Εκδηλώσεις/Events

Πρόγραμμα Εορτής Παναγίας Φανερωμένης

Θρησκεία 18/9/2019 - 24/9/2019

ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΚΤΑΗΜΕΡΟΥ ΕΟΡΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ 16-24 Σεπτεμβρίου 2019]

«Τι σημαίνει σήμερα να είσαι άγιος;»

Στις 19 Μαρτίου 2018 ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε την Αποστολική Παραίνεση «Να χαίρεστε και να αγάλλεστε», το περιεχόμενο της οποίας αφορά  την κλήση στην αγιοσύνη μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Πράγματι, τι σημαίνει σήμερα να είσαι άγιος; Είναι δύσκολο; Είναι προνόμιο για λίγους; Είναι εφικτό; Και πόσα άλλα ακόμη ερωτήματα που  μπορούν να εγερθούν από τον καθένα,  γύρω από αυτό το κάλεσμα.

Γράφει ο Πάπας Φραγκίσκος σ΄αυτήν την Αποστολική Παραίνεση: «Ο Κύριος ζητάει τα πάντα, και αυτό που προσφέρει είναι η αληθινή ζωή, η ευτυχία για την οποία πλαστήκαμε. Ο Κύριος μας θέλει αγίους και περιμένει από εμάς να μην αρκούμαστε σε μια μέτρια, συμβιβαστική και φτηνή ύπαρξη.

Ο Κύριος διάλεξε τον καθένα από μας “για να γίνουμε άγιοι και αψεγάδιαστοι στην τελική κρίση”(Εφ.1,14).

Μου αρέσει να βλέπω την αγιοσύνη στον λαό του υπομονετικού Θεού: Στους γονείς που μεγαλώνουν με πολλή αγάπη τα παιδιά τους, στους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται για να φέρουν το ψωμί στο σπίτι, στους αρρώστους, στις ηλικιωμένες μοναχές που συνεχίζουν να χαμογελούν.

Αυτή είναι πολλές φορές η αγιοσύνη “της διπλανής πόρτας”, αυτών που ζουν κοντά μας και είναι μια αντανάκλαση της παρουσίας του Θεού, ή για να χρησιμοποιήσω μιαν άλλη έκφραση, “η μεσαία τάξη αγιοσύνης”.

Για έναν χριστιανό, δεν είναι δυνατό να σκεφτεί την αποστολή του πάνω στη γη χωρίς να την αντιλαμβάνεται ως μια πορεία αγιοσύνης, διότι “αυτό πράγματι είναι το θέλημα του Θεού: ο αγιασμός μας” (Α’ Θεσ.4,3)».

Αυτό το δώρο του «αγιασμού» για μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα ζητήσουμε φέτος στην Εορτή της Φανερωμένης.

Κατά το οκταήμερο προσευχής και προετοιμασίας, θα κάνουμε μια πνευματική πορεία για να εμβαθύνουμε αυτό το κάλεσμα στην αγιοσύνη, με την βοήθεια του ιεροκήρυκα.    

Ο Ιεροκήρυκας π. Γεώργιος Όβσιακ – Σύντομο Βιογραφικό

Χειροτονήθηκε ιερέας, του τάγματος των  Λαζαριστών, στην Κρακοβία της Πολωνίας το 1987 και εργάστηκε, για ένα χρόνο, στον τομέα της κατήχησης σε  ενορία της Πολωνίας. Ακολούθως,  πήγε στη Ρώμη, όπου  σπούδασε Πνευματικότητα στο Ινστιτούτο Πνευματικότητας των Πατέρων Καρμελιτάνων. Κατά τα έτη  1991 έως 1997, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως εκπαιδευτικός  και πνευματικός πατέρας, στα ιεροσπουδαστήρια της Κρακοβίας και του Γκντανσκ. Από το 1997 υπηρέτησε ως εφημέριος σε μια από της ενορίες της Κρακοβίας. Ήρθε στην Ελλάδα το 2006, στη Θεσσαλονίκη,  και άρχισε να μαθαίνει την ελληνική γλώσσα. Για έξι  χρόνια, επισκεπτόταν  κάθε εβδομάδα την Καβάλα, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, όπου, κάθε Κυριακή τελούσε τη Θεία Ευχαριστία.

