ολοκληρώνεται η μεγάλη γιορτή της  της χαράς, του κεφιού και της δημιουργικής έκφρασης.

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου

Το Συριανό Καρναβάλι "Γεώργιος Σουρής" 2020 παρουσιάζει τα Ζεϊμπέκια στην Άνω Σύρο, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα έναρξης 19:00.

Τα Ζεϊμπέκια παρουσιάζουν έναν πολεμικό χορό μεταξύ μαυροφορεμένων ανδρών με θέμα την απαγωγή της νύφης (αρχιχανούμισσας) της γυναίκας του πρώτου καπετάνιου. Η παράδοση λέει ότι το έθιμο αυτό το έφεραν πρόσφυγες Έλληνες από την Μικρά Ασία και τελούνταν την τελευταία Κυριακή των αποκριών στη Σύρο. Ακολουθεί παρέλαση των Καρναβαλικών Ομάδων στα μεσαιωνικά σοκάκια της Άνω Σύρου.

Στην παρουσίαση η Μαριάννα Βακονδίου και ο Γιώργος Ρούσσος.

Κυριακή 1 Μαρτίου

Παρέλαση και Τελετή λήξης του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής»

- Ο Γεώργιος Σουρής σας υποδέχεται στο Συριανό Καρναβάλι για να σας μεταδώσει το κέφι μέσω της σάτιρας. Ο Συριανός σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης, πολύ δημοφιλής στο κοινό της εποχής του, χαρακτηριζόταν από την εξαιρετική ευκολία στην στιχουργία, την ιδιοφυΐα του στην εύρεση του κωμικού, το αδιάπτωτο κέφι και την καλοπροαίρετη σατιρική διάθεση.

Στον ρόλο του Σουρή, ο Γιώργος Μιχαλάκης θα τα ψάλλει εξ αμάξης στην παραλία της Ερμούπολης στις 16:00. Τα κείμενα έχει επιμεληθεί ο κ. Παναγιώτης Λίτσας.

- Στη συνέχεια οι καρναβαλικές ομάδες με τα άρματα και τις κατασκευές τους θα διασχίσουν το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης σε μία εντυπωσιακή παρέλαση χρωμάτων, φαντασίας έμπνευσης και δημιουργίας που θα μεταμορφώσει την Ερμούπολη.

Στην παρουσίαση: Μαριάννα Βακονδίου και Γιώργος Ρούσσος.

- Μετά την τελετή λήξης θα ακολουθήσει πάρτι στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη.

Σας περιμένουμε όλους στη μεγάλη γιορτή της χαράς, του κεφιού και της δημιουργικής έκφρασης!".