Γνώμες

Σκέψεις - κρίσεις - σχόλια

Γνώμες 10/02/2020 09:35
Σκέψεις - κρίσεις - σχόλια

Με αφορμή την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο του 1ου Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2020 της νέας Δημοτικής Αρχής με βάση τα όσα συζητήθηκαν, αλλά και από τις δηλώσεις και συνεντεύξεις του Δημάρχου κ. Νίκου Λειβαδάρα παλαιότερα στον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο, κάνω κάποιες σκέψεις & κρίσεις σχετικά με την πορεία του Δήμου και το μέλλον των παιδιών μας.

Κατ΄ αρχάς συγχαίρω τον κ. Δήμαρχο για την ηπιότητά του & την ευγένειά του, αρετές οι οποίες ήταν γνωστές κι από παλιά. Αλλά και για τις καλές του προθέσεις, για του χαμηλούς τόνους, το συναινετικό κλίμα και τον πολιτικό πολιτισμό στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο.

Παράλληλα συγχαρητήρια και στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Μαραγκό και γενικότερα στην αντιπολίτευση, που τηρούν ήπιο πολιτικό κλίμα. Και μέχρι σήμερα δείχνουν υπομονή, σύνεση & σωφροσύνη στο βωμό του κοινού συμφέροντος για το καλό του νησιού μας.

Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, διότι το νησί μας δεν έχει την πολυτέλεια των κομματικών, πολιτικών & προσωπικών αντιπαλοτήτων και διενέξεων.

Χρειάζεται ενότητα, συνεργασία και συνεννόηση. Το νησί μας έχει ανθρώπους, έχει δυνάμεις, πρέπει να προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά.

Όσον αφορά τους στόχους του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, τα μεγάλα έργα που εξήγγειλε ο κ. Δήμαρχος και θα είναι από τους πρώτους στόχους της νέας δημοτικής αρχής, εκτός βέβαια «από τα προβλήματα της καθημερινότητας», είναι φανερό και δε φαίνεται να το αρνείται, είναι τα μεγάλα έργα υποδομών και πρωτοβουλιών που έχουν προγραμματιστεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και της εξέλιξής τους από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και κάποια νέα έργα που έχει προγραμματίσει η νέα δημοτική αρχή.

Γι αυτό συγχαίρω τον κ. Δήμαρχο και δεν θέλω για 5 μήνες που είναι Δήμαρχος να του ασκήσω καμιά κακόπιστη, επιπόλαιη & πρόωρη κριτική.

Πάντως ότι και να συμβαίνει για τα πιο πάνω, θα είμαι εδώ να του τα θυμίζω πάντα.

Όμως έχω μια μικρή ανησυχία και κάποιους προβληματισμούς που θεωρώ ότι είναι θετικό να τους εκθέσω στην κοινή γνώμη, ώστε να δοθούν οι πρέπουσες εξηγήσεις, όχι βέβαια σε μένα αλλά στους συμπολίτες μας.

1. Δεν αναφέρθηκε τι σκέπτεται για το κυκλοφοριακό, εκτός βέβαια από την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Που δεν φτάνει. Διότι το καλοκαίρι βουλιάζαμε από οχήματα και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στον τουρισμό και στην ποιότητά του, για το φιάσκο της μαρίνας, το ακτοπλοϊκό, το 3ο Δημοτικό σχολείο, τα ταφικά μνημεία, για τις περιοχές των κατολισθήσεων, το πολεοδομικό, την κρουαζιέρα, κλπ. Ζητήματα ζωτικής σημασίας, για την ανάπτυξη, την πρόοδο και το μέλλον του τόπου μας.

Εύχομαι αυτά, ειλικρινά κι από τα βάθη της καρδιάς μου, να ήταν αβλεψία ή παράλειψη. Άλλωστε έχει μία 4ετία μπροστά του.

