Εκδηλώσεις/Events

Η Ψυχή του Τοπίου Αναδρομή 1989-2015

Πολιτισμός 22/8/2015 - 13/9/2015

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Σύρος-Πολιτισμός 2015” ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης έχει την τιμή να φιλοξενεί τη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Χρύσας Βέργη με τίτλο «Η Ψυχή του Τοπίου-Αναδρομή 1985-2015». Μια αληθινή κατάδυση στον εσώτερο κόσμο του ελληνικού τοπίου, στην οποία η καταξιωμένη ζωγράφος βάζει τη δική της σφραγίδα.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη της Σύρου από 22 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου 2015.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης 11:00 – 14:00 & 18:00 – 22:30 Δευτέρα κλειστά.

 

Η Χρύσα Βέργη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Λ. Κανακάκη, Δ.Μυταρά, Ν. Κεσσανλή,Β.Κυριάκη,Ρ.Παπασπύρου,Μ.Λαμπράκη-Πλάκα. Έχει παρουσιάσει το έργο της, σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε εκθέσεις στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Δουβλίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Πεκίνο, στην Κορέα και στην Νέα Υόρκη.

Επίσης, βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο της επιλέχθηκε να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του 2004.

Η Χρύσα Βέργη έχει αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες μια ισχυρή παρουσία στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική, η οποία την έχει καθιερώσει στους χώρους της κριτικής και των φιλότεχνων για τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς και την εικαστική ποιότητα του έργου της. Κατεξοχήν τοπιογράφος, έχει δημιουργήσει δικό της θεματολογικό και αισθητικό ύφος που δίνει συχνά το στίγμα στο σύνολο της τοπιογραφίας της ελληνικής ζωγραφικής. Συχνά στα έργα της, ανιχνεύονται μηνύματα όχι μόνο νατουραλιστικά και ρεαλιστικά, όσο μεταφυσικά, συμβολικά και συνάμα αλληγορικά.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, η Χρύσα Βέργη στην ζωγραφική της, δεν αναπαριστά, δεν αφηγείται μόνο, αλλά ερμηνεύει την ιστορία ενός αρχέγονου στοιχείου και τελικά την ιστορία μας.

 

Το Σάββατο 22 Αυγούστου και ώρα 20:00, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με τη συνεργασία της Γκαλερί Ευριπίδη.

Η έκθεση υλοποιείται με την ευγενική χορηγία των GENESIS PHARMA, MOVEART.

Xορηγoί επικοινωνίας : ΣΚΑΙ, ΣΚΑΙ 100,3, BBDO.