Από το 2012, είναι εφημέριος της ενορίας Αμίαντου Συλλήψεως της Παναγίας, στη Θεσσαλονίκη.

Το οκταήμερο  της Παναγίας Φανερωμένης :προνομιακή στιγμή για να πλησιάσω στοΜυστήριο της Μετάνοιας και Συμφιλίωσης.

 Γιατί πρέπει να εξομολογηθώ για να συγχωρηθώ;  Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η απορία. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή κοινωνία βλέπει συχνά με καχυποψία και προβληματισμό το μυστήριο της μετανοίας και εξομολογήσεως. Ας σκεφτούμε όμως, είμαστε αλάθητοι; Προφανώς όχι. Είμαστε άνθρωποι, μικροί και αδύναμοι. Γι? αυτό είναι απαραίτητο να μελετούμε το Λόγο του Θεού και κάτω από το φως αυτού του Λόγου να κάνουμε συχνά την εξέταση της συνείδησης μας και να αναθεωρούμε τη ζωή  μας πάντα  προς το καλύτερο, προσπαθώντας να αλλάζουμε συχνά τον τρόπο σκέψεως και δράσεώς μας, ώστε να εναρμονιζόμαστε με το θέλημα του Θεού. Αυτό είναι η μετάνοια (μετά+ νους = αλλαγή μυαλού - νοοτροπίας).

Υπάρχει και το άλλο ερώτημα: «Ο Θεός  μας συγχωρεί όταν εμείς είμαστε μετανιωμένοι, αλλά δεν εξομολογούμαστε;» Εάν όμως έχουμε μετανοήσει αληθινά για κάποια αμαρτία που κάναμε, γιατί να μην την εξομολογηθούμε; Μήπως ντρεπόμαστε ή φοβόμαστε να την ομολογήσουμε; Ή μήπως, κατά βάθος,  δεν παραδεχόμαστε την αμαρτία και δικαιολογούμε τον εαυτό μας; Η αληθινή μετάνοια απαιτεί ταπείνωση και συντριβή! Μόνο ο Θεός μπορεί να συγχωρήσει τις αμαρτίες, επομένως σ’ αυτόν πρέπει να τις ομολογήσουμε. Και πώς ο Θεός συγχωρεί τις αμαρτίες, μέσω της Εκκλησίας Του; Ας μην το ξεχνούμε, ότι όλοι μας είμαστε αμαρτωλοί, και έχουμε ανάγκη αφέσεως των αμαρτιών, η οποία δίνεται μέσα από το Μυστήριο της εξομολόγησης.

Όμως, τί είναι αμαρτία; Αμαρτία είναι αυτά που συχνά κάνω ή σκέφτομαι, τα οποία «χαλούν» την καλή σχέση μου με τον Χριστό, φέρνουν «σύννεφα» στη μεταξύ μας επαφή. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να τα «διορθώσω»: πρώτα πρέπει να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, να τα παραδεχθώ, να ζήσω το Μυστήριο της Μετανοίας στην καρδιά μου, να ζητήσω συγγνώμη από τον Κύριό μου για την πτώση, να ζητήσω συγγνώμη και από αυτούς που τυχόν στενοχώρησα, και, φυσικά, να τα εξομολογηθώ στον ιερέα, ο οποίος με περιμένει ως στοργικός πατέρας, όχι ως τιμωρός. Αν έτσι ζω, θα δω ότι η μετάνοια δεν αποπνέει κακομοιριά ή κατάθλιψη, αλλά ότι είναι ένα πολύ δυνατό και όμορφο βίωμα, το οποίο χαρίζει δύναμη, γαλήνη, αισιοδοξία και χαρά στη ζωή μου!

Κατά  το εφετινό οκταήμερο προετοιμασίας για την  εορτή της Παναγίας Φανερωμένης, όπου  θα μελετήσουμε το κάλεσμα μας στην Αγιοσύνη, ας κάνουμε αυτό το  σημαντικό βήμα, προς αυτό τον σκοπό, πλησιάζοντας στο Μυστήριο της Μετάνοιας.

Η Παναγία η Φανερωμένη, των σκλάβων η στοργική ελευθερώτρα, η ασφαλής ελπίδα των ασθενών, των παραστρατημένων οδηγήτρα, η       ζεστή καταφυγή αμαρτωλών, ας μεσιτεύει για μας και ας μας ενισχύει στην πορεία της αγιοσύνης μας.