Επικαιρότητα

Κοινό μέτωπο Συλλόγου Μελετητών και Δήμου για την προστασία και ανάπτυξη της Σύρου

Πολιτική 14/12/2019 12:05
Κοινό μέτωπο Συλλόγου Μελετητών και Δήμου για την προστασία και ανάπτυξη της Σύρου

Να συνταχθεί η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με το Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών νομού Κυκλάδων στον ανένδοτο αγώνα κατά της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Πολιτισμού που οδηγεί στην κατάρρευση της Ερμούπολης και στην ερήμωση της Άνω Σύρου, ζήτησαν χθες τα μέλη του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο ο Γιώργος Ευρωπιώτης, όσο και Μηνάς Μουγιούρης αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την γραφειοκρατική διαδικασία που τηρεί το Υπουργείο Πολιτισμού στις διαδικασίες αδειοδότησης, κάτι που επιφέρει σε συνδυασμό με τον χαρακτηρισμό του "ιστορικού τόπου" σε κατάρρευση της Ερμούπολης, σε ερήμωση της Άνω Σύρου και σε ακύρωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από επενδυτικές και άλλες καταστάσεις.

Ο Μηνάς Μπουγιούρης στην τοποθέτησή του τόνισε επίσης ότι εκτός από τον μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονούν ακόμα και για τη ζωή των πολιτών τα εκατοντάδες ερείπια που βρίσκονται στο κέντρο της Ερμούπολης, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ακόμα και με τη μεταβιβάσεων ακινήτων εντός ιστορικού τόπου Ερμούπολης λόγω εμπλοκής των επιτροπών του ίδιου υπουργείου (Νόμος 4610/19) που έχει οδηγήσει σε ομηρία εκατοντάδες συμπολίτες και έχει απομακρύνει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που παρά τις αντίξοες συνθήκες αποφασίζουν να επενδύσουν στην πόλη.

"Το πρόβλημα είναι δικό σας και εσείς πρέπει να προστατέψετε τους πολίτες σας", υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Ευρωπιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον οικοδομικό μαρασμό στο νησί. "Σταματήστε να ασχολείστε με τα απλά και μικρά θέματα και ασχοληθείτε με αυτό που αφορά την πραγματική ανάπτυξη του τόπου", σημείωσε απευθυνόμενος προς το σώμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί από τα δεινά που έχει επιφέρει η όλη κατάσταση του χαρακτηρισμού της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, ως ιστορικοί τόποι, είναι ότι τα επόμενα χρόνια εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, η οικονομία της Σύρου θα χάσει περί των 40 εκατ. ευρώ από επενδύσεις και οικοδομικές δραστηριότητες.

Να σημειωθεί ότι η παρουσία του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε μετά από τη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, ο οποίος τόνισε ότι σε συνεργασία με το Σύλλογο και με τη συνδρομή νομικών θα τεθεί μία απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση προς τα αρμόδια Υπουργεία, πρόταση που θα ζητηθεί να κατατεθεί ως νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να απαλειφθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος τόνισε ότι συντάσσεται απόλυτα με το Σύλλογο Μελετητών, μιλώντας ακόμη και για αποχαρακτηρισμό της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου από τον "ιστορικό τόπο".

Για το θέμα αναφέρθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχάλης Αλτουβάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, ακόμα και από τις υποσχέσεις που είχε δώσει από τη Σύρο το 2017 ο τότε Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής.