Επικαιρότητα

Το "Αθηνόραμα Travel" για το Συριανό Καρναβάλι

Πολιτισμός 21/02/2020 11:18
Το "Αθηνόραμα Travel" για το Συριανό Καρναβάλι

Μόλις τρεισήμισι ώρες απέχει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων από το λιμάνι του Πειραιά και μπορεί ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί να μη φαντάζει ως η προφανής επιλογή προορισμού για αποδράσεις του Φεβρουαρίου, όμως η Σύρος, με την αρχοντική αρχιτεκτονική, τη σαγηνευτική της φύση και την πλούσια εμπορική ιστορία, είναι ένα νησί γεμάτο ζωή και θέλγητρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ιδίως την περίοδο των Αποκριών, όταν το συριανό καρναβάλι τη μεταμορφώνει σε μια απέραντη γιορτή που ξεδιπλώνεται από την πανέμορφη Ερμούπολη και σκαρφαλώνει στην Άνω Σύρα, για να ξεδιπλωθεί στα υπέροχα χωριά των εξοχών της, μπλέκοντας με τρόπο ιδιαίτερο το παραδοσιακό με το μοντέρνο.

Όπως κάθε χρόνο, την έναρξη του Συριανού καρναβαλιού σήμανε το κυνήγι του κρυμμένου λουκουμιού, ένα παιχνίδι στο οποίο η δράση και η εξερεύνηση μπλέκονται με τα κωμικά στοιχεία και τις παραδόσεις του νησιού, προσφέροντας ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει γρίφους, μυστήρια κι ευφάνταστες δοκιμασίες οι οποίες αναστατώνουν το νησί και μεταφέρουν το αποκριάτικο πνεύμα σε κάθε άκρη του. Τούτη τη χρονιά δε η ένταση του κυνηγιού είχε μια έξτρα δόση γλύκας, αφού μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το συριανό λουκούμι, ακροκόρυφο της γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού, ενεγράφη στο εθνικό ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με σκοπό να ενταχτεί σύντομα και στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO.

«Είναι κάτι που έχει κάνει το νησί ιδιαίτερα περήφανο», επιβεβαίωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης Αλίκη Λεονταρίτη μιλώντας στο «αθηνόραμα» για την καρναβαλική μεταμόρφωση του νησιού. «Με επίκεντρο τη φαντασμαγορική Πλατεία Μιαούλη και την πρόσοψη του δημαρχείου, που ήδη έχει στολιστεί, ολόκληρη η Ερμούπολη “μασκαρεύεται” κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής περιόδου, κάνοντας τη βόλτα στα στενάκια της μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία», λέει αναφορικά με την έξυπνη πρωτοβουλία των καρναβαλικών ομάδων να προμηθεύουν τις επιχειρήσεις της Ερμούπολης με στολές των προηγούμενων διοργανώσεων, οι οποίες κοσμούν τις βιτρίνες και τους χώρους των μαγαζιών της πόλης.


Νέες δράσεις αλλά και συνέχεια της παράδοσης στο Συριανό καρναβάλι

«Φυσικά το καρναβάλι μας δεν περιορίζεται στην Ερμούπολη», συμπληρώνει. «Μια νέα δράση, για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι, είναι η επίσκεψη που έκαναν οι καρναβαλικές ομάδες στα γηροκομεία του νησιού. Επισκεφθήκαμε τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί, και με στολές και μουσικές φέραμε την αποκριάτικη ατμόσφαιρα στους γερόντους μας, θυμίζοντάς τους κάτι από τα παλιά». Τους δεσμούς με τα παλιά, βέβαια, κρατά ζωντανούς και η αναβίωση του σπασίματος των πήλινων στις 28/2. «Είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από το Κίνι και τον Γαλησσά», εξηγεί η κ. Λεονταρίτη, «και αποτελεί ένα συμβολικό σπάσιμο του “τσαμπουκά του Μάρτη”, για να μην κάνει κρύο».

Το αμέσως επόμενο βράδυ η Άνω Σύρα θα έχει και πάλι την τιμητική της, με τα Ζεϊμπέκια, ένα καρναβαλικό έθιμο βγαλμένο από τη βαθιά ιστορία της Άνω Σύρας, που μέσα από έναν πολεμικό χορό μεταξύ μαυροφορεμένων αντρών αναπαριστά την απαγωγή και την επαναφορά της αρχιχανούμισσας, γυναίκας του πρωτοκαπετάνιου του νησιού. Φερμένα στη Σύρο από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί, τα Ζεϊμπέκια γιορτάζονται πια κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, γεμίζοντας με μουσικές και χορούς τα ατμοσφαιρικά στενά της Άνω Σύρας, και ολοκληρώνονται πανηγυρικά στα καπηλειά και τα ρεμπετάδικα του οικισμού, με πληθωρικές μερίδες φασολάδας να αχνίζουν στα τραπέζια.

Παράλληλα οι φετινοί αποκριάτικοι εορτασμοί υποδέχονται και νέες πινελιές, όπως τα Συριανοϊδώματα της Τσικνοπέμπτης: μια σειρά από γαμήλιες πομπές ξεκινούν από διά­φορες περιοχές του νησιού και καταλήγουν στην Πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, όπου ολοκληρώνονται με πανηγυρικό τρόπο, με τη συμμετοχή συλλόγων παραδοσιακών μουσικών και χορών, σε ένα πάρτι υπό το βλέμμα του Γεωργίου Σουρή, δημοσιογράφου, ευθυμογράφου, εκδότη και σατιρικού ποιητή της Σύρου, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο όλο το συριανό καρναβάλι.

«Επιπλέον στις 22/2 εγκαινιάζεται και το πρώτο MaskaRun, ένας αγώνας 1.000 μέτρων με δωρεάν συμμετοχή, αλλά απαραίτητο αξεσουάρ όλων των δρομέων την αποκριάτικη αμφίεση», συμπληρώνει η κ. Λεονταρίτη, μιλώντας με ιδιαίτερη περηφάνια για το υπερπλούσιο πρόγραμμα των αποκριάτικων εορτασμών της Σύρου. «Έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που πραγματικά θα λέγαμε ότι προσφέρει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με την έννοια ότι φέρνει επισκέπτες ειδικά για αυτό, για να απολαύσουν το ιδιαίτερο καρναβάλι μας».

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα