Εκδηλώσεις/Events

Τo Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει… στη Σύρο

Εκπαίδευση 20/10/2014 - 24/10/2014

Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, διαμέσου της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης φιλοξενούν το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στη Σύρο.

Aπό τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο θα βρίσκεται στη Σύρο και προσκαλεί τα παιδιά, τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη, για να ανακαλύψουν μαζί τις συλλογές του ΕΠΜ μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί».   

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα. O σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζούνε.

Αναπτύσσει συλλογές, εκθέματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων τα παιδιά εξοικειώνονται με στοιχεία του πολιτισμού, της ιστορίας, της τέχνης, της επιστήμης, του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος και των ανθρώπινων σχέσεων. 

Το 1994, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με τη συνεργασία του Ο.Π.Α.Ν. του Δήμου Αθηναίων δημιούργησε το Παιδικό Μουσείο, που  λειτουργεί στην οδό Κυδαθηναίων 14, στην Πλάκα. Απευθύνεται, σε παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς και σε οποιονδήποτε πρωτομαθαίνει και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του παιδιού.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει στη Σύρο με το εκπαιδευτικό έργο «Το Κινητό Μουσείο» που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αποστολή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί» είναι να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να ανακαλύψουν το ΕΠΜ και τις συλλογές του στον τόπο τους.  Στόχος του ΕΠΜ είναι το πρόγραμμα να ταξιδέψει μέσα σε 2 χρόνια σε 30 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Προγράμματα και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

  • Όλα τα πρωινά, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και για μαθητές Α΄- Στ΄ Δημοτικού. 

                                                                                                  

Τα απογεύματα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, παιχνίδια και δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα:

  • τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, ώρες 18:00 έως τις 20:00 και
  • την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ώρες 18:00 έως τις 20:00

θα είναι ανοικτή σε κοινό όλων των ηλικιών η Διαδραστική Έκθεση «Ένα ταξίδι, Δρόμοι πολλοί», στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη.

 

Επίσης,

  • την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου και ώρες 18:00 – 20:00 και

θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων, στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη και την Παιδική Βιβλιοθήκη.

Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν έως 25 άτομα (παιδιά και ενήλικες).

 

Οι γονείς δηλώνουν συμμετοχή για το οικογενειακό πρόγραμμα στην κ.  Έ. Μπανάκα, τηλ. 2103312995 (εσωτ.122), Κιν. 6976071232

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου και ώρες 19:00 – 20:00 σας προσκαλούμε όλους στην εκδήλωση - παρουσίαση « Ένα ταξίδι … δρόμοι πολλοί», στο Θέατρο Απόλλων,

 

 

Περιγραφή των προγραμμάτων

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου και ώρες 18:00 – 20:00 (δύο παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 4 – 12 χρόνων «Ξεφυλλίζοντας το κοινό μας ταξίδι»

Χρονική διάρκεια: 120’

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 25 (παιδιά και ενήλικες)

Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η γνωριμία κάθε οικογένειας με άλλες, μέσω της συλλογής και της ανταλλαγής στοιχείων γύρω από διαφορετικούς τομείς της καθημερινής ζωής.

Τι σημαίνει για μας "οικογένεια"; Ποια είναι τα μέλη της οικογένειάς μας; Τι μας ευχαριστεί να κάνουμε μαζί; Πού έχουμε ταξιδέψει; Ποιες ιστορίες γνωρίζουμε για το ταξίδι της οικογένειάς μας στο χρόνο;

Τα μέλη κάθε οικογένειας με οδηγό ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο  "ταξιδεύουν" στην κοινή τους πορεία, παίζουν με αντικείμενα από τις συλλογές του Ε.Π.Μ., συνεργάζονται και δημιουργούν χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και τεχνικές, γράφοντας και εικονογραφώντας το δικό τους πρωτότυπο «βιβλίο-λεύκωμα» της οικογένειας, το οποίο και παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

 

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, ώρες 18:00 έως τις 20:00 και

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ώρες 18:00 έως τις 20:00

Διαδραστική έκθεση «ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί»

για ηλικίες 3 – 103…. χρόνων

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να εμπνεύσει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών να εξερευνήσουν «δρόμους» προς κάθε είδους πραγματικό και φανταστικό ταξίδι - στην Ελλάδα, στον κόσμο, στον χρόνο και στο ίδιο το ταξίδι της ζωής.

 Τι χρειαζόμαστε για να διανύσουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν; Πώς η τέχνη μπορεί να «ταξιδέψει» ιδέες και μηνύματα μεταξύ των ανθρώπων; Με ποιους τρόπους μπορεί η τέχνη να βγει στον δρόμο; Ποιες είναι οι σημαντικότερες στάσεις του ταξιδιού της ζωής μας, μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες μας στο ταξίδι της ζωής;

 Με αφορμή τις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και με οδηγό τις αισθήσεις και τη φαντασία τους, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τα αντικείμενα και τα παιχνίδια της έκθεσης και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους

 

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 στο Θέατρο Απόλλων, ώρα 19:00 – 20:00

Εκδήλωση - Παρουσίαση « Ένα ταξίδι….δρόμοι πολλοί», Θέατρο Απόλλων,  για όλες τις ηλικίες,

θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – παρουσίαση του προγράμματος: « ένα ταξίδι….δρόμοι πολλοί», μια διαδραστική εκδήλωση με τη συμμετοχή παιδιών και νηπίων από όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία.

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους