Εκδηλώσεις/Events

Ο Βυζαντινός κόσμος

Πολιτισμός 14/9/2017 - 24/9/2017

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος –Πολιτισμός 2017», σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του Ηλία Κοντοζαμάνη «ο βυζαντινός κόσμος του Ηλία Κοντοζαμάνη», την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη». 

Με την παρούσα έκθεση, ο Ηλίας Κιντοζαμάνης παρουσιάζει μια Αυτοκρατορία χιλιόχρονη και λαμπερή, την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και επιδιώκει να μας παρασύρει σ’ ένα ταξίδι συναρπαστικό, μαγικό, μαυλιστικό, στα παμπάλαια εκείνα χρόνια, που η Αυτοκρατορία αυτή ήταν σχεδόν όλος ο κόσμος. Το ταξίδι αυτό θ’ αρχίσει με τη συνάντησή μας με τον Φλάβιο Βαλέριο Κωνσταντίνο τον Α΄, τον υιό της Ελένης και τη μεταφορά της πρωτεύουσάς του στο ελληνικό Βυζάντιο, όπου ίδρυσε τη λαμπρή Κωνσταντίνου Πόλη τη θεοφρούρητη, τη θεοφύλακτη, την Πόλη πασών των πόλεων κεφαλή, τη βασιλεύουσα, την flora των δυτικών, την τσάριγκραντ των Σέρβων και των Ρώσων, την Γκονσταντνούμπολη των Αρμενίων, την Ασιθανέ των Περσών, την Ντερσααντέτ των Αράβων, την Κονσταντίνιγιε των Οθωμανών, την Ινστανμπούλ των Τούρκων, την Πόλη των Ρωμιών, το αντικείμενο του πόθου όλου του κόσμου, που για το λόγο αυτό κινδυνεύει από ερωτική εξάντληση. Και θα τελειώσει με τον Κωνσταντίνο τον ΙΑ΄ τον Παλαιολόγο, τον υιό της Ελένης, να ρίχνει μια τελευταία ματιά στην Κωνσταντινούπολη και στην Αυτοκρατορία που χάνει και τον Πατριάρχη Γεννάδιο, τον θρησκευτικό αρχηγό του υπόδουλου πλέον γένους στην αρχή του μεγάλου ύπνου…, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ποιοί είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε.

Στο μεταξύ, όμως, στη διαδρομή αυτή θα συναντήσουμε αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφους και πατριάρχες, επιστήμονες, ιστορικούς, γιατρούς, στα παλάτια, στις εκκλησιές, στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ίδρυσαν, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, χαλκοπράττες, ταβερνιαραίους, στις αγορές, στα χαλκοπρατεία, στα καπηλειά του Ιπποδρόμου και στα μαγερειά της Πόλης. Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης μας καλεί σε μια επίσκεψη στην Αγία Θεοδοσία στο Τζιμπαλί, να παρεβρεθούμε στην τελευταία λειτουργία, γιατί την ημέρα της άλωσης γιόρταζε και η εικόνα της και όλη η εκκλησία ήταν στολισμένη με τριαντάφυλλα του Μαγιού, γι’ αυτό και οι Τούρκοι την είπαν Γκιούλ Τζαμί. Και από εκεί να πάρουμε μια βάρκα για το Κοντοσκάλι, τη μεγαλύτερη ψαραγορά της Πόλης κι’ ύστερα να ανηφορίσουμε για τον Ιππόδρομο, να μας κεράσει ένα κρασί στα πολύβουα καπηλειά του, που μυρίζουν ζεστό φαΐ και καπνό από ξύλα, κι’ ύστερα να μας αφήει ελεύθερους, να περιηγηθούμε στην Πόλη, στην έκθεση, για να δούμε πρόσωπα που έζησαν εκείνες τις μακρινές εποχές και που ζωντανεύουν μόνο και μόνο για να συναντηθούν μαζί μας και, ίσως, αν τους παρατηρήσουμε καλά στα μάτια, ν’ ακούσουμε και τις φωνές τους να μας καλούν να γνωρίσουμε τον κόσμο τους…

 

Διάρκεια Έκθεσης: Από 14 έως 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00 & 18:00 – 22:00