Βέβαια και δικαιολογημένα κάποιος, μπορεί να πει γιατί αυτά δεν τα έλυσε η δημ. αρχή του Γ. Μαραγκού. Όμως κάθε καλόπιστος άνθρωπος, θα πρέπει να παραδεχτεί, ότι ο Γ. Μαραγκός έλυσε πολλά και χρονίζοντα προβλήματα του τόπου μας. Άλλα που υλοποίησε και άλλα που προγραμμάτισε και βρίσκονται σε εξέλιξη. Και που θα συνεχίσει ο κ. Δήμαρχος όπως πιστεύω και εύχομαι με μεγάλη επιτυχία και επ΄ ωφελεία του τόπου μας.

2. . Στη συνέχεια και από τα λίγα που κατάλαβα και μακάρι να κάνω λάθος, η συντριπτική κυβερνώσα πλειοψηφία του Δήμου μας, στη συζήτηση για την έγκριση του 1ου προϋπολογισμού της νέας Δημοτικής Αρχής, είχε έλλειψη πολιτικού λόγου και ήταν αφωνότερη ιχθύος στα επιχειρήματα, ερωτήματα και στην κριτική της μείζονος μειοψηφίας και γενικότερα της αντιπολίτευσης, δείχνοντας ποιος ξέρει τι.

Αδυναμία άρθρωσης πολιτικού λόγου ή έκφραση αντιδημοκρατικότητας και περιφρόνησης της αντιπολίτευσης.

Μακάρι να αποδείξουν το αντίθετο και να πέφτω έξω.

3. Ως προς το καυτό ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας και τη συνεργασία του Δήμου μας με την εταιρεία του τουριστικού Μanager, κάποιοι ας χαμηλώσουν τους τόνους, διότι θεωρούν τον εαυτό τους «γκουρού» και παντογνώστη και ό, τι δεν προέρχεται από τους ίδιους, το θεωρούν στραβό, σκοτεινό, καταδικαστέο και απόβλητο και προσπαθούν να το γκρεμίσουν εκθέτοντας και τον κ. Δήμαρχο και υπονομεύοντας το μέλλον της πόλης και του νησιού μας. Αλλά αυτή η νοοτροπία δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ας αλλάξουν πλεύση πριν είναι αργά για όλους.

4. Τέλος, ενώ από την μια ο κ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών, δηλώνει ότι «τα οικονομικά του Δήμου βρίσκονται σε οριακό σημείο» και η δημοτική μας αρχή έχει κλείσει τις κάνουλες των δαπανών και δεν έδωσε ούτε 1€ ως επιχορήγηση προς τα φτωχά ερασιτεχνικά, πολιτιστικά & αθλητικά σωματεία του νησιού μας, από την άλλη οι ίδιοι πάλι

α) παρουσίασαν ένα πλούσιο & εντυπωσιακό τεχνικό πρόγραμμα και μακάρι να υλοποιήσουν έστω και το μισό.

β) Παράλληλα ο κ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ ξέρουμε όλοι ότι ο Δήμος μας διαθέτει μία καλά οργανωμένη τεχνική υπηρεσία, με έμπειρα στελέχη και με άριστη επιστημονική & τεχνική κατάρτιση, δήλωσε δια του Τύπου ότι θα προσλάβει ειδικό συνεργάτη - τεχνικό σύμβουλο, για να συνδράμει στο έργο της Τεχνικής Υπηρεσίας, όπως λέει. Και ποιος ξέρει τι απολαβές θα έχει, και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Και αν θα μπορεί να συνεργαστεί άψογα με την τεχνική υπηρεσία, ή θα δημιουργηθούν προστριβές, πικρίες & δυσλειτουργίες, ώστε να απονευρωθεί και να χαλαρώσει η Τεχνική Υπηρεσία.

Μετά από αυτά διερωτάται ο κάθε απλός πολίτης ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Όταν η εικόνα που περιγράφονταν για την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας, πριν κάποιο διάστημα «ήταν ένα απόλυτο οικονομικό χάος» και σήμερα τα επίσημα πλέον οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και κατά το πρώτο 9μηνο του 2019 εμφάνισε μια καλή εικόνα, αλλά και το 4ο τρίμηνο τα οικονομικά του δήμου μας έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Από εκεί και πέρα ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Καλό δρόμο για περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη του νησιού μας και της πόλης μας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Κων/νος Δαφνάς

Πρώην Δημ. Σύμβουλος